Iho kaipaa nyt suojaa ja kosteutusta
Iho kaipaa nyt suojaa ja kosteutusta
Etenkin alkukesä on aikaa, jolloin suomalaisen vaalea iho kärähtää helposti lyhyestäkin auringossa oleskelusta.

Iho kaipaa nyt suojaa ja kosteutusta

Muistathan käyttää aurinkovoidetta tarpeeksi korkealla suojakertoimella ja huolehtia riittävästä kosteutuksesta?

Auringon valo piristää ja muodostaa iholla tärkeää D-vitamiinia, mutta sillä on myös haitallinen puolensa.

– Aurinko nopeuttaa ihon vanhenemista, voi aiheuttaa pigmenttiläiskiä ja altistaa ihoa solumuutoksille, jotka pahimmillaan johtavat ihosyöpään. Tämän takia on tärkeää suojata ihoa auringolta, muistuttaa farmaseutti Anastasija Gynninen Lauttiksen Apteekista Helsingistä.

Suomalaisille tyypillisin vaalea iho kärähtää helposti lyhyestäkin auringossa oleskelusta etenkin alkukesällä. Gynninen kehottaa kaikkia käyttämään aurinkosuojaa, jossa on korkea suojakerroin 50.

– Joidenkin ihotyyppi sietää aurinkoa paremmin ja ruskettuu nopeammin kuin toisten. Kun on saanut hieman päivetystä pintaan, voi vähentää suojakerrointa esimerkiksi 30:een. Suosittelen suojakerroin 50:tä koko kesäksi, jos haluaa pitää ihostaan hyvää huolta. Monet pelkäävät, että korkea suojakerroin estää ruskettumista. Sitä se ei suoranaisesti tee, vaan hidastaa ruskettumisen alkamista ja suojaa ihoa palamiselta.

Aurinkosuojaa meikin alle ja päälle

Apteekista löytyy runsaasti vaihtoehtoja koko vartalolle ja kasvoille tarkoitetuista tehokkaista aurinkosuojista. Jos haluaa selvitä kesäaamun ihonhoitorutiineista helposti ja nopeasti, Gynninen vinkkaa käyttämään aurinkosuojaa, joka käy päivävoiteen sijaan. Tarkoitukseen sopii esimerkiksi kosteuttava Aco Sun Face Cream SPF50+ -aurinkovoide.

Hyvä valinta meikin alle on ultrakevyt ja nopeasti imeytyvä Eucerin Sun Sensitive Protect Sun Fluid SPF50+ -aurinkosuojavoide. Se antaa mattapintaisen suojan kasvoille ja sopii niin normaalille kuin rasvoittuvalle iholle.

Jos päivän mittaan kasvoille täytyy lisätä aurinkosuojaa, perinteisen aurinkovoiteen käyttö meikin päälle on hankalaa. Ongelman ratkaisee kasvoille suihkutettava Vichy Ideal Soleil Fresh Face Mist SPF50+.

Ihoon tarttuu paljon hiukkasia, siitepölyä ja muita allergeeneja, jotka täytyy ehdottomasti pestä pois, käytti kosmetiikkaa tai ei.

Myöskään ohutta ja herkkää silmänympärysihoa ei saa jättää suojatta. Esimerkiksi Eucerin Hyaluron-Filler -silmänympärysvoiteessa on kätevästi mukana aurinkosuoja. Myös La Roche-Posayn kevyt Ultra-Light Invisible Fluid SPF50+ -aurinkosuoja sopii hyvin käytettäväksi silmänympärysalueella.

– Lisäksi on tärkeää muistaa suojata huulet suojakerrointa sisältävällä huulivoiteella sekä nenänpää ja korvalehdet auringonsuojapuikoilla. Nämä paikat palavat monelta helposti, Gynninen ohjeistaa.

Apua, iho paloi!

Jos iho palaa auringossa, ensiapuna sitä voi viilentää kylmällä vedellä tai kääreellä ja sen jälkeen hoitaa aloe veraa sisältävillä viilentävillä voiteilla tai after sun -voiteilla.

Dekspantenolia sisältävät voiteet, kuten Bepanthol Lotion -emulsio, edesauttavat ihon paranemista. Emulsio imeytyy nopeasti, joten sitä pitää muistaa lisäillä usein päivän mittaan.

– Auringossa palaneelle iholle voi levittää myös hydrokortisonia sisältävää voidetta, kuten Pantysonia, joka sisältää myös dekspantenolia. On tärkeää pitää iho jatkuvasti suojattuna auringonvalolta ja muistaa rasvata sitä aktiivisesti. Kipuun voi ottaa tulehduskipulääkettä, neuvoo farmaseutti.

Kasvoille kosteutusta

Kesällä kasvojen iho kaipaa kosteutusta enemmän kuin talvella, sillä aurinko haihduttaa sen pinnalta kosteutta. Kosteutukseen soveltuvat kevyet voiteet, joissa on kosteutta sitovia ainesosia, kuten Vichyn Aqualia Thermal Cream ja Eucerinin Aquaporin Active -sarjan voiteet.

Päivä- ja yövoiteen lisäksi kiristävien kasvojen hoitoon sopivat erilaiset kosteuttavat naamiot ja kasvovedet.

– Haluan muistuttaa myös ihon puhdistuksen tärkeydestä. Moni vähentää kesällä värillisen kosmetiikan käyttöä ihon päivettyessä ja saattaa sen vuoksi jättää puhdistuksen vähemmälle. Ihoon tarttuu kuitenkin paljon hiukkasia, siitepölyä ja muita allergeeneja, jotka täytyy ehdottomasti pestä pois, käytti sitten kosmetiikkaa tai ei. Hellävarainen puhdistus aamuin ja illoin oman ihotyypin mukaisilla puhdistusmaidoilla tai -vaahdoilla on välttämätöntä, Gynninen painottaa.

Seka- ja rasvainen iho rakastavat kasvojen kuorintaa. Hikoilu auringossa kuumana kesäpäivänä saa ihohuokoset helposti tukkeutumaan. Kasvokuorinta kerran viikossa poistaa iholta vanhaa ihosolukkoa ja epäpuhtauksia.

anastasia gynninen

– Apteekista löytyy paitsi jokaisen iholle sopivat ihon hoito- ja suojatuotteet, myös asiantuntevat neuvot, farmaseutti Anastasija Gynninen muistuttaa.

Apteekkilehti

Puolueetonta, asiallista ja luotettavaa tietoa terveydestä, lääkkeistä, lääkehoidoista ja hyvinvoinnista.