Skip to main content
Ilmainen terveyspyörre
Ilmainen terveyspyörre
Anna itsellesi terveyslahjoja: hierojakäynti, valmis salaatti, lempihedelmiä…

Ilmainen terveyspyörre

Pidätkö itsestäsi huolta? Ajatteletko, että hyvinvoinnista huolehtiminen tarkoittaa kalliita kuntosalikortteja, vitamiineja ja vihersmoothieita? Mitä jos joku lupaisi, että saat virkeyttä elämääsi ja positiivisen terveyspyörteen aivan ilmaiseksi?

Nukkuminen ei maksa mitään! Kokeile parin viikon ajan huolehtia aikaisesta nukkumaan menosta ja saat terveyspyörteen vauhtiin. Kun olet virkeä, jaksat tehdä salaatin ja kipaista kauppaan kävellen sen sijaan, että istuisit auton rattiin ja ajaisit hampurilaiselle. Virkeänä jaksat myös huolehtia ihmissuhteistasi ja huomaat pian, miten iso merkitys sosiaalisella kanssakäymisellä on hyvinvoinnille.

Lupaa siis itsellesi kaksi viikkoa hyvää unta. Sen jälkeen voit taas kukkua yöhön, jos sellainen huvittaa. Uudet rutiinit asettuvat muillakin kuin lapsilla yllättävän helposti osaksi arkea, kunhan niitä toistaa tiheästi ja säännöllisesti. Vaikka olisi kuinka ihanaa valvoa ja nauttia yön hiljaisista tunneista, päivien virkeys tuo monelle suuren ilon.

Jos olet iltavirkku ja koet eläväsi ja hengittäväsi vain öisin, mitä jos kuitenkin päättäisit itse. Nimittäin siitä, oletko mukana ja väsynyt vai mukana ja virkeä. Yhteiskunta kun pyörii pääosin kahdeksasta neljään.

Säästä ostamalla terveellistä

Miksi paprika on kallista, kun se maksaa kuusi euroa kilo, mutta samanhintainen karkki superhalpaa ja suklaakin edullisen tuntuista, jos sitä löytää kympillä kilo? Miksi moni käy leffassa parilla kympillä, keikalla tai konsertissa kolmella ja maksaa öisestä taksimatkastakin viisikymppiä mutta muutama kymppi kuntosalikortista tai hierojalla käynnistä kirpaisee, ellei ole intohimoinen liikkuja? Maksamme asioista, joita haluamme – ja joista saamme nautintoa saman tien. Käytämme rahaa nopeaan iloon, pikaruokaan, suklaaseen, alkoholiin tai tupakkaan, mutta emme siihen, että arki tuntuisi kaiken aikaa aurinkoiselta.

Osta vitosen smoothie karkkipussin sijaan tai tee juoma itse. 

Entä jos kokeilisit kahden viikon ajan toimia toisin? Kun olet ostamassa suklaalevyä, haetkin samalla hinnalla kaupan hedelmäosastolta itsellesi mieluisimman hedelmän, mansikoita tai vaikkapa sen paprikan. Jos koko suklaan korvaaminen lempihedelmillä tuntuu liian vaikealta, voitko vaihtaa edes puolet? Kun olet hampurilaisravintolan ovella, käännyt pois ja haet perheellesi samalla rahalla ainekset terveelliseen koti-illalliseen. Lihan hinta tuntuu kalliilta, mutta voit ostaa perheen pikaruokaan kuluvilla rahoilla pari kiloa hyvää kananlihaa. Pikaruoan vaihtoehtona ei tarvitse olla hernesoppa tai lihaperunasoselaatikko. Voisitko ehkä tuhlata terveelliseen kotiruokaan? Kun olet nukkunut hyvin ja virkeä, on ruoan laittamiseenkin virtaa.

Metsään vanhoilla lenkkareilla

Liikuntaakaan ei ole syytä jättää väliin siksi, että jumppien kymppikortti tai kuntosalin kuukausihinta on kallis. Kengät jalkaan ja metsään, kaupungille kävelemään tai uimarannalle ja pulahdus järveen.

Liikunnalla on valtava vaikutus sekä kehon että mielen hyvinvointiin. Liikunta on Käypä hoito -suositusten mukaisesti osa masennuksen hoitoa, ja pelkällä kymmenminuuttisella aerobisella liikunnalla on todettu traumaperäisen stressihäiriön hoidon tuloksia parantava vaikutus. Metsä- ja luontoympäristö rauhoittavat tutkimusten mukaan etenkin kuormittuneita aivoja.

Rahanpuute ei estä voimaharjoitteluakaan, sillä isolle osalle meistä riittää harjoittelupainoksi oma paino. Netti on pullollaan videoita tanssista joogaan ja hiitistä pilatekseen. Ilmaiseksi.

Jos yksin tekeminen tuntuu tylsältä, eikä itsekuri riitä, voitko ottaa kaverin, kumppanin tai lapsen mukaan? Päätä viikkoon kolme päivää, jolloin liikut ja liiku silloin. Älä ajattele vaihtoehtoja. Tee vain. Edes jotakin. Toista muutama viikko.

Rohkea, päättäväinen ja salliva

Usein isot elämänmuutokset kaatuvat omaan mahdottomuuteensa. Lähde siis liikkeelle pienin askelin. Kaikessa. Tärkeintä on päätös ja itsekuri päätöksessä pysymisessä. Ole rohkea. Salli itsellesi hyviä asioita. Jos liikkeelle lähtö tai herkun vaihtaminen paprikaan on vaikeaa, palkitse itsesi. Jos iloitset pullakahveista ystävän kanssa, on parempi nauttia ne lenkin päätteeksi kuin että hurauttaisit autolla kahvilan viereen. Varo vain, terveyspyörre voi viedä mennessään!

Tsemppauksia:

  • Osta vitosen smoothie karkkipussin sijaan tai tee juoma itse. 
  • Vaihda limsa veteen.
  • Nuku puoli tuntia enemmän.
  • Lupaa lähteä kerran kuussa metsään.
  • Sovi tapaamisia ystävien kanssa.
  • Halua hyvää itsellesi.