Skip to main content
Varo somen huuhaatietoa
Varo somen huuhaatietoa
Mika Wallin toivoo viranomaisilta ja medialta enemmän sometilien kommenttiketjujen moderointia.

Varo somen huuhaatietoa

Terveyteen liittyvä keskustelu sosiaalisessa mediassa ryöpsähti valloilleen koronapandemian myötä. Mukaan mahtuu paljon virheellistä ja jopa vaarallista tietoa.

Jos kukaan ei oikaise näitä vääriä terveysväittämiä, niin minun täytyy kääriä hihat ja alkaa puolustamaan tutkittua tietoa. Näin tuumi seinäjokisessa apteekissa työskentelevä proviisori ja kouluttaja Mika Wallin noin vuosi sitten.

– Törmäsin Facebookissa toistuvasti viranomaisten ja median terveysaiheisten uutisten kommentointikentissä villeihin väitteisiin, joiden taustalla ei ole mitään tutkittua tietoa. Aloin haastamaan keskustelijoita siitä, mihin heidän väitteensä perustuvat, Wallin kertoo.

Vaikka kirjoittelu netin keskustelupalstoilla usein yltyy hyökkääväksi, Wallinin asialinja ja ystävällisyys toimivat hyvin. Jotkut osallistujat ovat jopa kiittäneet tietojen korjaamisesta.

emojit 3

Väärän rokotetiedon levittämisen taustalta löytyy pieni mutta äänekäs rokotevastaisten joukko, joiden mielikuvitukselliset väitteet ovat vailla todistuspohjaa. Wallinin mukaan heidän mielipiteensä ovat jo niin vahvoja, ettei niihin voi juurikaan vaikuttaa esittämällä tutkittua tietoa.

Keskusteluihin osallistuu myös tiedonjanoisia ihmisiä, jotka ovat huolissaan omasta tai läheisensä terveydestä. He voivat olla ensin rokotekriittisiä, mutta saattavat muuttaa mielipiteensä saatuaan oikeaa tietoa rokotteista.

– Somessa pitää yrittää suojella itseään väärältä tiedolta ja aina kyseenalaistaa tiedon luotettavuutta ja lähteitä. Jokaisen pitäisi kehittää medialukutaitoaan. Lisäksi toivon viranomaisilta ja medialta enemmän moderointia heidän kommenttipalstoilleen, mutta ymmärrän resurssien riittämättömyyden.

emojit 1

Mikrosiruja, seurantaa, autismia

Koronarokotusten yhteydessä on somessa noussut esiin jopa salaliittoteorioita. Hurjimpien väitteiden mukaan rokotteiden mukana käsivarteen tuikataan samalla vaivihkaa mikrosiru, jotta ihmisiä voidaan seurata paremmin. Netissä kiertää sitkeästi myös väite, että joidenkin rokotteiden sisältämä alumiini aiheuttaa autismia. Kumpikaan näistä ei pidä paikkaansa.

– Usein tulee vastaan myös väite, että koronarokotteet ovat vasta testausvaiheessa ja että ne on otettu käyttöön ilman tutkimuksia ja nyt lääketutkimus suoritetaan ihmisillä. Tähän vastaan aina, että koronarokotteet ovat käyneet läpi kaikki tavanomaiset tutkimusvaiheet. Ne on tehty tavallista nopeammassa tahdissa, koska kehittämistyöhön on panostettu valtavasti resursseja eri puolilla maailmaa, Wallin jatkaa.

emojit 5

Lääkeaineista erityisesti statiinit herättävät somessa aika ajoin keskustelua, sillä monilla on epäluuloja niiden mahdollisista haitoista. Wallin avaa kommenteissaan näiden kolesterolilääkkeiden hyötyjä, kertoo vahvasta tieteellisestä näytöstä ja antaa linkkejä tutkimuksiin.

– Särkylääkkeet puolestaan mielletään harmittomiksi pillereiksi, joita voi napsia ihan mihin vaivaan vaan ja vaikka päivittäin, koska niitä myydään ilman reseptiä. Olen yrittänyt tuoda esille, että kipulääkkeet on luokiteltu suuren riskin itsehoitolääkkeiksi, eli niissä kannattaa ehdottomasti aina kääntyä apteekin puoleen ja varmistaa oikea käyttö, sopivuus omaan vaivaan, omiin perussairauksiin ja muuhun käytössä olevaan lääkitykseen. Apteekki myös neuvoo, milloin itsehoito pitää lopettaa ja kääntyä lääkärin puoleen.

emojit 2

Uskomuksista haittaa itselle ja muille

Netissä leviävä väärä tieto voi pahimmillaan olla hyvin vaarallista. Jos silmiä räpäyttämättä uskoo esimerkiksi jonkun ”gurun” väitteitä statiineista ja alkaa tämän ohjeiden mukaan käyttää hoitona jotain siitepölyuutetta, tekee suurta hallaa itselleen. Tai jos syöpäsairas hylkää lääkärin määräämät syöpälääkkeet ja alkaa hoitaa itseään hopeavedellä.

Väärän rokotetiedon aiheuttama haitta yltää laajemmalle, sillä rokotteet eivät suojaa vain yksilöä vaan myös ympärillä olevia ihmisiä.

– Jos laajaa rokotuskattavuutta ei synny, koska toiset eivät halua tai uskalla ottaa rokotetta, riittävää laumasuojaa ei saavuteta. Se tarkoittaa, että pandemia voi seurata meitä hyvin pitkään, Wallin muistuttaa.

emojit 4