Skip to main content
Perusvoide kehitettiin Suomessa
Perusvoide kehitettiin Suomessa
Erilaisia ihonhoitotuotteita käyttivät jo antiikin hyväosaiset, mutta maailman ensimmäinen perusvoide kehitettiin Suomessa 1950-luvulla.
Historian havinaa

Perusvoide kehitettiin Suomessa

Ihonhoitotuotteita on käytetty jo miltei niin kauan kuin ihmisiäkin on ollut olemassa. Esimerkiksi antiikin kreikkalaiset ja roomalaiset saattoivat käyttää hunajaa kosteusvoiteena ja egyptiläiset eteerisiä öljyjä ryppyvoiteina. Kautta historian ihonhoitotuotteet ovat olleet kuitenkin vain rikkaiden ja hyväosaisten käytettävissä. Edulliset ja näin ollen kaikkien saatavilla olevat ihonhoitotuotteet ovat viimeisimmän sadan vuoden keksintö.

Kosmeettisten tuotteiden on haluttu muun muassa tasoittavan ryppyjä ja nuorentavan ilmettä. Pelkät voiteet itsessään ajateltiin lääkkeiksi. Tähän ajattelumalliin tuli kuitenkin muutos, kun 1950-luvulla Suomessa kehitettiin maailman ensimmäinen perusvoide. Perusvoide on kuivan ihon kostuttamiseen sekä monien ihotautien hoitoon käytettävä voide, joka parantaa ihon kuntoa ilman lääkeaineita. Yksinkertaisesti ne sisältävät rasvoja, emulgaattoreita, vettä sitovia aineita sekä säilyteaineita.

Monelle tuttujen Orionin perusvoiteiden, kuten Aqualan L:n, voidaan ajatella olevan aikansa edelläkävijöitä. Idea perusvoiteesta lähti 1950-luvulla, kun professori Tauno Putkonen ehdotti Orionille yhteistyötä. Hän haluisi kehittää voidepohjan, johon vaikuttavat aineosat voitaisiin sekoittaa sairaaloissa ja apteekeissa. Voiteesta haluttiin kehittää emulsio, eli rasvan ja veden seos, mikä oli uutta voiderintamalla.

Helsingin yliopisto ja Orion yhteistyössä

Maailman ensimmäistä perusvoidetta kehitettiin 1950-luvulla Orionin ja Helsingin yliopiston yhteistyöllä. Tässä hyödynnettiin Orionin vanhoja voidekoneita, joilla saatiin valmistettua 40 kiloa voidetta. Voidekattilan kanssa työskentely oli raskasta, sillä sitä täytyi nostella hartiavoimin. Itse voiteet sekoitti farmaseutti, minkä jälkeen valmis seos lähetettiin Helsingin yliopistolliseen keskussairaalaan ihotautiklinikalle arvioitavaksi. Ihotautiklinikalla tuotetta tutkittiin, ja palautteen mukaisesti sen koostumusta muutettiin ja kokeiltiin aina vain uudelleen ja uudelleen. Lopulta uusia aineita ja seossuhteita testaamalla lopputuloksena syntyi kolme perusvoidetta: Hydran, Lavan sekä Emulsan. Näistä Hydran saatiin apteekkeihin myyntiin vuonna 1953, ja se on yhä tänä päivänäkin myynnissä. Lavan sekä Emulsan olivat vielä liian rasvaisia, eikä niiden tuotantoa jatkettu heti.

Voiteet tehtiin alusta asti hajusteettomiksi

Koska perusvoiteet on alun perin kehitetty ihosairauksien hoitoon, on ne tehty hajusteettomiksi ja antiseptisiksi. Alusta alkaen perusvoiteissa on haluttu välttää kaikkia allergisoivia aineita, joten yhteistyö Helsingin yliopiston sairaalan ihotautiklinikan kanssa jatkui. Vuosien saatossa allergisoivista aineista karttui lisää tietoa, ja perusvoiteiden koostumus kehittyi. Nykyäänkin myynnissä olevat Novalan, Aqualan ja Humektan syntyivät 1970-luvulla ja Aqualan L vuonna 1984. Perusvoideperheeseen on myös kehitetty erilaisia erikoisperusvoiteita, jotka ovat otollisia esimerkiksi todella kuivalle ja atooppiselle iholle. Tuoteryhmä kehittyy yhä edelleen, ja uusimpana innovaationa on esitelty probioottinen perusvoide, joka vahvistaa ihon omaa läpäisyestettä ja vastustuskykyä.

Lähde: Orion Pharma