Skip to main content
Vaihdevuodet kuuluvat naisen elämään
Vaihdevuodet kuuluvat naisen elämään
Vaihdevuodet eivät tarkoita elämän loppumista ja vanhuuden alkamista, Leena Väisälä muistuttaa.

Vaihdevuodet kuuluvat naisen elämään

Vaihdevuosioireet kestävät keskimäärin seitsemän vuotta, ja jokainen nainen kokee ne omalla tavallaan. Estrogeenihoito auttaa useimpia ikävistä oireista kärsiviä.

Kuumia aaltoja, hikipuuskia, unihäiriöitä, mielialavaihteluita, painonnousua, nivel- ja lihaskipuja, sydämentykytystä, itkuherkkyyttä, päänsärkyä, muistin huononemista ja seksuaalista haluttomuutta. Lista tyypillisimmistä vaihdevuosioireista on pitkä, ja jopa 70–80 prosenttia naisista kärsii ainakin jostain niistä.

Vaihdevuodet ajoittuvat noin 40–58:n ikävuoden paikkeille. Niiden aikana munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Munarakkuloiden määrä vähenee, ovulaatiot loppuvat ja estrogeenin tuotanto hiipuu. Munasarjojen toiminta alkaa heikentyä jo ennen kuukautisten loppumista.

Menopaussi eli viimeiset kuukautiset spontaanisti ilman hormonihoitoa tulevat suomalaisnaisilla keskimäärin 51 vuoden iässä.

– Usein vaihdevuosioireet mielletään vain vanhempien naisten ongelmaksi, mikä ei pidä paikkaansa. Oireita esiintyy keskimäärin noin 2–3 vuotta ennen menopaussia ja 4–5 vuotta menopaussin jälkeen. Noin joka viidennellä naisella on elämänlaatua heikentäviä oireita yli 15 vuoden ajan, joillain koko loppuikänsä, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, kliininen seksologi Leena Väisälä.

Väisälältä ilmestyi viime vuonna aihetta kattavasti käsittelevä kirja Virtaa vaihdevuosiin yhdessä tietokirjailija Leeni Peltosen kanssa.

Kaikki johtuu hormonista

Vaihdevuodet johtuvat estrogeenituotannon hiipumisesta munasarjoissa. Estrogeeni – naisen tärkein hormoni – mahdollistaa sukuelinten toiminnan, raskauden ja synnytyksen. Se myös vaikuttaa lähes kaikkiin kudoksiin, kuten kohtuun, rintoihin, luihin, lihaksiin, niveliin, ihoon, limakalvoihin, sydän- ja verenkiertoelimistöön ja aivoihin.

– Jotkut kärsivät vaihdevuosioireista paljon ja toiset eivät juuri lainkaan, mikä johtuu pääosin perimästä niin äidiltä kuin isän puolen suvulta. Elintavat vaikuttavat vain jonkin verran. On paljon naisia, jotka liikkuvat aktiivisesti ja syövät terveellisesti mutta silti kärsivät oireista. Hyvin ylipainoisilla esiintyy kuitenkin keskimäärin enemmän oireita, Väisälä valottaa.

Alan tutkijatkaan eivät tiedä, miksi estrogeenitason lasku aiheuttaa yhdelle oireita ja toiselle ei. Se tiedetään, että kuumat aallot ja hikoilu ovat autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston häiriöitä. Sen toimintaan ei voi vaikuttaa.
Elimistö kiihdyttää itseään ilman mitään syytä. Arvellaan, että kuuma aalto syntyy, kun aivojen hypotalamus käynnistää turhan takia naisen jäähdytysjärjestelmän. Ihon mikroverisuonet avautuvat, veri virtaa niihin ja johtaa lämpöä ihon pintaan. Iho lehahtaa punaiseksi ja kuumaksi. Hikirauhaset alkavat viilentää liian lämmintä kehoa.

Tehokkain apu korvaushoidosta

Koska vaihdevuosioireet johtuvat estrogeenin puutteesta, tehokkain apu niihin on estrogeenihoito. Ongelmallista on, ettei sitä voida käyttää esimerkiksi rintasyöpää, gynekologista syöpää, vaikeaa maksasairautta tai sepelvaltimotautia sairastavilla naisilla.

Heillä mielialavaihteluita voidaan hoitaa masennuslääkkeillä, yleisimmin venlafaksiinilla, joka samalla vähentää kuumia aaltoja jonkin verran. Kuumat aallot saattavat lieventyä myös verenpainelääke klonidiinilla. Väisälän mukaan se on kuitenkin vaikutukseltaan lähes lumeluokkaa ja aiheuttaa helposti sivuvaikutuksia.

– Lisäksi löytyy rohdosvalmisteita, mutta niiden käytöstä on vain minimaalista hyötyä ja mahdollisesti haittavaikutuksia. Kehitteillä on ei-hormonaalisia lääkkeitä, jotka vaikuttavat aivojen lämmönsäätelyjärjestelmään. Niiden tulo myyntiin kestää vielä vuosia.

