Hei, koirallakin on tunteet!
Hei, koirallakin on tunteet!

Hei, koirallakin on tunteet!

Yhteiselo koiran kanssa sujuu paremmin, kun omistaja tiedostaa lemmikkinsä tunteet.

Kumotaan aluksi yksi myytti. Kuvitellaan tilanne, jossa omistaja tulee kotiin pureskeltujen kenkien keskelle. Koira näyttää syylliseltä ja tuntuu häpeävän tekojaan.

Ei pidä paikkaansa.

– Koiran myöhäisaivokuori ei ole niin kehittynyt, että koira voisi tuntea häpeää tai tehdä tunnepäättelyä. Se ei pysty ajattelemaan, että kun teen jotain, se aiheuttaa ihmiselle tunteita. Jos koira on aiemminkin tehnyt kotona tuhoja ja omistajat ovat reagoineet niihin vihaisesti, koira on ajan mittaan oppinut pelkäämään omistajan kotiintuloa. Koira yhdistää omistajan ilmeen, eleet tai ihon tuoksun ongelmiin, selvittää eläin- ja ongelmakoirakouluttaja Jenny Jalonen.

Vielä muutama vuosikymmen sitten ei uskottu, että eläimillä on tunteita. Sittemmin tieto on tutkimuksissa osoitettu vääräksi. Esimerkiksi koirat tuntevat ihmisten tavoin iloa, surua, pelkoa, ahdistuneisuutta ja aggressiivisuutta.

Koira on iloinen, kun se saa touhuta läheisten ihmisten tai koirakavereiden kanssa tai saa uusia leluja. Se voi olla myös surullinen.

– Aiheutamme lemmikille pettymystä helposti arkisissa tilanteissa. Se voi esimerkiksi luulla pääsevänsä ulos, kun ihminen pukee vaatteita päälleen, mutta tämä lähteekin töihin. Suurin osa koirista on ainakin vähän ahdistuneita, kun ne jäävät yksin päiväksi kotiin, Jalonen toteaa.

Pidempiaikaista surua koira voi kokea, jos vaikkapa joku tärkeä lauman jäsen poistuu sen elämästä, perheen toinen lemmikki kuolee tai koiralle ollaan jatkuvasti ilkeitä.

Eleet paljastavat tunteet

Koiran elekieli voi hämätä. Hännän heiluttaminen ei välttämättä kerro ilosta vaan ehkä ahdistuksesta tai kiihtymyksestä.

– Tunnetiloja ei voi päätellä yksittäisten eleiden perusteella vaan eri eleiden kombinaatioista. Missä korvat ovat, kun häntä on pystyssä? Onko selkä kyyryssä, kun kasvojen ilme on hämmästynyt? Häntä koipien välissä kertoo jo yksinään pelosta, Jalonen kertoo.

Koirien käyttäytymisongelmat johtuvat usein siitä, etteivät omistajat huomaa koirien alkuperäisiä tunteita.

– Jos koira antaa leikata kynnet, se ei tarkoita, että koira välttämättä antaa tehdä toimenpiteen mielellään. Oikeasti se saattaa ahdistua toimenpiteestä ja alkaa ennen pitkää ehkä pelätä sitä ja muuttua aggressiiviseksi.

Ongelman voi ratkaista vastaehdollistamisella eli liittämällä positiivisia kokemuksia – esimerkiksi namipalkkioita – ahdistavia tunteita aiheuttavaan tilanteeseen. Reaktio kynsisaksiin muuttuu kauhusta kivan tapahtuman odotukseksi.

Aggressiot voivat kertoa kivusta

Aggressiivisuus mielletään usein käytöshäiriöksi, mutta Jalonen nimeää sen perustunteeksi, jota jokainen laji tarvitsee säilyäkseen hengissä.

– Koirankin täytyy jossain vaiheessa pystyä puolustautumaan, jos sille tapahtuu tarpeeksi pahoja asioita. Jalostusvirheiden vuoksi saattaa syntyä koiria, jotka ilmentävät aggressiivisuutta liian herkästi tai rajusti. Pureva tai aggressiivinen koira ei usein ole käytöshäiriöinen vaan fyysisesti kipeä.

Jalonen korostaa, miten tärkeää omistajan on oppia lukemaan koiran kieltä ja ymmärtämään sen peruskäyttäytymistarpeita. Sen pitää saada kaivaa kuoppia, liikkua, käyttää aivojaan, haukkua ja järsiä luita – eli elää koiramaista elämää.

Apteekkilehti

Puolueetonta, asiallista ja luotettavaa tietoa terveydestä, lääkkeistä, lääkehoidoista ja hyvinvoinnista.