Taltuta siitepölyallergia apteekin keinoin
Taltuta siitepölyallergia apteekin keinoin

Taltuta siitepölyallergia apteekin keinoin

Ilmaston lämpeneminen aikaistaa ja pidentää siitepölykautta sekä nostaa siitepölymääriä.

Noin 20 prosenttia suomalaisista on siitepölyallergisia, ja moni huomaa etenevän ilmastonmuutoksen konkreettisesti nenässään, silmissään ja hengityksessään. Ilmaston lämpeneminen on pidentänyt siitepölykautta ja aikaistanut sen alkua noin kahdella viikolla. Samalla lehtipuiden määrä on lisääntynyt, mikä on kasvattanut kokonaissiitepölymäärää.

– Tähän asti tammi, jalava ja saarni ovat viihtyneet vain Lounais-Suomessa, mutta niiden leviäminen lisää siitepölyallergikkojen oireita muuallakin, toteaa Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin tutkimusjohtaja Kimmo Saarinen Allergia-, iho- ja astmaliiton videolla.

Kevätkesällä oireita aiheuttavat erityisesti koivun ja lepän siitepöly, keskikesällä heinäkasvit ja loppukesällä pujo. Kun kesät lämpenevät, kasvukausi pitenee, mikä tarkoittaa parempia kasvuolosuhteita ruohovartisille kasveille.

– Heinät ja pujo pystyvät tuottamaan enemmän kukkia ja siitepölyä sekä aiheuttamaan enemmän oireita. Lisäksi meille on tullut uusia siitepölyä tuottavia vieraslajeja, kuten marunatuoksukki, joka on erittäin allergisoiva, Saarinen jatkaa.

Ulkona kannattaa liikkua aamuisin, iltaisin ja kostealla säällä, jolloin ilmassa on vähiten siitepölyä. Tuulisella ja aurinkoisella ilmalla sitä esiintyy paljon etenkin aamupäivällä. Koivun ja heinien allergeenimäärä moninkertaistuu ilmassa juuri sateen edellä ja erityisesti ukkosmyrskyssä. Lehtipuiden kukinnan huippu kestää kaksi kolme viikkoa. Silloin siitepölyä voi olla ilmassa öiseenkin aikaan. Heinien kukinta-aika on pitempi kuin lehtipuiden.

Ikä lisää herkistymistä

Sekä lapset että aikuiset kärsivät siitepölyallergiasta. Se kehittyy harvoin alle kaksivuotiaana, mutta herkistyminen lisääntyy iän myötä. Suurin osa saa oireita lehtipuiden ja heinien siitepölystä, osa pujosta.

Tyypillisiä allergiaoireita ovat vesinuha, aivastelu, nenän kutina ja tukkoisuus sekä yskänärsytys. Silmät punoittavat, kutisevat ja kirvelevät. Atooppinen ihottuma saattaa pahentua, ja monet tuntevat itsensä väsyneeksi. Jotkut voivat saada hengitysoireita.

Siitepölyallergian oireet liittyvät yleensä selkeästi tiettyyn aikaan eli kevääseen ja kesään. Diagnoosin tekemiseen ei välttämättä tarvita laboratoriotutkimuksia. Jos on epäselvyyksiä oireiden aiheuttajasta tai harkitaan siedätyshoitoa, allergiaa voidaan selvittää ihotesteillä tai verikokeilla.

Apteekista oireenmukaista lääkitystä

Siitepölyallergiaa hoidetaan oireiden mukaan. Lievät ja ajoittaiset oireet saattavat mennä itsestään ohi. Jos oireita on päivittäin, säännöllinen lääkitys on paikallaan. Apteekista on saatavilla laaja valikoima eri vaikuttavilla aineilla olevia antihistamiineja. Jos tuntuu, ettei yksi lääke tehoa, kannattaa kokeilla toista vaikuttavaa ainetta.

Nenäoireiden hoitoon on saatavilla myös kortisonipohjaisia nenäsuihkeita. Nenän hoito on syytä aloittaa hyvissä ajoin, ennen kuin limakalvot ovat turvoksissa ja nenä on täysin tukossa. Nenäsuihketta tulisi käyttää ainakin muutama viikko säännöllisesti. Jos lääkkeitä tarvitaan päivittäin, kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla.

Hyvänä lisähoitona on nenähuuhtelukannu, jolla huuhdotaan epäpuhtaudet ja eritteet nenästä pois. Nenäkannua kannattaa käyttää ennen nenäsuihketta.

Nuhaoireiden lisäksi monilla siitepölyallergisilla esiintyy allergisia silmäoireita. Jos antihistamiinitabletit eivät auta silmäoireisiin, apteekista on saatavilla erilaisia silmätippoja paikallishoitona. Osa silmätipoista vaatii lääkärin reseptin.

Yskän ja hengenahdistuksen vuoksi on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Oireilija saattaa tarvita astmalääkityksen ainakin siitepölykauden ajaksi. Lääkäri määrää tarvittaessa myös keuhkojen toimintakokeisiin.

Lähde: Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

Kokeile näitäkin apukeinoja

  • Ota käyttöön hyvä ilmanpuhdistin.
  • Huolehdi viikkosiivouksesta.
  • Älä tuuleta tai kuivata petivaatteita tai pyykkiä ulkona siitepölyaikaan.
  • Vältä raskasta liikuntaa, kuten reipasta pyöräilyä tai kovaa juoksulenkkiä, pahimpaan siitepölyaikaan.
  • Nyhdä pujo juurineen irti pihasta jo ennen kukintaa heinäkuun alkupuolella.
Apteekkilehti

Puolueetonta, asiallista ja luotettavaa tietoa terveydestä, lääkkeistä, lääkehoidoista ja hyvinvoinnista.