Suojaudu auringolta
Ihon punoittaminen on jo palamista, ei ihon totuttautumista aurinkoon. Jos iho palaa saman tien etelänloman ensimmäisenä päivänä, tulisi auringosta pysytellä poissa, kunnes iho on kokonaan parantunut. Suojaa siis ihosi heti ja kunnolla!
Apteekin laajasta aurinkovoidevalikoimasta on helppo löytää voide, joka soveltuu parhaiten omiin tarpeisiin. Erityisen tärkeää oikeanlaisen aurinkosuojan valinta on, jos iho on herkkä tai jos siinä on jokin sairaus.
Kaaren apteekin kosmetologi Päivi Ahmavuoren mukaan tärkein asia aurinkovoiteen valinnassa on käyttötarkoitus. Aurinkovoidetta etsivälle esitetään apteekissa aina muutamia kysymyksiä tähän liittyen. On tärkeää tietää, tuleeko voide kasvoille vai vartalolle ja tarvitaanko suojaa esimerkiksi kaupunkilomalle tai urheilemaan vai rannalle ja uimaan.
– Tietenkin omilla mieltymyksilläkin on väliä. Onko esimerkiksi toiveena, että voide imeytyy nopeasti? Monet myös käyttävät koko kesäkauden aurinkovoidetta, joka sopii päivittäiseksi kasvovoiteeksi, Ahmavuori kertoo.
Apteekissa varmistetaan myös, onko käytössä lääkkeitä, jotka herkistävät ihoa auringon vaikutukselle. Lisäksi ihosairauksien, kuten aknen, psoriaasin tai aurinkokeratoosin kohdalla, mietitään voidevalintaa tarkemmin. Omat erikoisvoiteet löytyvät esimerkiksi akneiholle ja myös maksaläiskäiselle iholle.
1. Aurinkovoidetta riittävästi ja riittävän usein
Aurinkovoide suojaa UV-säteilyltä vain, jos sitä laittaa iholle riittävän paljon ja jos sitä lisää riittävän usein. Aikuisen vartalolle käytetään kaksi ruokalusikallista voidetta, eli noin kämmenellisen verran. Kasvoille levitetään lisäksi vielä teelusikallisen verran voidetta. Muista myös korvalehdet, jalkapöydät, niska ja huulet.
Voidetta lisätään parin tunnin välein ja lisäksi aina uimisen tai hikoilun jälkeen. Vedenkestävä voide on tarkoitettu suojaamaan ihoa uimisen tai kovan hikoilun ajan. Ihon kuivaamisen jälkeen lisätään aurinkovoidetta.
2. Aurinko polttaa pilviharsonkin läpi
Vaikka rantalomalla etelässä taivasta peittäisi pilviharso, UV-indeksi voi olla korkeampi kuin Suomessa aurinkoisena päivänä. Ihon suojaaminen on siis lämpimissä maissa tärkeää, vaikkei oleilisi suorassa auringon paahteessa. Lomamatkoilla ollaan myös usein tavallista pidempiä aikoja paikoillaan, joko rannalla tai jonottamassa nähtävyyksiin. Myös uidessa altistuu UV-säteilylle.
Iho vaatii erityishuomiota, jos etelänlomalle lähdetään keskellä talvea tai keväällä heti talvikauden jälkeen, kun iho ei ole hetkeen altistunut auringolle.
Oleskelua suorassa auringon paisteessa pitäisi välttää niin rantalomilla kuin Suomessakin ainakin klo 11–15, kun UV-säteily on suurimmillaan.
Aurinkovarjo ei myöskään pelasta kaikelta säteilyltä, vaan UV-säteilyvaikutus ainoastaan puolittuu.
3. Vaate ja varjo suojaavat tehokkaimmin
Vauvan iho suojataan auringolta aina vaatteilla ja pitämällä vauva mahdollisuuksien mukaan varjossa. Alle vuoden ikäistä lasta ei tulisi viedä ollenkaan rannalle paahteeseen, sillä vaatteetkaan eivät suojaa kaikelta UV-säteilyltä.
Myös leikki-ikäisten lasten auringossa oleilua on syytä välttää erityisesti pahimman UV-säteilyn aikana. Uimarannalla lapsen iho suojataan huolellisesti joko UV-säteilyltä suojaavilla vaatteilla tai lapsen iholle tarkoitetulla aurinkovoiteella.
Peittävät vaatteet ovat aikuisellekin tehokas suoja UV-säteilyä vastaan. Aurinkovoidetta laitetaan näkyviin jääville ihoalueille, kuten kasvoille ja käsiin. Vaatteiden rajakohdat voidellaan hyvin.
Hattu suojaa silmiä ja ehkäisee päänahan palamista sekä auringonpistosta. Kasvot tarvitsevat aina lisäksi aurinkosuojavoiteen. Aurinkolasit ovat silmille tehokkain suoja.
4. Uudet kemialliset suojat ovat hyvin siedettyjä
Fysikaalinen aurinkovoide ei imeydy ihoon vaan muodostaa ihon pinnalle auringon UV-säteilyn blokkaavan valkoisen kalvon. Perinteisesti fysikaalista suojaa on suositeltu pienille lapsille ja herkkäihoisille.
Kemiallisia suojia on kehitetty ja tutkittu paljon viimeisten vuosien aikana. Nykyään osa kemiallisista suojista on hyvin siedettyjä ja niitä voivat käyttää myös lapset, raskaana olevat ja herkkäihoiset. Etenkin, jos iho suojataan suurimmaksi osaksi vaatteilla, voi uusia kemiallisia voiteita käyttää pienenkin lapsen iholla kämmenissä, jaloissa ja kasvoilla.
Monet uudet voiteet ovat myös biohajoavia ja ympäristöystävällisiä.
Jos iho on kovin ihottumainen, allerginen tai rikki ja ärtynyt, on iholla parasta käyttää fysikaalista aurinkosuojavoidetta.
Suojaa ihosi erityisen hyvin, jos
- ihotyyppisi on vaalea, etkä rusketu
- olet palanut usein
- sinulla on aurinkokeratoosia
- sinulla on vitiligo-läiskiä tai tuoreita arpia
- käytät lääkettä, joka herkistää ihoa
Lääkkeet ja aurinko
Varmista apteekista tai lääkäriltäsi, herkistääkö jokin käyttämäsi lääke auringolle. Esimerkiksi osa antibiooteista saa ihon reagoimaan herkemmin auringon valolle.
Aurinkokeratoosin suojaaminen
Aurinkokeratoosin suojaamiseen on nykyisin saatavilla CE-merkittyjä lääkinnällisiä laitteita, joissa ei ole kosmetiikan tavoin aurinkosuojakerroinmerkintöjä.
Asiantuntijana Kaaren apteekin kosmetologi Päivi Ahmavuori.