Mistä syntyy hyvä kesä?
Moni lataa kesään paljon odotuksia, ei vain loma-ajalle vaan myös kesäisiin arki-iltoihin ja viikonlopuille. Siinä missä talvella loikoillaan ilta kotosalla tai käydään harrastuksessa, kesäiltaan saattaa kertyä montakin juttua. Kesä on jo pitkällä. Joko olet osannut hellittää?
Keväällä, kun valo lisääntyy vauhdilla ja ulkona alkavat t-paitakelit, tulee monelle kova into saada aikaan ja puuhata. Ikkunat on pestävä, komerot siivottava, pyörä korjattava ja vene vahattava. Kesälomaa varten tehdään listoja. Mihin kaikkialle ehditään tänä kesänä? Uimarannalle, terassille, jätskille, mökille, marjaan, riippukeinuun. Tapahtumiakin riittää, on festareita, kesätoreja ja kokoontumisajoja. Viikonloppuisin on myös häitä ja rippijuhlia.
Niin iloinen ja inspiroiva aika kuin kesä on, siihen voi liittyä myös paineita ja jopa ahdistusta. Kun kaikki tuntuvat olevan iloisen puuhan pyörteissä, joku kaipaakin kipeästi pimeisiin iltoihin. Voisipa vain makoilla sohvalla ja lukea kirjaa kuten talvella. Mitä minä ehdin ja jaksan? Saanko aikaiseksi yhtä paljon kuin muut? Entä jos en jaksakaan olla koko ajan liikkeellä ja hyväntuulinen?
Älä suorita kesää!
MIELI ry:n puhelin- ja verkkokriisityön päällikkö, sosiaalipsykologi Susanna Winter näkee ja kuulee kesänvieton nurjat puolet työssään. Hän uskoo, että kesän paineissa on kyse enemmän lomakauteen kuin vuodenaikaan liittyvistä odotuksista. Winterin mukaan moni tekee elämässään liian suuren eron arjen ja vapaa-ajan välillä. Viikonloppuja ja lomia odotetaan, koska elämä tapahtuu vain silloin.
– Elämän tulisi olla riittävän hyvää kaiken aikaa. Olisi tärkeä miettiä, miten jokaiseen päivään saisi mukavia asioita ja hyvää oloa. Tai edes jokaiseen viikkoon. Voiko arjessa lähteä liikkumaan, metsään, maalata tai laulaa tai mitä se mukava, rento hetki itselle on? Jos arki on tyydyttävää, lomiin liittyvät paineet usein katoavat tai ainakin vähenevät, Winter sanoo.
Aloita makoilemalla sohvalla
Winter muistuttaa, että viime vuodet ovat olleet rankkoja monin tavoin, eikä nytkään eletä tavallista kesää. Hän suosittelee kaikille myötätuntoa itseä kohtaan.
– Loman alussa voi myös maata vain sohvalla ja ladata akkuja, jos siltä tuntuu. Ei ole pakko olla sosiaalinen tai jaksaa tehdä kauheasti kaikkea.
Jos heittäytyminen sohvalle ei tunnu vaihtoehdolta, vaan kesä ja loma saavat aikaan stressin tai pinna kiristyy, kun odotukset törmäilevät parisuhteessa tai perheen kesken, on hyvä aloittaa omien odotusten pohtimisesta.
Winter kannustaa miettimään, millainen on se kesä, mitä nyt itse tarvitsen.
Ota kesä päivä kerrallaan.
– Kun käännytään syksyyn ja palataan arkeen ja naapuri kysyy, millainen kesä sinulla oli, haluat vastata, että olipa ihana kesä. Mistä se syntyi? Milloin voisit vastata, että ihanaa oli? Millaisia asioita kesäsi olisi silloin sisältänyt?
Omien odotusten on hyvä olla jollakin lailla realistisia. Winterin mukaan esimerkiksi pariskunnilla on toisinaan turhan suuria odotuksia lomalta: jos arjen kiire tuntuu vieraannuttaneen kumppanista, syntyy helposti ajatus, että kaikki korjaantuu lomalla, kun on aikaa olla yhdessä. Loman koittaessa saattaa käydäkin toisin, yhtäkkinen yhteinen aika kärjistää ristiriidat.
