Skip to main content
Tervetuloa, ihana syksy!
Tervetuloa, ihana syksy!

Tervetuloa, ihana syksy!

Kesällä moni meistä on rentoutunut ja energinen. Miten tämän tunteen saisi pidettyä yllä myös syksyn pimetessä? Apteekki-lehti kokosi viisi vinkkiä, joiden avulla syksystäsi tulee vielä parempi! 

1. Mene metsään

Syksyllä metsä on pullollaan värejä ja tuoksuja. Myös herkulliset marja- ja sieniapajat odottavat löytäjäänsä.

Jo lyhytkin oleskelu metsässä palauttaa stressistä, antaa energiaa ja kohentaa mielialaa. Sykkeesi ja verenpaineesi rauhoittuvat ja stressihormoni kortisolin määrä veressä laskee.

Länsimaiset ihmiset elävät nykyisin liiankin puhtaassa ympäristössä. Altistuminen luonnon hyödyllisille mikrobeille vahvistaa immuunipuolustusta ja vähentää riskiä sairastua esimerkiksi allergioihin.

Metsä on myös oiva paikka liikkua. Metsäteillä ja kuntoradoilla voi kävellä reippaasti, jolloin ryhti paranee ja lihakset vahvistuvat. Poluilla voi omien taitojen ja kunnon mukaan patikoida, juosta tai hypellä, mikä on hyväksi erityisesti luustolle. Mättäät, kivet, kannot ja puun juuret tuovat hyvää haastetta myös tasapainolle ja ketteryydelle.

iso jarvi

2. Värejä lautaselle

Lautaselle kannattaa valita värikkäitä vihanneksia, marjoja ja hedelmiä, joista saat paljon terveyttä edistäviä flavonoideja ja muita antioksidantteja.

Flavonoidit ovat kasvien yhdisteitä, jotka antavat niille voimakkaan värin. Ne pienentävät riskiä sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin ja parantavat elimistön vastustuskykyä.

Runsaasti flavonoideja sisältävät esimerkiksi valkoinen kukkakaali ja sipuli, punainen tomaatti ja vesimeloni, oranssi porkkana ja appelsiini sekä keltainen paprika ja maissi.

Aivoille erityisen hyödyllinen on mustikan sisältämä antosyaani, joka antaa marjoille tummansinisen värin. Samaa väriä ja tehoa löytyy esimerkiksi mustaherukasta.

Tummanvihreissä kasviksissa, kuten pinaatissa ja parsakaalissa, on puolestaan paljon B-vitamiineihin kuuluvaa folaattia, joka vaikuttaa esimerkiksi aivojen terveyteen ja on välttämätön veren punasolujen muodostuksessa.

3. Uusi harrastus virkistää

Syksy on mainio ajankohta aloittaa uusi harrastus. Esimerkiksi työväen- ja kansalaisopistot tarjoavat monenlaisia kursseja ja ryhmiä, joissa pääset haastamaan itseäsi ja tapaamaan samanhenkisiä ihmisiä. Kiinnostaisiko sinua vaikkapa akvarellimaalaus, kaukaisten maiden keittiö, lavatanssijumppa tai luova kirjoittaminen?

Hyvä harrastus tuo elämään iloa ja hyvää mieltä. Parhaimmillaan se on viikon paras hetki, jonka voimalla jaksat puurtaa arkisissa askareissa.

Aivotkin virkistyvät, kun kokeilet ja opit uusia asioita. Tämä voi antaa suojaa jopa muistisairauksia vastaan.

Syksy on otollista aikaa myös kulttuuririennoille ja -elämyksille. Kiinnostava taidenäyttely, koskettava teatteriesitys tai upeasti soiva konsertti nostavat sinut hetkeksi arjen yläpuolelle ja edistävät tutkitusti terveyttä ja hyvinvointia.

iso lenkki

4. Tankkaa valoa ja D-vitamiinia

Syksyn edetessä moni meistä alkaa kokea kaamosväsymyksen oireita. Kun aamut ovat pimeitä, sisäinen kellomme alkaa jätättää, unirytmimme häiriintyy eikä yöuni virkistä tarpeeksi.

Kirkasvalolamppu voi auttaa oireisiin, kun valossa oleskelee joka aamu 30–60 minuuttia pian heräämisen jälkeen. Myös liikunta, terveellinen ruoka ja ystävien tapaaminen voivat auttaa.

Kun päivät lyhenevät ja auringonvalo vähenee, elimistön D-vitamiinivarastot alkavat hiipua.

Alle 75-vuotiaille aikuisille suositellaan 10 mikrogramman D-vitamiinilisää lokakuusta maaliskuuhun, jos D-vitamiinia ei kerry riittävästi ravinnosta, kuten kalasta ja maitotuotteista. Yli 75-vuotiaille suositus on 20 mikrogrammaa ympäri vuoden.

D-vitamiini lujittaa luustoa, sillä se turvaa kalsiumin imeytymistä suolistosta. Se vahvistaa myös elimistön vastustuskykyä ja antaa siten suojaa syksyn flunssapöpöjä vastaan.

5. Muista levätä

Mikä olisikaan ihanampaa kuin kääriytyä koleana iltana vilttiin takkatulen äärelle, lukea kirjaa, kutoa sukkaa tai katsoa televisiosta jakso omaa lempisarjaa!

Aina ei tarvitse olla aikaansaapa ja energinen. Syksy kutsuu meitä myös lepäämään ja lataamaan akkuja.

Levolliset illat edistävät myös nukahtamista. Esimerkiksi reipasta liikuntaa ei kannata harrastaa enää lähellä nukkumaanmenoaikaa. Sen sijaan iltaisin kannattaa tehdä asioita, jotka rauhoittavat ja rentouttavat.

iso marjat

Lähteet: Aivoliitto, Kotimaiset kasvikset ry, Terveyskirjasto, THL, UKK-instituutti