Apteekkari kokee tekevänsä merkityksellistä työtä
Helsingin Punavuoressa ensimmäistä apteekkiaan luotsaava Krista Merras toivoo, että myös jatkossa suomalaiset saavat apteekista terveydenhuollon neuvontaa matalalla kynnyksellä.
Ryhtyminen apteekkariksi on ollut yksi Krista Merraksen elämän tärkeimmistä päätöksistä. Yrittäjyys tuntui pitkään vieraalta, koska suvussa tai muussa lähipiirissä ei ollut mallina yrittäjiä.
– Oma-aloitteisuutta ja positiivista elämänasennetta minulta on aina löytynyt, mutta niiden lisäksi pitää olla rohkea ottamaan iso henkilökohtainen velka ja kohtaamaan yrittäjän haasteet. Pandemia voi lopettaa asioinnit. Apteekki voi palaa poroksi tai katto voi romahtaa, kuten joillekin on käynyt. Kustannukset nousevat ja maailmantilanne on epävarma, Merras listaa riskejä.
”Kehitämme yhdessä toimintaa, jotta saamme hiottua asiakaskokemuksen ja valikoiman huippulaatuiseksi.”
30 vuoden työputken jälkeen Merras halusi kääntää uuden sivun. Kun hän otti vastaan 135-vuotiaan Apteekki Punavuoren joulukuussa 2023, hänestä tuli sen kahdeksas apteekkari.
– Apteekkarina haluan olla tärkeä osa yhteiskunnan terveydenhuoltoa, ja se on kunniallinen tehtävä. Apteekki tekee merkityksellistä työtä. Yrittäjyys merkitsee vapautta, mutta toisaalta myös välillä tuskaa ja yksinäisyyttä.
Töihin lähelle asiakasta
Kotkalaislähtöinen Merras pääsi ylioppilaspapereilla Helsingin yliopistoon lukemaan farmaseutiksi, kun lääketieteellisen ovet eivät auenneet. Kun hän kuuli farmasian laitoksella ylempään korkeakoulututkintoon johtavista proviisoriopinnoista, hän innostui hakemaan niihin ja valmistui proviisoriksi vuonna 1997.
– Tutkinto tarjoaa paljon erilaisia vaihtoehtoja tehdä töitä apteekissa, sairaala-apteekissa, lääketeollisuudessa, viranomaisena tai vaikkapa markkinoinnissa.
Tuore proviisori työskenteli ensin lääketehtaan tuotekehityksessä, mutta halusi päästä lähemmäs asiakkaita ja hakeutui apteekkiin töihin. Kokemusta karttui vuosien mittaan niin yksityisistä apteekeista kuin Yliopiston Apteekista. Työn ohessa Merras suoritti yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon, lähiesimiestyön ammattitutkinnon ja viimeksi yrittäjyyden ammattitutkinnon.
Rööperiläisten kortteliapteekki jo 135 vuotta
Punavuoren kaupunginosa tunnetaan kivijalkaliikkeistään, yhteisöllisestä tunnelmastaan ja vilkkaasta elämänmenostaan. Alueen punertavia kallioita kutsuttiin jo 1600-luvulla nimellä Rödberget eli Punavuori. Stadin slangilla alueesta puhutaan edelleen Rööperinä.
Apteekki Punavuori on rööperiläisten kortteliapteekki, joka on muuttanut pitkän olemassaolonsa aikana kolme kertaa alueen sisällä ja on toiminut nykyisissä tiloissaan Fredrikinkatu 23:ssa lähes 30 vuotta.
– Kanta-asiakkaiden lisäksi meillä poikkeaa paljon ohikulkevia ihmisiä. Apteekkiin on esteetön kulku, joten sisään pääsee pyörätuolilla, rollaattorilla tai lastenvaunuilla. Muutenkin haluan, että asiakkailla on aina matala kynnys tulla juttelemaan minun tai muun henkilökunnan kanssa, apteekkari painottaa.
Apteekilla on palvelupiste Suomenlinnassa, joka huolehtii saarella asuvan väestön itsehoitolääkkeiden ja apteekkituotteiden saatavuudesta.
Valikoima kehittyy asiakastoiveiden mukaan
Apteekki Punavuoressa työskentelee apteekkarin lisäksi proviisori, kaksi farmaseuttia ja neljä teknistä työntekijää.
– On ollut ilo huomata, kuinka sitoutunutta ja osaavaa henkilökuntaa täällä on. Kehitämme yhdessä toimintaa, jotta saamme hiottua asiakaskokemuksen ja valikoiman huippulaatuiseksi, Merras kertoo ja vinkkaa asiakkaita kertomaan omista tuote- ja palvelutoiveistaan.
”Apteekki tuo asiakkaille valtavasti lisäarvoa auttamalla heitä ja ohjaamalla lääkkeiden oikeassa käytössä.”
Apteekki panostaa aiempaa enemmän markkinointiin ja kuukausikampanjoihin. Alueen asukkaat saavat kotiinsa apteekin oman APTEEKKI-asiakaslehden, asiakaspalvelutiloihin asennettiin digitaaliset apteekkinäytöt ja Facebook-sivuja päivitetään aktiivisesti.
Kuka sitten neuvoo, jos…
Krista Merraksen tapaa lähes päivittäin asiakaspalvelusta. Hän haluaa olla kasvollinen yrittäjä ja apteekkari, joka ratkaisee asiakkaiden ongelmia ja hyödyntää omaa ammattitaitoaan työntekijöidensä rinnalla.
– Apteekki tuo asiakkaille valtavasti lisäarvoa auttamalla heitä ja ohjaamalla lääkkeiden oikeassa käytössä. Se on päivittäisiä kohtaamisia, kysymyksiä, puheeksi ottamista ja aktiivista tiedon jakamista. Se on ”juoksu-Buranan ostajan” pysäyttämistä. Keskustelemme nikotiinituotteen käyttäjän kanssa oikeasta lääkemuodosta. Etsimme nenän pitkäaikaisen tukkoisuuden kanssa painiskelevan asiakkaan kanssa vaihtoehtoja ja kartoitamme tarvetta. Onko kyseessä flunssa, allergia, katupöly, pitkäaikaisen avaavan lääkesuihkeen käytön ongelmat vai pitääkö asiakas ohjata lääkäriin?
Merras on huolissaan, jos jatkossa tällainen matalan kynnyksen keskustelu ei ole mahdollista. Näin voi käydä, mikäli itsehoitotuotteet vapautetaan päivittäistavarakauppaan ja laaja apteekkiverkosto supistuu toimintaedellytysten heikentyessä.
Musiikki toimii hyvänä reseptinä kaikille
Vapaalla apteekkari rentoutuu musiikin parissa. Lempiharrastuksiin kuuluvat kuorolaulu ja musiikin kuuntelu laidasta laitaan. Erityisesti oopperasävelet vievät toiseen maailmaan ja antavat upeita elämyksiä niin paikan päällä nautittuna kuin tallenteena.
– Musiikki rauhoittaa mieltä ja on niin hyvä resepti, että sitä ”lääkettä” voisi määrätä kaikille, Merras naurahtaa.
Myös luonnossa liikkuminen, ortodoksinen elämäntapa, kirjat, kirjoittaminen ja kesämökkeily antavat voimia apteekkarin työhön.
Krista Merras nauttii laulamisesta Uspenskin katedraalikuorossa.