Skip to main content
Tuleva influenssakausi on vielä arvoitus
Tuleva influenssakausi on vielä arvoitus

Tuleva influenssakausi on vielä arvoitus

Kun koronaviruspandemia sekoitti maailman, muut hengitystieinfektiot ja etenkin vakavaoireinen influenssavirus hiipuivat lähes täysin. Myös tuleva flunssa- ja influenssakausi riippuu paljon koronarajoitusten jatkumisesta.

Vuosi 2020 oli hengitysteiden kautta tarttuvien infektoiden osalta hyvin poikkeuksellinen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan lähes kaikki hengitystievirusten ja -bakteerien aiheuttamat infektiot vähenivät merkittävästi maaliskuun puolivälistä alkaen.

Esimerkiksi influenssakaudella 2019–2020 influenssa A -löydöksiä ilmoitettiin THL:n tartuntatautirekisteriin reilut 10 200, mikä on noin 8 000 tapausta vähemmän kuin edellisellä kaudella.

”Koronapandemian estämiseksi tehdyt rajoitustoimet ovat merkittävästi vähentäneet influenssatartuntoja.”

Koko maailmassa todettiin kaudella 2020–2021 influenssatartuntoja todella vähän. Euroopassa ja eteläisellä pallonpuoliskolla varsinaisia epidemioita ei esiintynyt vaan ainoastaan yksittäisiä tartuntoja. Jonkun verran enemmän tapauksia esiintyi Kaakkois- ja Itä-Aasian maissa ja osassa Afrikan maista.

– Koronapandemian estämiseksi tehdyt rajoitustoimet ovat merkittävästi vähentäneet influenssatartuntoja. Suuri vaikutus on ollut parantuneella käsihygienialla, maskien käytöllä, kontaktien ja matkustamisen vähentämisellä sekä etätöillä ja -koululla. Influenssa leviää pisara- ja kosketustartuntana aivan kuten koronatauti, selvittää johtava asiantuntija Niina Ikonen THL:stä.

Tuleeko ja koska tulee?

Maailman terveysjärjestö WHO valitsee vuosittain influenssarokotteeseen ne viruskannat, jotka todennäköisimmin aiheuttavat influenssaa. Valinta tehdään eri maista saatujen seurantatietojen perusteella. Mistä tiedetään, millainen tulevan influenssarokotteen pitää olla, kun edelliskautena oli niin vähän influenssaa?

– Tämä onkin ollut haaste, sillä tartuntojen vähyyden takia influenssanäytteitä tarkempiin analyyseihin on saatu hyvin vähän. Vaikka todettuja tartuntoja oli vähän, influenssaviruksissa on todettu jonkin verran muuntumista. Pohjoisen pallonpuoliskon uudessa syksyn rokotteessa on siksi päivitetty molemmat influenssa A -virukset, Ikonen vastaa.

Tulevaa influenssakautta Suomessa on vielä vaikeaa arvioida. Normaalitilanteessa influenssakausi olisi näihin aikoihin jo käynnistymässä eteläisellä pallonpuoliskolla, mutta edelleen tiukat koronarajoitukset todennäköisesti estävät influenssaviruksen leviämisen siellä.

– On vaikeaa vielä arvioida, tuleeko meille aikainen epidemia jo joulu-tammikuussa vai epidemia normaaliaikaan helmi-maaliskuussa tai yhtenä vaihtoehtona myöhäinen epidemia loppukeväästä. On vaikeaa myös kuvitella, ettei tulevana kautena tulisi minkäänasteista epidemiaa. Muiden hengitystievirustartuntojen määrät ovat nyt jonkin verran lisääntyneet luultavasti siksi, että ihmisten väliset kontaktit ovat lisääntyneet.

Flunssa vai influenssa?

Flunssaa eli nuhakuumetta aiheuttavia viruksia on ainakin parisataa erilaista. Flunssaan liittyy usein kurkkukipua, nuhaa ja yskää, mutta ei välttämättä aina kuumetta. Flunssaan ei ole olemassa rokotetta.

Flunssa paranee parhaiten lepäämällä eikä vaadi erityistä hoitoa. Vältä urheiluun verrattavaa fyysistä rasitusta yleisoireiden, kuumeen ja yleisten särkyjen ajan. Juo kuumeisena riittävästi. Laske kuumetta mieluiten parasetamolilla, mutta myös ibuprofeiini käy, ellei lääkäri ole kieltänyt sen käyttöä. Nenän tukkoisuutta voi lievittää nenäsuihkeilla ja -tipoilla ja kurkkukipua imeskeltävillä tableteilla. Tutkimusten mukaan sinkkivalmisteiden avulla voidaan hieman lyhentää oireiden kestoa, jos niiden käyttö aloitetaan vuorokauden kuluessa oireiden alusta ja päiväannos on riittävä.

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama tauti. Se alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella, ja siihen voi liittyä lihaskipua, yskää ja päänsärkyä. Taudinkuva on usein flunssaa voimakkaampi. Myös influenssan hoito on pääasiassa oireenmukaista. Lapsilla, vanhuksilla ja riskiryhmiin kuuluvilla se voi joskus vaatia sairaalahoitoa. Influenssaa voidaan ehkäistä rokotteella.

Lähteet: THL, Terveyskirjasto, apteekki.fi