Korppuiho pehmeäksi
Korppuiho pehmeäksi
Kasvojen kuiva iho vaatii omat pesu- ja kostutustuotteensa.

Korppuiho pehmeäksi

Kuiva iho kutiaa, hilseilee ja kiristää eli suorastaan huutaa kosteutuksen perään.

Ihmisen suurimmalla elimellä, iholla, riittää tärkeitä tehtäviä. Se suojaa meitä kemikaaleja, mikrobeja, auringon ultraviolettisäteilyä, hankautumista ja iskuja vastaan. Se estää veden haihtumista elimistöstä ja säätelee lämpöä. Lisäksi se tuottaa tärkeää D-vitamiinia ja välittää tuntoaistimuksia.

Ikävä kyllä moni meistä jättää ihon usein täysin huomiotta ja hoitamatta. Kunnes yhtenä päivänä – useimmiten talvella – se alkaa oireilla ja ilmaista kuivuuttaan.

Lääketieteellisesti kuiva iho tarkoittaa ihoa, jossa veden haihtumista estävien rasvojen määrä ihon uloimmassa kerroksessa eli sarveissolukerroksessa on niin pieni, että vettä pääsee haihtumaan ihon syvemmistä kerroksista. Seurauksena ihon pintakerros eli epidermis kuivuu.

– Hoitamattomana kuiva iho aiheuttaa kutinaa. Kun sitä raapii, se menee helposti rikki, mikä voi johtaa tulehdukseen, sanoo Savarin apteekin farmaseutti Piia Myllykangas Ylivieskasta.

Valitse pesuaine oikein

Ihoa pitää toki pestä, muttei sitä saa pestä liikaa tai liian vahvoilla pesuaineilla, sillä ne kuivattavat. Saippuat ovat liian voimakkaita kuivaihoisille.

– Pesuneste on hyvä valita niin, että sen pH-arvo on lähellä ihon omaa pH-arvoa, joka on noin 5,5. Näin ihoa suojaava luonnollinen happamuus ja rasvakerros säilyvät eikä iho ärsyynny, Myllykangas neuvoo.

Hyvin kuivaihoinen voi saippuapesun sijaan valita voidepesun. Kostuta iho, levitä sille kevyttä perusvoidetta ja huuhtele voide pois. Iho jää pehmeäksi. Osaa kevyistä perusvoiteista voi käyttää myös päänahan ja hiusten pesuun sekä meikin poistamiseen.

Toinen hyvä vaihtoehto korvata saippua on käyttää suihkuöljyä. Esimerkiksi ACO- ja Eucerin-apteekkikosmetiikkasarjoista löytyy hellävaraiset suihkuöljyt herkälle iholle. Orionin perusvoideperheen voidemainen, miellyttävästi vaahtoava Ceralan-pesuöljy sopii normaalille, kuivalle ja atooppiselle iholle.

Kosteutus heti suihkun jälkeen

Voide- tai öljypesun jälkeen iho ei välttämättä tarvitse muuta kosteutusta. Sen sijaan pesunesteen käytön ja suihkun jälkeen vartalo kannattaa rasvata hetimmiten, koska pyyhekuiva iho ottaa parhaiten kosteutta vastaan.

Apteekista löytyy laaja valikoima eri valmistajien perusvoiteita, hoitavia voiteita ja erikoisperusvoiteita ihon kosteutukseen. Monista niistä on testerit, joilla pystyy jo paikan päällä kokeilemaan voiteen tuntua. Omalle iholle sopiva tuote löytyy kokeilemalla ja keskustelemalla apteekin ammattilaisten kanssa.

Omalle iholle sopiva tuote löytyy kokeilemalla ja keskustelemalla apteekin ammattilaisen kanssa.

Yksi uutuuksista herkästi reagoivalle iholle, kuivalle ja atooppiselle iholle on Probicare, täyteläinen perusvoide, joka sisältää Lactococcus lactis -solu-uutetta eli probioottista lysaattia, jossa bakteerit eivät ole eläviä. Voide pitää ihon omaa mikrobiomistoa mahdollisimman monipuolisena ja edistää immuunipuolustuksellisia reaktioita ihossa sekä tukee ihoa suojaavan läpäisyesteen toimintaa.

– Jos mikään perusvoide ei auta kuivan ihon kutinaan, oireita voi yrittää lievittää hydrokortisonivoiteella yhden kahden viikon ajan tai lääkärin ohjeen mukaan. Jos kuiva iho ei rauhoitu apteekista saatavilla itsehoitotuotteilla ja alkaa häiritä arkea, kannattaa käydä näyttämässä sitä lääkärille, Myllykangas ohjeistaa.

Kasvoille omat aineet

Kasvojen kuiva iho vaatii omat pesu- ja kostutustuotteensa. Markkinoille on esimerkiksi vastikään tullut uusi ACO Sensitive Balance -sarja, johon kuuluu hellävarainen ja rauhoittava kevyt kasvovoide. Se sisältää prebiootteja, jotka auttavat palauttamaan ihon luontaisen tasapainon ravitsemalla ihon hyviä bakteereja. Hyaluronihappo puolestaan syväkosteuttaa ja pantenoli rauhoittaa ihoa.

Ihon kosteutusta voi tehostaa laittamalla päivä- tai yövoiteen alle seerumia. Myös silmänympärykselle löytyy omia kuivan ihon voiteita. Yöllä kannattaa käyttää ihoa ravitsevia yövoiteita; rauhallisessa tilassa iho ottaa kosteutusta vastaan paremmin kuin päivällä.

– Apteekkituotteet ovat turvallisia, sillä niissä ei yleensä ole mitään väri- eikä säilöntäaineita. Ne sopivat herkällekin iholle, Myllykangas muistuttaa.

Lähteenä käytetty myös Terveyskirjastoa.

4 x vinkki kuivan ihon hoitoon

  • Levitä perusvoidetta iholle myötäkarvaan, jotta karvatupit eivät täyty rasvasta ja tulehdu.
  • Älä hankaa voidetta ihoon vaan tehosta imeytymistä taputtelemalla sitä.
  • Laita perusvoidetta iholle reilusti, jotta iho saa imettyä sitä tarpeeksi.
  • Ennaltaehkäise ihon kuivumista rasvaamalla sitä säännöllisesti.
Apteekkilehti

Puolueetonta, asiallista ja luotettavaa tietoa terveydestä, lääkkeistä, lääkehoidoista ja hyvinvoinnista.