Skip to main content
Pienillä teoilla hyvinvointia
Pienillä teoilla hyvinvointia

Pienillä teoilla hyvinvointia

Vaikka hyvinvoinnin isot linjat olisivat kunnossa, pienetkin terveyspulmat voivat olla kohtalokkaita. Tässä vinkkejä, joiden avulla huolehdit, etteivät pikkujutut horjuta hyvinvointiasi.

Huolehdi ihon kostutuksesta

Ihossa oleva tulehdus voi vaikuttaa koko kehon hyvinvointiin. Iho ohenee ikääntyessään, joten yli 50-vuotiaiden pitäisi huolehtia ihostaan nuoruusvuosia tarkemmin. Tärkeintä on ihon kosteuttaminen.

Ihon hyvinvointiin voi vaikuttaa syömällä terveellisesti, nukkumalla hyvin ja välttämällä stressiä. Liikunta lisää aineenvaihduntaa ja parantaa ihon hyvinvointia. Tupakointi ja alkoholi ovat haitaksi iholle ja ihon palaminen lisää melanoomariskiä.

Pidä iho puhtaana, vältä liikaa kosmetiikkaa ja huolehdi ihon kosteutuksesta.

Tuotteet: kevyt perusvoide, esimerkiksi Aqualan L, sopii ihon kosteutuksen lisäksi myös meikin puhdistukseen

Pidä ientulehdus loitolla

Hoitamaton ientulehdus voi johtaa hampaiden kiinnityskudostulehdukseen eli parodontiittiin, joka aiheuttaa suuhun pysyviä vaurioita. Parodontiitilla on myös yhteys moniin sairauksiin. Tulehtuneesta ikenestä voi kulkeutua bakteereita verenkiertoon ja suolistoonkin voi tulla tulehduksellisia muutoksia. Parodontiitin aiheuttaman kudostuhon eteneminen voidaan estää hyvällä hoidolla.

Ientulehdusta ehkäistään harjaamalla hampaat kahdesti päivässä ja puhdistamalla hammasvälit päivittäin. Jo alkaneen Ientulehduksen hoitoon saa ohjeet hammaslääkäriltä. Tupakoinnin lopettaminen vähentää ientulehdusta tehokkaasti.

Tuotteet: pehmeä hammasharja suojelee ikeniä, GUM Soft-Picks -sarjasta löytyy erikokoisia ienväliharjoja eri kokoisiin hammasväleihin

Lisää kuitua ruokavalioon

Kuitupitoinen ruoka vaatii pureskelua, minkä takia syöminen on hitaampaa, ravinto imeytyy hitaammin ja kylläisyydentunne säilyy pidempään. Kuitua sisältävässä ruoassa on myös paljon vitamiineja ja kivennäisaineita. Ravinnon kuitu alentaa veren kolesterolipitoisuutta ja vähentää riskiä sairastua sepelvaltimotautiin ja tyypin 2 diabetekseen. On saatu näyttöä myös siitä, että kuitupitoinen ruoka vähentäisi suolistosyövän riskiä

Naisten tulisi saada ravinnosta kuitua päivittäin 25 g, miesten 35 g. Kuitua saa parhaiten täysjyväviljasta, hedelmistä, marjoista, kasviksista ja pähkinöistä. Lautasellinen kaurapuuroa sisältää 5 g kuitua, kaksi ruisleipäviipaletta 6 g, omena tai päärynä 3–4 g.

Tuotteet: kuitulisät auttavat, jos ravinnosta saatava kuidun määrä jää liian pieneksi

Ruudulla olo kuivattaa silmiä

Tarkassa lähityöskentelyssä silmien räpyttely vähenee, eikä kyynelneste pääse kostuttamaan silmän pintaa. Silmien rasittuminen ja kuivuminen voivat aiheuttaa kovia päänsärkyjä. Kuivan silmän tavallisia oireita ovat silmien kirvely, kutina, roskantunne ja silmien vetistys. Jotta silmät eivät kuivuisi, katse nostetaan ruudusta vartin tai puolen tunnin välein ja katsellaan mahdollisimman kauas. Myös pieni taukojumppa auttaa, sillä se parantaa verenkiertoa ja rentouttaa kasvojen lihaksia. Kostutustippoja voi käyttää huoletta, eivätkä ne häiritse silmän omaa kyynelnesteen tuottoa.

Tuotteet: silmätipat kuiville silmille, esimerkiksi Iiris, Systane, Thealoz Duo

Päivän aktiivisuus parantaa unta

Unipulmiin on parasta tarttua luonnollisin keinoin. Unta parantaa päiväaikainen aktiivisuus, liikkumisen lisäksi myös sosiaalisuus ja aivojumppa. Ilta on hyvä rauhoittaa kaikelta kuormitukselta. Nykyisin myös pitkittyneisiin uniongelmiin suositellaan lääkkeettömiä hoitokeinoja. Apua voi saada esimerkiksi uniryhmistä.

Huono nukkuminen jättää aivot heitteille ja lisää muistisairauksien riskiä, koska lyhyt uni ei riitä puhdistamaan aivoja. Unettomuus hankaloittaa myös painonhallintaa, kun aineenvaihdunta hidastuu ja väsymys vähentää liikkumista ja lisää herkkujen mielitekoa.

Jos unirytmi on sekaisin jet lagin (aikaerorasitus) takia, melatoniinia voi käyttää muutaman päivän. Melatoniini otetaan illalla viimeistään klo 22–23. Melatoniinia ei tule käyttää lapsilla ilman lääkärin ohjeistusta.

Tuotteet: melatoniinivalmisteet, unimaski jos huonetta ei saa pimennettyä


Tuotevinkit Farmaseutti Anna Virinsalo, Holman apteekki

Lähteet Terveyskirjasto ja Lääkärikirja Duodecim, 2022