”Nuoret hakevat apua nykyään matalalla kynnyksellä. Kun jalka menee poikki, haetaan apua. Sama mielen kohdalla. On fakta, että moni nuori voi huonosti. He osaavat kuitenkin hakea apua ja ajattelevat, että apu kuuluu minullekin. Se on hienoa.”
– MIELI ry:n puhelin- ja verkkokriisityön päällikkö, sosiaalipsykologi Susanna Winter
– Ehkä molemmat kaipaisivatkin omaa aikaa, mutta sitä ei osata sanoa ääneen. Pahimmillaan loman jälkeen haetaan eroa, koska tuntuu, että toiveet yhteydestä eivät taaskaan toteutuneet. Oikeasti kyse voi olla turhan suurista odotuksista.
Ensin siis omat toiveet listalle ja sitten rohkeasti kyselemään perheeltä ja läheisiltä, mitä muut toivovat. Miten saisimme kaikkien toiveita sopivasti mukaan? Saako olla myös yksin välillä? Voidaanko joustaa ja ehkä yhdistellä toiveita?
– Jos jollakulla on haaveena olla yö metsässä, eikä itse ole koskaan ajatellut sellaista, voisiko silti lähetä mukaan seikkailuun? Jos kokemus on mukava, sen voi ottaa uusiksi, ja jos ei, tulipa sekin todettua.
Lapsiperheitä Winter tsemppaa ottamaan kesän erityisen rennosti ja unohtamaan suureelliset suunnitelmat. Vanhemmat saattavat ottaa paljon paineita lasten lomaohjelmasta, vaikka rahaa järjestelyihin ei olisi. Winter kertoo, että kun kouluikäisiltä lapsilta kysytään tutkimuksissa, mikä heistä on vanhempien kanssa parasta, vastauksissa kuuluvat useimmiten arkiset asiat.
– Lapsi voi muistaa tärkeänä hetkenä yhteisen käynnin kaupassa tai yhteiset ruokahetket. Hieno loma ei ole lapselle yhtä kuin ulkomaanmatka. Mielikuvitus ja ilo ovat tärkeintä.
Sallitaan tunteiden moninaisuus
Lomalla ahdistusta voi syntyä myös ulkopuolelle jäämisestä. Kun kaverit lähtevät sukuloimaan ja mökeille perheidensä kanssa, kokemus yksin olemisesta korostuu ja se voi tuntua musertavalta.
Jos kokee olevansa yksin, on hyvä miettiä, miten pääsee ihmisten joukkoon. Vapaaehtoistoiminta voi olla yksi vaihtoehto. Jos ei halua olla kovin sosiaalinen, pelkkä liikkeelle lähteminen auttaa usein. Esimerkiksi torilla tai uimarannalla muiden ihmisten ympäröimänä oleminen voi vähentää yksinäisyyden kokemusta. Ihminen tarvitsee sosiaalisia kontakteja, mutta jollekulle voi riittää, että tervehtii jäätelökioskin myyjää tai pysähtyy koiranulkoiluttajan juttusille.
Winter muistuttaa myös, että kaikille tulee päiviä, jolloin fiilis on kurja. Kesälläkin ja auringon paisteella.
Luovu turhista odotuksista!
– Silloin on tärkeää pysähtyä ja miettiä, mikä juuri minulle on tässä hetkessä hyväksi. Olisiko hyvä jutella kurjasta fiiliksestä jonkun kanssa, jäisinkö sohvalle huilailemaan vai olisiko hyväksi lähteä liikkeelle ja toimia?
Satunnaiset kurjat olot menevät ohi tavalla tai toisella, eikä niiden alle tarvitse musertua. Winter toivoo, että ihmiset sallisivat elämän moninaisuuden myös kesällä. Jos hankala olo pitkittyy, on tietenkin haettava apua.
Sen sijaan, jos olo on hyvä, on tärkeää huomata se ja antaa kaiken olla hyvin. Jos tietää, ettei tänä kesänä toiveistaan huolimatta pääse esimerkiksi lomamatkalle, ei ole syytä antaa sille painoarvoa, vaan huomata lähellä olevat hyvät asiat. Pyöräretkestä lähirannalle tai bussiseikkailusta naapurikaupunkiin voi jäädä hauskat muistot. Uudet kokemukset usein myös rentouttavat ja palauttavat.
