Perusvoiteet tukevat ihon hyvinvointia
Perusvoiteet tukevat ihon hyvinvointia

Perusvoiteet tukevat ihon hyvinvointia

Kaipaako ihosi kevyttä kosteutusta vai kenties tuhdimpaa voidetta? Ihonhoidon tarpeet ovat yksilöllisiä ja muuttuvat jopa vuodenajan mukaan. Sopiva perusvoide löytyy kokeilemalla sitä omalle iholle.

Perusvoiteet ovat lääketehtaan valmistamia voiteita, jotka eivät sisällä lääkeaineita. Niiden koostumus on mahdollisimman turvallinen ihoärsytyksen ja herkistymisen kannalta. Hajusteettomina ne sopivat kaikenikäisille – vauvasta vaariin.

Mutta miten laajasta perusvoidevalikoimasta löytää sen itselleen oikean? Esimerkiksi Orionilla on 14 perusvoidetta.

Kosteutukseen ja pesuun

Kosteuttavat perusvoiteet ovat voidepohjaltaan kaikkein kevyimpiä. Niiden tehtävä on sitoa kosteutta ihoon. Nopeasti imeytyvät monikäyttöiset perusvoiteet, kuten Aqualan-sarjan tuotteet, sopivat koko kehon kosteutukseen.

Kasvoille ja karvaisille ihoalueille on hyvä käyttää vähemmän rasvaa sisältäviä, kosteuttavia perusvoiteita, jotta ihohuokoset ja karvatupet eivät tukkiudu ja voide imeytyy ihoon tahmaamatta.

Kosteuttavaa perusvoidetta, kuten Aqualan L:ää, voi käyttää suihkusaippuan tapaan ja jopa intiimipesussa. Se poistaa lian, huuhtoutuu hyvin ja jättää ihon pehmeäksi. Se soveltuu myös hiusten ja hiuspohjan pesuun sekä meikin poistoon. Sama tuote käy ihon hellävaraiseen kuorintaan, kun voiteeseen lisää hieman sokeria. Iho jää ihanan pehmeäksi.

Hellää hoitoa ja suojaa iholle

Orionin hoitavissa perusvoiteissa on mukana vaseliinia ja/tai parafiinia, mikä tekee niistä rasvaisempia kuin kosteuttavat perusvoiteet. Hoitavat perusvoiteet jättävät iholle suojaavan kalvon. Esimerkiksi Novalan sopii käytettäväksi lasten vaippavoiteena vaipanvaihdon ja pesun yhteydessä suojaamaan herkkää ihoa ärsytykseltä.

Hoitavat perusvoiteet ovat erinomaisia paikallisesti käytettyinä hyvin kuivan ihon ja esimerkiksi koppuraisten kantapäiden, kyynärpäiden tai käsissä olevien kovettumien pehmittämiseen.

Kuivalle ja atooppiselle iholle

Erikoisperusvoiteet sitovat kosteutta ja samalla tukevat kuivan tai atooppisen ihon omaa heikentynyttä läpäisyestettä. Kun iho on hyvin kuiva, kosteus pääsee haihtumaan sen läpi. Ceralan-, Carbalan- ja Lipolan-sarjojen ainesosat, kuten keramidit ja karbamidit, auttavat ihon omaa toimintaa. Lisäksi erikoisperusvoiteet sisältävät kosteuttavia ainesosia.

Tukea ihon mikrobitasapainolle

Monesti pesemme ihoa liikaa ja vääränlaisilla tuotteilla, mikä voi heikentää ihon luonnollista mikrobikantaa ja kuivattaa ihoa. Probioottinen täyteläinen perusvoide Probicare sisältää ihoa uudistavaa ja ihon omaa immuunipuolustusta vahvistavaa Lactococcus lactis -solu-uutetta. Solu-uute auttaa vahvistamaan ihon omaa läpäisyestettä suojaten ihoa ulkoisilta stressitekijöiltä. Glyseroli ylläpitää ihon kosteustasapainoa ja karitevoi-kasvirasva pehmentää sekä hoitaa ihoa.

Lisää tietoa perusvoiteista saa apteekin henkilökunnalta ja kokeilemalla eri tuotteiden testereitä.

Juttuun on haastateltu Orion Pharman tuotepäällikkö Sari Lammia ja kehityspäällikkö Maarit Päällysahoa.

Tiesitkö, että perusvoide on suomalainen keksintö?

Apteekkilehti

Puolueetonta, asiallista ja luotettavaa tietoa terveydestä, lääkkeistä, lääkehoidoista ja hyvinvoinnista.