Skip to main content
Mitä ihosi tarvitsee?
Mitä ihosi tarvitsee?

Mitä ihosi tarvitsee?

Kosmetiikassa käytetään tuhansia eri ainesosia, joiden tunnistaminen kuluttajalle on hankalaa. Apteekeista löytyy turvallista kosmetiikkaa ja apua tuotevalintaan monimutkaisessa ainesosaviidakossa. Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen iho- ja kosmetiikka-asiantuntija Merike Laine antaa vinkkejä muutamista ainesosista, jotka ovat ihon hyvinvoinnin kannalta merkityksellisiä. 

1. Humektantit sitovat kosteutta

Humektantteja käytetään voiteissa ja puhdistusaineissa niiden kosteutta sitovien ominaisuuksien takia. Humektantteja ovat esimerkiksi glyserolit, propyleeniglykoli, hyaluronihappo, karbamidi, xylitoli, sorbitoli ja aloe.

Hyaluronihappoa on iholla luonnostaan, mutta koska sen määrä vähenee iän myötä, iho veltostuu ja rypistyy. Hyaluronihappo kosteuttaa ja täyttää ihoa, mikä saa rypyt lievenemään hetkellisesti.

Myös karbamidia eli ureaa on luonnostaan ihmisen iholla. Karbamidia sisältävät perusvoiteet sopivat hyvin atooppisen ihon hoitoon. Suurina määrinä käytettynä karbamidi liuottaa ihon keratiinia ja voi aiheuttaa ärsytystä ohuilla ihoalueilla.

Tuotevinkit:

 • La Roche-Posay HyaluB5 seerumi
 • Atopik hydrate kaksitehoinen kuorinta
 • Avene tolerance hydra-10 cream

2. Rasvoissa on usein vitamiineja ja antioksidantteja

Rasvoilla on perusvoiteissa usein monia tehtäviä. Perinteinen valkovaseliini muodostaa ihon pinnalle suojaavan kalvon ja estää kosteutta haihtumasta. Kasviöljyistä iho saa myös vitamiineja ja antioksidantteja. Karitevoissa on C- ja E-vitamiineja sekä omegarasvahappoja, manteliöljyllä taas on ihoa rauhoittava vaikutus.

Keramidit ovat ihon luonnollisia rasvoja, jotka toimivat myös ihon rakennusosina. Atoopikolla on keramideja ihossa luonnostaan vähemmän, minkä vuoksi atooppisen ihon hoidossa käytetään usein keramideja sisältäviä voiteita. Atooppinen iho on kuin tiiliseinä, jonka välit ovat raollaan ja repsottavat, ja keramidit tiivistävät ja korjaavat ihon rakennetta.

Tuotevinkit:

 • Cerave eye repair cream silmänympärysvoide
 • La Roche-Posay Lipikar baume AP+M
 • Aco body hand cream rich

3. UV-suojavoiteet ehkäisevät ihon ikääntymistä

UV-suojavoide on tärkein ihon ennenaikaista ikääntymistä ehkäisevä ihonhoitotuote. Epäorgaaniset (fysikaaliset) UV-suojavoiteet sisältävät titaanidioksidia tai sinkkioksidia. Ne toimivat kuin peili ja heijastavat auringonsäteet pois iholta. Epäorgaanisia suojia käytetään pienillä lapsilla ja herkkäihoisilla. Orgaanisia (kemiallisia) UV-suojavoiteiden aineosia on kymmeniä erilaisia. Nämä aineet imevät auringon haitalliset säteet itseensä. Monissa aurinkosuojavoiteissa on nykyään sekä orgaanisia että epäorgaanisia ainesosia, jotta UV-suojasta saadaan mahdollisimman tehokas.

Tuotevinkit:

 • Atopik sävyttävä aurinkosuoja spf 30 (light, medium, dark)
 • Avene hydrance UV rich spf 30

4. Kuivaa ihoa voi pestä perusvoiteella

Puhdistusaine on iholla vain lyhyen ajan, joten ainesosien vaikutus on vähäisempi kuin voiteissa. Puhdistusaineiden valikoimassa on myös tuotteita, joissa on vain vähän varsinaisia puhdistavia ainesosia ja puhdistusteho perustuu tuotteen rasvaan. Meikit voi pestä iholta myös perusvoiteella, sillä rasva liuottaa epäpuhtauksia.

Puhdistusaineen valinnassa hyvä ohjenuora on, että kuivalle iholle soveltuu voidemainen tai maitomainen tuote, rasvoittuvalle iholle geelimäinen. Vaahtoavat puhdistusaineet sopivat usein kaikille ihotyypeille. Herkkäihoisen on hyvä vilkaista, että puhdistusaineessa on jokin rauhoittava ainesosa, esimerkiksi pantenoli.

Rasvaisen ihon ja akneihon hoitoon suunnitelluissa tuotteissa voi olla talintuotantoa vähentävää niasiiniamidia, kuorivaa ja talitukkeumien syntyä ehkäisevää salisyylihappoa tai piroktoniolamiinia, joka hidastaa bakteerinkasvua.

Tuotevinkit:

 • La Roche-Posay effaclar micro-peeling gel
 • Cerave foaming cleanser
 • Avene gentle milk cleanser

5. Retinolilla voi olla ryppyjä vähentävä vaikutus

Retinolia eli A-vitamiinin johdannaista sisältävät ihovoiteet voivat tutkimusten mukaan hidastaa ihon vanhenemista ja ryppyjen muodostumista. Retinoli vaikuttaa ihon rakenteeseen edistämällä kollageenin ja elastaanin tuotantoa. Voide aiheuttaa alkuun ihon punoitusta ja hilseilyä, joten sen käyttö aloitetaan varovasti 1–2 kertaa viikossa. Kun iho tottuu voiteeseen, käyttökertoja lisätään. Tulosten saavuttamiseksi voidetta on käytettävä useiden kuukausien ajan.

Retinolia sisältäviä voiteita käytettäessä on muistettava suojata iho auringonvalolta. Jos iholla on jokin ihosairaus, kuten ruusufinni tai atooppista ihottumaan, retinolivoidetta ei tulisi käyttää. Se ei sovi myöskään raskaana oleville tai imettäville.

Tuotevinkit:

 • Avene A-oxitive night cream
 • Avene physiolift eyes
 • Bellavita A-vitamiini päivävoide

Tuotevinkit Kouvolan Hansa-apteekin apteekkikosmetologit Siiri Rantala ja Sirja Varjola.

Kysy lisää ihonhoidosta apteekistasi. Apteekissa myytävä kosmetiikka on turvallista ja testattua. Saat apteekista lisäksi asiantuntijan neuvot oman ihosi hoitoon.

Löydät lisää tietoa kosmetiikassa käytetyistä aineista sekä kosmetiikan turvallisuudesta Allergiaportaalista sivulta kosmetiikka-allergia.fi.