Unohdetaan siis liian suuret odotukset ja annetaan kesän viedä. Päästetään mieli irti arkisista asioista lepäämällä tai puuhaamalla, oman maun mukaan. Jokaisella on oikeus elää kesä toivomallaan tavalla. Sääntöjä ei ole.
1. Salaattia parvekkeella, tikkupullaa nuotiolla
Kesällä on helppo syödä terveellisesti, kun on saatavilla tuoreita kotimaisia kasviksia ja marjoja. Omalla pihalla tai vuokratulla viljelypalstalla voi myös kasvattaa itse vihanneksia tai vaikka raparperia kiisseliin. Parvekkeelle mahtuu mansikka-amppeli tai kaupan salaatti kasvamaan uudelleen. Mustikoita, puolukoita ja vadelmia voi poimia metsästä ilmaiseksi. Välipalaksi voi hakea torilta mansikoita ja herneitä, lounaaksi uusia perunoita ja tuoretta kalaa. Nuotioretkellä maistuvat tikkupulla tai muurinpohjaletut.
2. Kesä liikuttaa huomaamatta
Töiden jälkeen vartti omaa aikaa ja käväisy uimassa tai kävelyllä ihailemassa maisemia. Kesäinen luonto kutsuu metsäpoluille, pyöräilemään ja järvelle. Lainaisiko joku soutuvenettään, kanoottiaan tai SUP-lautaansa? Kysytkö ehkä itse naapurin perhettä tai sukulaisia veneilemään? Isolla tai pienellä porukalla sujuvat monenlaiset ulkoleikit ja -pelit mökillä tai kaupungin puistossa. Jos et saa itse porukkaa kasaan, monet kunnat järjestävät kaikille avoimia ulkoliikunta-aktiviteetteja. Ehkä pääset lasten kanssa leikkimään pistettä, pomppimaan trampoliinille tai etsimään aarteita metsäpoluille.
3. Unohda alkoholi ja tarjoile kaikille sopivat juomat
Iloa tuottavasta luonteestaan huolimatta alkoholilla ei ole pitkäkestoisia hyviä vaikutuksia. Kesälomalla riski alkoholinkäytön kasvulle on suuri, ja vaikka kylmä olut tai sangria tuntuisi sammuttavan janon, tosiasiassa alkoholi kuivattaa elimistöä. Loman pitkien yöunien tuoma rentouttava vaikutuskin jää juomisen takia kuvitelmaksi, sillä jo yksi alkoholiannos heikentää unen laatua. Alkoholittomien kesäjuomien etu on, että ne sopivat myös lapsille, perussairaille ja raskaana oleville.
4. Yllätykset on mukava ottaa vastaan varautuneena
Kun mukana on desinfiointiainetta, laastareita, pinsetit ja hydrokortisonia, on mukava putsailla naarmut, helpottaa kutinoita tai nyppiä tikkuja jalkapohjista.
Pakkaa mukaan mökille tai reissuun:
- omat säännölliset lääkkeet
- lääkehiiltä myrkytystilanteisiinlääkehiiltä myrkytystilanteisiin
- kyypakkaus eli kortisonitabletit kyyn puremaan ja ampiaisen pistoon
- antihistamiinitabletit pistojen ja puremien aiheuttamiin oireisiinantihistamiinitabletit pistojen ja puremien aiheuttamiin oireisiin
- haavanhoitotarpeet, laastareita
- desinfiointiaine
- ideaaliside
- särkylääkettä
- kuumemittari
- neste- ja suolatasapainoa ylläpitävä liuos
- ripulilääke
- hydrokortisonivoide iho-oireisiin
- sakset ja pinsetit
- punkkipihdit
- aurinkosuojavoide
- hyönteiskarkote
Matka-apteekin lähde: verkkoapteekit.fi
MIELI ry tarjoaa keskusteluapua kriiseihin
- Kriisipuhelin 09 2525 0111 (auki aina), mieli.fi/kriisipuhelin
- Kasvokkain ja verkossa mieli.fi/tukeajaapua, tukinet.net
Tukea tarjoavat myös sekasin.fi ja puheet.net -sivuille kootut toimijat.