Skip to main content
Mikä avuksi vatsavaivoihin?
Mikä avuksi vatsavaivoihin?

Mikä avuksi vatsavaivoihin?

Lähes jokainen kärsii joskus vatsaongelmista. Usein helpotusta saa apteekin itsehoitotuotteista, kunhan valitsee niistä oikeat.

Tuttu tilanne apteekissa: asiakas etsii hyllyiltä itsehoitotuotetta vatsavaivoihinsa, muttei tiedä, mikä niistä auttaisi. Onneksi kävelevä tietopankki eli farmaseutti osaa neuvoa oikeat tuotteet.

– Kartoitamme tarvetta kysymällä asiakkaan oireista ja niiden kestosta. Oireiden perusteella pystyy päättelemään, onko kyse kenties närästyksestä tai jostain toiminnallisesta vatsavaivasta, kertoo farmaseutti Sirpa Nissinen Tuusulan I Apteekista.

Asiakkaat kysyvät eniten tuotteita närästykseen, ummetukseen ja ärtyvän suolen oireyhtymään. Myös akuuttiin ripuliin haetaan apua, kun tilanne on päällä tai ennakoivasti vaikkapa ennen ulkomaanmatkaa.

Eroon närästyksestä

Närästystä eli polttavaa tunnetta ylävatsalla tai rintalastan takana esiintyy usein ruokailun jälkeen ja makuuasennossa, kun mahan sisältöä pääsee takaisin ruokatorveen, jos mahalaukun sulkijalihas on löystynyt. Mahahapon takaisinvirtaus (refluksitauti) puolestaan tarkoittaa mahan happojen nousua ruokatorveen, joskus jopa nieluun asti, mikä voi aiheuttaa jatkuvaakin närästystä.

– Moni suomalainen juo kahvia pannutolkulla, mikä aiheuttaa närästystä varsinkin, jos sitä juo tyhjään vatsaan. Nopean avun tilapäiseen närästykseen tuo esimerkiksi Rennie, joka vähentää mahan happoja. Sen vaikutus kestää viisi kuusi tuntia, Nissinen neuvoo.

Gaviscon-oraalisuspensio tai -purutabletit neutraloivat mahan happamuutta. Ne myös muodostavat suojaavan vaahdon mahalaukun yläosaan, mikä estää happojen nousua ruokatorveen.

Refluksioireyhtymään ja jatkuvampaan närästelyyn sopivat hapontuotantoa mahan limakalvolla vähentävät valmisteet, kuten SOMAC Control -tabletit. Niitä saa 7 ja 14 tabletin pakkauksina ilman reseptiä, ja niiden vaikutus kestää noin vuorokauden ajan.

Kun vatsa ei toimi

Ummetuksessa suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai ulostus on niin kiinteää, että ulostaminen on useimpina kertoina vaikeaa. Nissinen vinkkaa käyttämään pellavarouhetta tai Vi-Siblin-kuituvalmistetta. Kuitu imee nestettä suolen sisälle, turpoaa ja saa vatsan toimimaan.

Oireiden perustella pystyy päättelemään, onko kyse kenties närästyksestä tai jostain toiminnallisesta vatsavaivasta.

Ummetuksen hoitoon käy myös laktuloosia sisältävä Levolac, joka pehmentää suolen sisältöä.

– Näitä tuotteita voi käyttää säännöllisesti, jos haluaa varmistaa vatsan toiminnan. Niiden vaikutus alkaa parissa kolmessa päivässä. Nopean avun tuovat esimerkiksi Mikrolax-peräruiskeet, jotka aktivoivat peräsuolta ja saavat vatsan toimimaan jo noin puolessa tunnissa, Nissinen valottaa.

Saatavilla on myös annosjauheita, joita sekoitetaan ruuan tai juoman sekaan.

Apua akuuttiin ripuliin

Jos suoliston luontainen tasapaino häiriintyy, elimistö voi alkaa käydä ylikierroksilla, mikä heikentää suolojen ja veden imeytymistä. Ulosteet muuttuvat löysiksi tai vetisiksi.

Nissinen neuvoo syömään akuuttiin ripuliin Imodium-valmistetta tai jotain vastaavaa tuotetta, joka pysäyttää oireet. Samalla hän muistuttaa lääkkeiden oikeasta käytöstä.

– Näitä saa käyttää vain kaksi kolme päivää kerrallaan, koska muuten voi käydä niin, ettei vatsa toimi ollenkaan. Imodium sulkee suolen ikään kuin vesihana veden kulun.

Voimakkaan ripulin hoitoon ja nestetasapainon ylläpitoon sopivat esimerkiksi Osmosal-jauhe ja Rela-juomajauhe, jotka sekoitetaan veteen. Jälkimmäisessä on mukana maitohappobakteereja tasapainottamassa suolen toimintaa.

Vatsa turpoaa, toimii tai ei toimi

Ärtyvän suolen oireyhtymässä esiintyy toiminnallisia vatsavaivoja. Vatsa turpoaa ja eri puolilla vatsaa tuntuu kipuja, joihin liittyy suolen toimintahäiriöitä, ummetusta, ripulia tai molempia vuorotellen.

Vatsavaivoihin perehtynyt farmaseutti suosittelee Vi-Siblin-kuituvalmistetta tasapainottamaan vatsaa ja pitämään sen toimivana.

Oman vatsan hyvinvointia voi edistää syömällä säännöllisesti ja kunnolla, huolehtimalla riittävästä kuidun saannista, juomalla vettä vähintään litran päivässä ja liikkumalla.

– Piparminttua sisältävät valmisteet rauhoittavat ärtyvän suolen oireista kärsiviä. Ne sopivat myös tilapäiseen vatsan kouristeluun ja helpottavat liian ilman aiheuttamaa kipua.

Lääkäriin oireiden pitkittyessä

Itsehoitotuotteet on tarkoitettu vain tilapäiseen käyttöön. Jos esimerkiksi akuutti ripuli ei hellitä niiden avulla muutamassa päivässä, nousee kova kuume ja yleiskunto romahtaa, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Etenkin lapsen yleisvointia pitää seurata hyvin tarkasti.

Mikäli vatsavaivan oireet, esimerkiksi närästys, ovat jatkuneet kuukausia, on hyvä käydä lääkärissä selvittämässä oireiden syy.

Elintavoilla on merkitystä

Oman vatsan hyvinvointia voi edistää syömällä säännöllisesti ja riittävästi, huolehtimalla riittävästä kuidun saannista, juomalla vettä vähintään litran päivässä ja liikkumalla.

– Jos huomaa, että erityisesti joku ruoka-aine tai juoma ärsyttää vatsaa, kannattaa joko välttää sitä kokonaan tai ainakin vähentää sen käyttöä. Jokainen vatsa on omanlaisensa, ja yksilöllisiä eroja on paljon, sanoo Nissinen.

sirpa nissinen

Vatsavaivojen syyt voivat olla moninaiset. Apteekin itsehoitohyllystä löytyy apua useaan vaivaan. – Kartoitamme hoidon tarvetta kysymällä asiakkaan oireista ja niiden kestosta, farmaseutti Sirpa Nissinen sanoo.

Lähteet: Terveyskirjasto, rennie.fi, imodium.fi