Pinnat puhtaaksi pöpöistä
Pinnat puhtaaksi pöpöistä

Pinnat puhtaaksi pöpöistä

Koronaviruspandemian myötä Suomessa on kehitetty innovatiivisia tuotteita, jotka estävät tartuntojen leviämisen kosketuspinnoilta.

Koronavirus (SARS-CoV-2) tarttuu hengitysteistä erittyvien pisaroiden välityksellä ja pinnoilta, joille virusta on eritepisaroiden mukana joutunut. Vaikka itse huolehtii hyvästä käsihygieniasta, kaikki eivät sitä tee eikä kukaan ehdi puhdistaa pintoja koko ajan. Kodin ulkopuolella liikkuessamme joudumme koskettelemaan samoja ovenkahvoja, hissin nappuloita, kaiteita ja vaikka mitä kuin lukuisat muut ihmiset.

Mitä jos kosketuspinta puhdistaisi itse itsensä ja tuhoaisi sille joutuneet virukset ja bakteerit ennen kuin ne siirtyvät seuraavaan käteen? Ei ole utopiaa vaan ihan totta.

Hyvä esimerkki on väliaikainen kosketuspinnoille kiinnitettävä CovidSafe-tarttumis- ja kosketussuoja, jonka kotimainen Lainisalo Oy on kehittänyt. Sen pinnalla koronaviruksen elinaika lyhenee merkittävästi ja tuhoutuu kokonaan vain minuuteissa. Suojan toimivuudesta on tieteellistä näyttöä: Helsingin yliopiston virologian osasto on testannut ja todennut suojan tehokkaaksi ja vaikuttavaksi.

Erikoispinnoitteen kuluessa sen alta paljastuu kirkkaan punainen kontrolliväri, joka viestii käyttäjälle suojan vaihtamisesta. Suojan viruksentorjuntakyky on erinomainen myös kuluneena.

– Kuparin tehoon perustuva monimetallihybridipinnoite on luontainen ja turvallinen virussuoja jokapäiväiseen käyttöön. Se tarjoaa suojan viruksilta jopa tuhansien kosketusten verran, kertoo yksi tuotteen jälleenmyyjistä Teemu Kivioja Teemunteipistä.

Muinaisten egyptiläisten malliin

Pintojen desinfiointiin ja suojaamiseen tarkoitetun ZeroV-suihkeen raaka-aineena käytetään kotimaisen puunjalostuksen sivuvirroista syntyviä havupuiden karboksyylihappoja. Suomalaisten tutkijoiden kehittämä luonnontuote antaa pitkäkestoisen suojan viruksia ja bakteereja vastaan. Karboksyylihappoja käytettiin jo faaraoiden aikana Egyptissä antibakteerisena aineena muun muassa tulehdusten hoidossa ja palsamoinnissa.

ZeroV-pintasuojaa suihkutetaan esimerkiksi mikrokuituliinalle, jolla pyyhitään pinnat tai suoraan koville pinnoille. Pinnalle muodostuu ohut suojakalvo, joka tuhoaa siihen kosketuksiin joutuvat virukset ja bakteerit. Tuote on 100-prosenttisesti biohajoava.

Akkreditoidussa viruslaboratoriossa tehdyn ISO-testin mukaan suojavaikutus säilyy pinnoilla jopa viikon pintojen käsittelyn jälkeen. Teho on lähes identtinen niin viikon kuin 30 minuutin kulututtua. ZeroV-pintasuoja on läpäissyt seitsemän EN-testiä (EN 13727, EN 1276, EN 13697, EN 16615, EN 13624, EN 1650, EN 13485), mikä on enemmän kuin mikään muu vastaava tuote maailmassa. Lisäksi tuotteessa oleva etanoli on läpäissyt EN 14476 -virustestin.

Suoja kestää tuhat kosketuskertaa

Kolmas hyvä esimerkki innovatiivisuudesta taistelussa koronaa vastaan on koronavirukseen tehoava biopohjainen desinfioiva AirCide Clear -suojapinnoite. Jyväskyläläisyritys Woimetin lääkeainekemian tohtori ja orgaanisen kemian asiantuntija ovat kehittäneet ensimmäisenä maailmassa täysin luonnonmukaisen aineen, joka tuhoaa koronavirusbakteerit ja muodostaa niiltä suojaavan kalvon.

Suojapinnoite muodostaa koville pinnoille pitkäkestoisen suojan haitallisia mikrobeja vastaan. Suomen luonnon raaka-aineista valmistettu suojapinnoite on suunniteltu alun perin bakteerien ja homeiden torjuntaan ilmansuodattimissa. COVID-19-pandemian puhjettua tutkijat huomasivat, että tuote tehoaa myös koronavirukseen.

AirCiden tehosta on tehty tutkimuksia muun muassa Jyväskylän yliopistossa bio- ja ympäristötieteiden laitoksella ja akkreditoidussa Eurofins-laboratoriossa Espoossa. Aine tuhoaa pinnoille tarttuneet virukset ja bakteerit 100-prosenttisesti kahdessa sekunnissa ja muodostaa pinnoille kestävän ja pitkäaikaisen suojapinnoitteen koronaviruksia vastaan. Suojapinnoitteen teho kestää vähintään neljä viikkoa tai tuhat kosketuskertaa. Tuotteella on EN 13624-, EN 13697-, EN 13727- ja EN 14476 -standardit.

Lähteet ja lisätiedot: teemunteippi.fi, zerov.fi, aircide.com

Mitä jos kosketuspinta puhdistaisi itse itsensä ja tuhoaisi sille joutuneet virukset ja bakteerit ennen kuin ne siirtyvät seuraavaan käteen?

Apteekkilehti

Puolueetonta, asiallista ja luotettavaa tietoa terveydestä, lääkkeistä, lääkehoidoista ja hyvinvoinnista.