Skip to main content
Liiku tai liikuskele vähän enemmän
Liiku tai liikuskele vähän enemmän
Hyvinvointiteema 1/2021

Liiku tai liikuskele vähän enemmän

"Passiivisella ihmisellä voi olla liikunnallinen imago. Passiivinen liikkuja on sellainen, joka ei kävele metriäkään.

Töiden jälkeen hän laskeutuu hissillä suoraan autohalliin ja ajaa sieltä liikuntakeskuksen parkkipaikalle. Silloin yksi tai kaksi jumppatuntia, salitreeniä tai vaikka tennistuntia viikossa ei riitä. Rankka liikunta harvakseltaan suoritettuna ei kuormita koko kehoa eikä ylläpidä kuntoa.

Kumpi on siis parempi: pari kertaa viikossa raskas jumppatunti vai arkikävely paikasta toiseen? Sanoisin, että säännöllinen kävely on terveyden kannalta parempi.”

Näin kirjoitti UKK-instituutin johtaja, lääketieteen tohtori Tommi Vasankari Aamulehden kolumnissaan 1.11.2020 ja kannusti kansalaisia kävelemään enemmän.

Vuonna 2019 uudistettu aikuisten liikuntasuositus huomioi entistä paremmin kevyen liikuskelun. Tutkimusnäyttö on osoittanut, että myös sillä on terveyshyötyjä erityisesti vähän liikkuville. Se voi alentaa muun muassa verensokeri- ja rasva-arvoja sekä vilkastuttaa verenkiertoa sekä vetreyttää lihaksia ja niveliä. Liikuskelua ja paikallaanolon tauottamista tulee tehdä joka päivä – mitä useammin, sen parempi. Uudistetusta liikkumisen suosituksesta on poistunut vaade vähintään 10 minuutin kestoisista liikkumishetkistä. Nyt riittävät jo muutaman minuutin pätkät kerrallaan. 

Vasankarin mukaan kävely vahvistaa luustoa vähentää kakkostyypin diabeteksen riskiä. Pienikin kävelyn lisääminen kannattaa: säännöllinen, noin 3 500 askeleen tai puolen tunnin kävely päivässä vähentää vyötärölihavuutta.

Kumpi on siis parempi: pari kertaa viikossa raskas jumppatunti vai arkikävely paikasta toiseen?