Skip to main content
Muista suojata iho auringonsäteiltä
Muista suojata iho auringonsäteiltä

Muista suojata iho auringonsäteiltä

Ihana auringonpaiste on pahis, joka altistaa ihosyövälle ja vanhentaa ihoa. Siksi kannattaa käyttää aurinkosuojaa koko kesän – myös pilvisinä päivinä.

Ykkösasia ihonhoidossa on muistaa suojata iho auringolta, kun liikkuu ulkona. Erityisen tärkeää on huolehtia lasten suojaamisesta, sillä aurinkorasitus jää ihon muistiin ja voi ilmetä vuosikymmenten päästä pahimmillaan ihosyöpänä.

– Suomen kesässä auringolta on viisasta suojautua myös pilvisellä säällä, koska pilvet eivät hävitä kaikkea auringonsäteilyä. Poutapilvet heijastavat auringon UV-säteistä 30–40 prosenttia takaisin ilmakehään ja paksu sadepilvikerros 60–70 prosenttia. Pilvisenä päivänäkin kannattaa laittaa suojaa kasvoihin, käsiin ja niskaan, ohjeistaa proviisori Heli Paaso Kuusamon Keskusapteekista.

Levitys iholle riittävän aikaisin ja usein

Helpoimman suojauksen saa vaatetuksesta: kevyet vaatteet, hattu tai lakki päähän ja aurinkolasit silmille. Pikkulapset suojataan ensisijaisesti vaatteilla ja pitämällä heidät varjossa.

Vaatteilta paljaaksi jäävälle iholle löytyy laadukkaita suojatuotteita apteekkikosmetiikkasarjoista.

Kemiallinen UV-suoja hajottaa auringonsäteet vaarattomampaan muotoon, jotta ne eivät pääse tunkeutumaan ihon syvempiin kerroksiin rikkomaan kollageenia, polttamaan ihosolukkoa ja ärsyttämään ihoa. Fysikaalinen UV-suoja muodostaa ihon pinnalle auringonvaloa heijastavan pinnan. Sitä suositellaan erityisesti lapsille, mutta se käy myös muille.

Suojan käyttöä on hyvä jatkaa, vaikka on saanut väriä pintaansa. Rusketus ei suojaa auringon UV-säteilyn haitoilta, kuten vanhentavalta vaikutukselta.

– Aurinkosuoja kannattaa levittää ainakin 30 minuuttia ennen kuin lähtee ulos. Sitä pitää lisätä parin tunnin välein, jos oleskelee auringossa pidempiä aikoja, ja useammin, jos käy uimassa. Osa tuotteista on vedenkestäviä, mutta ihoa kuivatessa suoja jää pyyhkeeseen, muistuttaa Paaso.

Kiinnitä huomiota tuotteen suojakertoimeen (SPF). Vaaleahipiäisille, ihonsa helposti polttaville proviisori suosittelee SPF 50 -tuotteita. Helposti päivettyvät pärjäävät SPF 30 -tuotteilla.

EU:ssa myytävissä tuotteista merkintä SPF tarkoittaa UV-B-suojan määrää. Lisäksi tuotteessa pitää olla UV-A-suoja, jonka määrä on vähintään kolmannes UV-B-suojasta. Monissa laadukkaissa sarjoissa UV-A-suoja on korotettu samalle tasolle, mistä kertoo plusmerkki suojakertoimen perässä.

Aurinkovoiteet ei estä ruskettumista vaan hidastavat sen syntyä ja estävät ihon vaurioitumista. Suojan käyttöä on hyvä jatkaa, vaikka on saanut väriä pintaansa. Rusketus ei suojaa auringon UV-säteilyn haitoilta, kuten vanhentavalta vaikutukselta.

SPF mukana jo päivävoiteessa

Aurinkovaurioiden ehkäisyyn Paaso vinkkaa esimerkiksi valitsemaan päivävoiteeksi hoitavan tuotteen, jossa on hyvä UV-suojakerroin mukana.

Yksi tällaisista uutuuksista on ACO Face Pigment Prevent Day Cream SPF50 -päivävoide. Se ehkäisee ihon liikapigmentoitumista, joka voi johtua auringolle altistumisesta, hormonaalisten muutoksista ja ikääntymisestä.

Toisena tuotteena Paaso mainitsee kevyesti ihon sävyä tasoittavan Avène Sun Ultra Fluid Perfector SPF50+ -aurinkovoiteen kasvojen herkälle iholle.

Yksi kevään uutuuksista on erityisen suojaava Avène SunsiMed KA SPF 50+ -voide, joka sisältää korkeat UV-A-, UV-B- ja sinivalosuojat. Se antaa optimaalisen suojan herkälle ja auringolle alttiille iholle.

Rauhoita palanutta ihoa

Palaneelle iholle saa pika-avun viileästä suihkusta ja hautomalla kohtaa puhtaalla kostealla harsolla tai pyyhkeellä.

Pientä, noin kämmenen kokoista palanutta aluetta voi rauhoittaa yksiprosenttisella hydrokortisonivoiteella kolme kertaa päivässä muutaman päivän ajan. Alueelle voi sivellä esimerkiksi kosteuttavaa Aqualan L -voidetta, mutta vasta noin tunnin kuluttua, ettei se laimenna lääkevoiteen tehoa.

Isompaa aluetta voi rauhoittaa ja viilentää erilaisilla after sun -tuotteilla tai Bepanthol Lotion -voiteella. Samat tuotteet sopivat kosteuttamaan auringon kuivattamaa ihoa.

– Hyvän vaihtoehdon tarjoavat myös luonnonmukaiset aloe vera -tuotteet. Niitä voi käyttää auringonpolttamien lisäksi vaikkapa hyttysten pistoihin ja ihottumiin rauhoittamaan ihoa, neuvoo Paaso.

1400 uv mittaus

Katso Ilmatieteen laitoksen UV-indeksipalvelusta, milloin ja missä auringolta on syytä suojautua. www.ilmatieteenlaitos.fi/uvi-ennuste