Kevennä ruokavaliota, laita lihakset liikkeelle

Vaihdevuosien aikana ja iän karttuessa naisen aineenvaihdunta hidastuu ja paino alkaa helposti nousta. Väisälä suosittelee kasvispitoista ruokavaliota ja ruuan kaloripitoisuuden huomioimista.

– Aineenvaihduntaa voi vilkastuttaa liikunnalla ja seksillä. Kiva liikunta myös vapauttaa endorfiineja aivoissa, mikä kohottaa mielialaa.

Kun elimistön estrogeenitaso romahtaa lähelle nollaa, luumassaa katoaa vauhdilla ja osteoporoosiriski kasvaa. Siksi riittävä D-vitamiinin ja kalsiumin saanti on tärkeää. Luusto rakastaa myös kuormittavaa liikuntaa, kuten tanssia, pallopelejä, jumppaa ja lihasvoimaharjoittelua.

Väisälä painottaa lihaskunnon kohentamisen tärkeyttä.

– Jos haluaa voida hyvin vielä yli 70-vuotiaana, tarvitsee lihaskuntoliikuntaa. Siihen ei kävely auta, vaan pitää nostella puntteja. Lihakset on pidettävä sellaisessa kunnossa, että vanhana pystyy nousemaan ylös tuolilta tai lattialta, jos kaatuu. Mitä vähemmän estrogeenia on, sitä enemmän lihaksia katoaa, ellei niitä treenaa.

Tiina Väisälä

 

Myytit vaihdevuosista joutavat romukoppaan

Vaihdevuosiin liittyy vääriä käsityksiä ja myyttejä, joita naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, kliininen seksologi Leena Väisälä haluaa murtaa.

– Vaihdevuodet eivät tarkoita elämän tai seksin loppumista tai vanhuuden ja raihnaisuuden alkamista neli- tai viisikymppisenä. Me naiset elämme nykyisin yli 80-vuotiaiksi; emmekä suinkaan ole 40 vuoden ajan vanhoja. Oireita voidaan useimmissa tapauksissa hoitaa estrogeenilla, ja niitä kannattaa ehdottomasti hoitaa, hän sanoo.

Väisälä kumoaa luulon, että oireita tulee vain sellaisille, jotka eivät pidä huolta omasta kunnostaan. Oireita tulee myös hyväkuntoisille naisille.

Vaihdevuosissa ei ole mitään hävettävää tai naureskeltavaa. Puolet maailman ihmisistä kokee ne, eli kaikki naiset, jotka elävät vähintään noin 50-vuotiaiksi.

– Nykymaailmassa kukaan ei tunnu haluavan olla vanha. Häpeily liittyy koettuun avuttomuuteen, sillä kuumia aaltoja omassa kehossa ei pysty mitenkään hallitsemaan. Siinä joutuu ihmettelemään, miksi minun kehoni toimii näin. Kun herää yöllä kuumaan oloon, ei siihen voi vaikuttaa muuta kuin heittämällä peiton pois päältään. Moniin oireisiin ei ole muuta vaikutusmahdollisuutta kuin aika ja estrogeeni.

Hyvä aika pysähtyä

Väisälä vinkkaa suhtautumaan vaihdevuosiin yhtenä elämän tarkastuspisteenä. Millainen on ruokavalioni? Liikunko tarpeeksi? Elänkö niin terveellisesti, että pysyn virkeänä ja minulla on hyvä olla?

– Kannattaa suosia sydän- ja verisuoniterveyttä tukevaa ruokavaliota ja välttää suurta ylipainoa. Säännöllinen ja kuormittava liikunta tarjoaa lääkkeen, joka auttaa voimaan paremmin. Kun keho on kunnossa, jaksaa tehdä kivoja asioita ja tykkää itsestään enemmän. Kaikilla meillä keho rapistuu vanhemmiten, mutta tahti on hitaampi, jos liikkuu. Samalla mieliala pysyy hyvänä.

Miehilläkin on vaihdevuodet

Kiukuttelu, väsymys ja fyysinen heikkous voivat olla merkki miehen vaihdevuosista eli andropaussista. Iän myötä miessukupuolihormonin (testosteronin) tuotanto laskee, mikä voi näkyä monenlaisena oireiluna.

Naisten ja miesten vaihdevuosivaivat ja oireet voivat olla hyvin samankaltaisia, mutta oireiden ilmenemisvauhti miehillä on merkittävästi hitaampi. Testosteronin tuotanto heikkenee hiljalleen, eikä oireiden ilmaantumista välttämättä havaitse.

Testosteronin pitoisuus verenkierrossa laskee noin prosentin vuodessa 40 ikävuodesta lähtien. 70-vuotiaalla miehellä hormonipitoisuus voi olla jopa 40 % alhaisempi kuin nuorella miehellä.

Lähde: Mehiläinen