

Irti nikotiinin vallasta
Tee koko loppuelämääsi koskeva päätös oman hyvinvointisi tähden. Tupakoinnin lopettamisen vaikutukset näkyvät kehossasi nopeimmillaan jo 20 minuutin kuluttua.
Haluatko energisemmän olon, virkistävämmät yöunet ja paremman keskittymiskyvyn? Yskiä vähemmän ja saada harvemmin muita hengitystietulehduksia? Säästää tuntuvasti rahaa?
Jos vastaat myöntävästi, sinulta löytyy jo tarvittavaa motivaatiota tupakoinnin lopettamiseen.
Stumpata voi riippumatta siitä, kuinka kauan tai paljon on tupakoinut. Elimistö alkaa nopeasti toipua nikotiinin haitallisilta vaikutuksilta heti lopettamisen jälkeen.
Kysy neuvoa nikotiinikorvaustuotteen valintaan
Tuttu tilanne apteekissa: asiakas seisoo nikotiinikorvaustuotehyllyn edessä ja puntaroi, mikä hänelle sopii avuksi tupakasta eroon pääsemiseksi. Esillä on lyhytaikaisia lääkevalmisteita, kuten purukumeja, inhalaattoreita, suusumutteita, annospusseja sekä kielenalus- ja imeskelytabletteja. Tarjolla on myös pitkävaikutteisia nikotiinilaastareita. Tuotteiden vahvuus vaihtelee.
Nikotiinikorvaushoito vähentää nikotiinin määrää elimistössä asteittain niin, että vieroitusoireet ovat hallittavissa. Hoidossa veren nikotiinipitoisuus jää pienemmäksi kuin tupakoidessa. Se riittää lievittämään vieroitusoireita, mutta ei saa aikaan nikotiinipitoisuuden huippuja, jotka ylläpitävät riippuvuutta.
Itselle sopivan valmisteen valintaa ei apteekissa tarvitse pähkäillä yksin, vaan asiantuntevia neuvoja saa farmaseutilta tai proviisorilta.
– Jotta pystymme auttamaan, on tärkeää aluksi selvittää, kuinka riippuvainen asiakas on nikotiinista. Kuinka nopeasti heräämisen jälkeen aamulla on saatava ensimmäinen tupakka? Kuinka monta savuketta menee päivässä? Jos asiakas on hyvin riippuvainen, vieroitus aloitetaan mahdollisimman vahvalla tuotteella. Asiakkaalla on jo usein toive valmistemuodosta, kertoo apteekkari Kirsi Pietilä Riihimäen Aurinko Apteekista.
Jos tupakanhimo helpottaa ja tupakointi loppuu noin kuukaudessa, voi siirtyä miedompiin tuotteisiin. Ellei näin käy, kannattaa jatkaa edelleen vahvemmalla tuotteella.
Tupakkariippuvuuden hoitoon on saatavilla myös reseptilääkkeitä. Lääkärin määräämän lääkehoidon tavanomainen kesto on kaksi kolme kuukautta.
Savuton Suomi 2030
Suomen tupakkalain tavoitteena on savuton ja nikotiiniton Suomi. Jos tavoite saavutetaan, vuonna 2030 alle viisi prosenttia aikuisväestöstä käyttää tupakkalain alaisia tupakka- ja nikotiinituotteita päivittäin. Tällä hetkellä osuus on 16 prosenttia. Päivittäin tupakoivia on 11 prosenttia.
Tupakointi on yksi keskeinen riskitekijä monille kansansairauksille, kuten syöville, sydän- ja verisuonitaudeille ja maksasairauksille. Jos Savuton Suomi -tavoite toteutuu, yli 6 000 ihmistä välttyy keuhkoahtaumataudilta ja lähes 3 000 ihmistä sepelvaltimotaudilta.
Lähde: THL
Apteekissa autamme sopivimman nikotiinikorvausvalmisteen valinnassa, vinkkaa apteekkari Kirsi Pietilä.
Mitä kehossa tapahtuu, kun lopetat?
20 minuutin kuluttua
- Verenpaine laskee.
- Sydämen syke tasoittuu.
8 tunnin kuluttua
- Veren happipitoisuus palaa normaaliksi ja keho saa paremmin happea käyttöönsä.
- Elimistössä olevan nikotiinin määrä ja häkäpitoisuus laskevat puoleen.
24 tunnin kuluttua
- Häkä häviää elimistöstä.
- Keuhkot alkavat puhdistua limasta ja muista tupakoinnin aiheuttamista jätteistä.
48 tunnin kuluttua
- Nikotiini on poistunut elimistöstä.
- Haju ja makuaisti ovat parantuneet huomattavasti.
72 tunnin kuluttua
- Hengittäminen helpottuu, kun tupakansavu ei enää supista keuhkoputkia.
2–12 viikon kuluttua
- Verenkierto paranee.
- Energisyys lisääntyy.
- Yskä ja limannousu lievittyvät.
- Keuhkojen toiminta paranee merkittävästi.
1 vuoden kuluttua
- Sepelvaltimotaudin, sydäninfarktin ja niistä johtuvan kuoleman riski puolittuu.
- 10 vuoden kuluttua
- Keuhkosyövän vaara puolittuu.
Lähde: Hengitysliitto