Lemmikin punkkisuoja turvaa myös ihmisiä
Koiran tai kissan punkkitartuntoja voi ehkäistä pannoilla, paikallisvaleluliuoksilla ja nyt myös ilman reseptiä saatavilla tableteilla. Samalla pienentää omaa ja läheisten riskiä saada punkkivälitteisiä sairauksia.
Kun ulkolämpömittarilukema kipuaa päivällä vähintään viiteen asteeseen, puutiaiset eli punkit aktivoituvat. Niiden kausi kestää Suomessa jopa helmi-maaliskuusta joulukuuhun, lämpimämmissä maissa ympäri vuoden.
Punkkien määrä vaihtelee alueittain. Ne hyppäävät koiran tai kissan matkaan metsästä tai pihalta – ja kulkeutuvat niiden turkissa sisälle. Kaikki punkit eivät kiinnity heti vaan saattavat vaeltaa kotona ja päätyä esimerkiksi vuoteeseen ja siitä edelleen ihmisen iholle.
– Punkkisyyni ei yksin riitä, vaan lemmikit tarvitsevat suojausta punkkeja vastaan. Puutiaisten eri kehitysasteista nymfit ovat niin pieniä, ettei niitä helposti löydä. Kaikki muut kehitysmuodot paitsi munat levittävät sairauksia, kertoo eläinlääkäri Nina Mahlanen Pharmamile Oy:stä.
Oireet tulevat myöhemmin
Usein punkkivälitteisten tartuntojen diagnosointi lemmikeillä on vaikeaa, sillä oireet tulevat vasta viikon tai kahden kuluttua puremasta ja ovat moninaisia.
Yksi punkkien koirille ja kissoille aiheuttamista taudeista on anaplasmoosi. Se on bakteeritulehdus, jonka oireita ovat kuume, väsymys, velttous, ruokahaluttomuus, vatsa- ja suolistovaivat, kipu ja ontuminen. Hoitona on antibioottikuuri.
Punkit voivat tartuttaa koiraan borrelioosin, joka ilmenee nivelkipuina edellä mainittujen oireiden lisäksi. Pitkittynyttä tulehdusta voi olla vaikea saada pois edes pitkillä antibioottikuureilla. Kissoilta borrelioosia ei ole löytynyt. Puutiaisaivokuumetapauksia (TBE) ei ole vahvistettu Suomessa koiralla eikä kissalla.
Mahlanen muistuttaa ulkomaille koiriensa kanssa matkustavia tai rescue-koiria sieltä hankkivia puutiais- ja kirppuestolääkityksen tärkeydestä. Ulkomailla esiintyy esimerkiksi kirppuja enemmän kuin Suomessa. Lisäksi ikävänä tuliaisena mukaan voi tarttua esimerkiksi ruskea koirapunkki, joka voi asettua pysyvästi kotiin majailemaan.
Punkkitabletteja saa nyt ilman reseptiä
Apteekista löytyy erilaisia punkkisuojia useilta valmistajilta. Karkottavissa tuotteissa vaikuttava lääkeaine kulkeutuu lemmikin ihon alle rasvakerrokseen ja karkottaa loisen pois ennen kuin se ehtii kiinnittyä ihoon. Tappavat valmisteet eliminoivat loiset, kun ne imevät ensimmäisen kerran lemmikin verta ja saavat siitä vaikuttavaa ainetta.
Koko ajan kaulassa pidettävät lääkkeelliset punkkipannat vaikuttavat yleensä 6–8 kuukautta. Saatavilla on myös iholle levitettäviä paikallisvaleluliuoksia, jotka vaikuttavat noin neljän viikon ajan.
Suun kautta otettavia punkkitabletteja sai aiemmin ainoastaan eläinlääkärin reseptillä, mutta nyt apteekeista on saatavilla AdTab, joka on markkinoiden ensimmäinen reseptivapaa ulkoloishäätötabletti koirille ja kissoille. Lääkettä on saatavana eri vahvuisena lemmikin painon mukaan. Yksi tabletti vaikuttaa kuukauden ajan. Samaa vaikuttavaa ainetta, lotinaneeria, sisältävää tuotetta on ollut reseptillä pitkään.
– Ruuan mukana annettava tabletti on kaikista helpoin punkkisuoja, koska vaikuttava aine menee oikeaan kohteeseen, eikä siitä tule iho-oireita herkemmällekään lemmikille. Esimerkiksi liuos voi lipsahtaa väärään paikkaan, ja sen antamisen jälkeen on pari päivää vältettävä uintia tai hinkkaamista sohvan reunaan, jottei lääkeaineen teho heikenny, selvittää asiakkuuspäällikkö Pia Järvinen Elanco Animal Health Oy:stä.
Punkkisuojista kannattaa valita sopivin omalle lemmikille ja omaan elämäntilanteeseen. Esimerkiksi lapsiperheissä on huomioitava, ettei lemmikkiä saa halailla pariin päivään sen jälkeen, kun sille on annettu paikallisvaleluliuos, eikä lasten pidä antaa hypistellä punkkipantaa. On myös huolehdittava, ettei lemmikki pääse nuolemaan annettua liuosta varoaikana. Jotkut punkkipannat pitää poistaa uinnin ajaksi tai harrastuksissa, joissa pannan käyttö ei ole sallittua.
Lähteenä myös Evidensia.fi
Pidä punkkipihdit lähellä
Jos punkki on jo kiinnittynyt lemmikin ihoon, irrota se mahdollisimman pian punkkipihdeillä. Puhdista irrotuskohta kirvelemättömällä haavanpuhdistusaineella. Osa punkin imukärsästä jää usein ihon sisään ja aiheuttaa pienen tulehdusreaktion, mikä ei ole vaarallista.
Vastoin yleistä luuloa itsensä pulleaksi verta imenyt punkki ei itse irrottaudu lemmikin ihosta, vaan elimistön immuunivaste irrottaa sen vierasesineenä noin viikossa.
Irrota punkki lemmikin ihosta punkkipihdeillä ja desinfioi haava.