”Ihmisten auttaminen on parasta”
Farmaseutti Jarkko Hirvasniemi haluaa edistää asiakkaiden terveyttä ja hyvinvointia yhdistämällä osaamistaan lääkehoidosta, liikunnasta ja ravinnosta Oulun III Hansa Apteekissa.
Oululaisessa leikkipuistossa käy vilske ja vilinä. Nuori isä tekee vauhdikasta pompputreeniä ja suorittaa luovasti ”esterataa” samalla, kun pitää tarkasti silmällä jälkikasvun leikkejä. Liikunnallinen Jarkko Hirvasniemi, 35, osaa hyödyntää lyhyenkin hetken treenaamiseen. Pieni tytär kuulemma ottaa mallia ja on jo kehittynyt melkoiseksi pomppukepiksi.
– Olen liikkunut aktiivisesti koko ikäni. Harrastin aktiivisesti painia nelivuotiaasta 12-vuotiaaksi, ja olen yleisurheillut sekä pelannut pallopelejä. Nyt aikuisena jalkapallo ja koripallo ovat lajeina vaihdelleet kausittain. Kuntosalilla olen käynyt 20 vuotta kahdesta viiteen kertaa viikossa työvuorojen mukaan, hän listaa suosikkiliikuntamuotojaan.
Alun perin Sodankylästä kotoisin oleva Hirvasniemi päätyi seitsemän vuotta sitten Ouluun asuttuaan sitä ennen Kuopiossa ja Jyväskylässä. Iso kaupunki hieman pohjoisempana ja sieltä valmiiksi löytyvät kaverit houkuttelivat muuttamaan.
Mies voi lähteä Lapista, mutta Lappi ei miehestä. Hirvasniemi kertoo lappilaisuuden edelleen näkyvän omassa luonteessaan rentona ja joustavana elämänasenteena sekä kiireettömyytenä.
Monta vuotta keikkalaisena
Urheilullinen Hirvasniemi haaveili yläkoulussa liikunnanopettajan urasta, mutta kesätyökokemukset lasten uimaopettajana saivat toisiin aatoksiin.
– Vaikka työaika oli vain neljä tuntia, olin ihan poikki työpäivän jälkeen. Hoksasin, että opettaminen on aika rankkaa, hän muistelee nauraen.
Terveydenhuoltoala alkoi vetää puoleensa lukiovuosina; fysioterapia nousi varteenotettavaksi vaihtoehdoksi. Hyvä arvosana kemiassa kuitenkin siivitti päätöstä farmasian suuntaan, ja mielenkiintoa vahvisti farmaseuttien hyvä työllisyystilanne.
”Joskus laskin, että olen ollut töissä noin 40 eri apteekissa kaupungeissa ja maaseudulla.”
Hirvasniemi pyrki ja pääsi lukemaan farmasiaa Kuopion yliopistoon, josta valmistui farmaseutiksi vuonna 2010. Hakeutuminen vakipaikkaan ei vielä innostanut, joten hän päätyi työskentelemään kolmen vuoden ajan vuokrafarmaseuttina Farenta-henkilöstöpalveluiden kautta. Asuinpaikka vaihteli Kuopion ja Jyväskylän välillä.
– Keikat kestivät yleensä yhdestä kahdesta päivästä viikkoon, ja työmatkaa saattoi olla jopa 300 kilometriä. Joskus laskin, että olen ollut töissä noin 40 eri apteekissa kaupungeissa ja maaseudulla. Keikkatyö tarjosi vastavalmistuneelle hyvän mahdollisuuden nähdä erilaisia apteekkeja ja kerätä kokemusta siitä, millaisessa paikassa haluaisi työskennellä vakituisesti pidempään.
Myös personal trainer ja ravintovalmentaja
Muutto Ouluun tiesi uuden – ja sen ensimmäisen vakituisen – työpaikan etsimistä. Prisma Limingantullin yhteydessä muutaman kilometrin päässä keskustassa sijaitseva Oulun III Hansa Apteekki vaikutti mielenkiintoiselta jo heti ensisilmäyksellä.
– Siinä oli mukana joku intuitio. Kun kävin täällä paikan päällä, työporukka tuntui mukavalta. Lisäksi apteekkari Janne Leino on hyvin kiinnostunut liikunnasta. Olin jo keikkatyössä oppinut tykkäämään markettiapteekeista, koska niissä asiakkaat vaihtuvat koko ajan ja työvuorot vaihtelevat, Hirvasniemi kertoo.
Käynti ja haastattelu johtivat pestiin, joka alkoi tammikuussa 2014. Hirvasniemi on enemmän kuin tyytyväinen työyhteisöönsä ja tavallista monipuolisempiin farmaseutin tehtäviinsä. Muutama vuosi sitten työnantaja kustansi personal training- ja ravintovalmennuskoulutukset, kuten on tehnyt monelle muullekin apteekin noin 35 työntekijän vahvuudessa. Panostus näkyy apteekin palveluiden laajenemisena: tarjolla on kattavasti kokonaisvaltaisia terveys- ja hyvinvointikartoituksia ja -palveluita, Elämäsi kuntoon -yksilövalmennusta, ravintovalmennusta sekä kuntosaliohjausta.
Hirvasniemi tekee paljon kehonkoostumusmittauksia InBody-laitteella sekä Neurosonic-värähtelyhoitoa uniongelmien ja stressin hoitoon. PT- ja ravintovalmennuksen lisäksi työtehtäviin on kuulunut kiireisen apteekkarin tuuraamista luentokeikoilla, joissa aiheet ovat vaihdelleet kuulijoiden mukaan diabeteksen hoidosta, lääkkeiden yhteisvaikutuksista ja säilytyksestä yleiseen hyvinvointiin.
– Parasta omassa työssäni on ihmisten auttaminen, mikä tekee tästä niin mielekästä, hän sanoo.
Viime aikoina työergonomia ja istumatyöläisen liikuttamiseen liittyvät asiat ovat alkaneet kiinnostaa Hirvasniemeä yhä enemmän. Omilla tauoilla hän tekee usein takahuoneessa lyhyttä mikrojumppaa tai pumppailee käsipainoja, mikä piristää ja antaa virtaa työpäivään.
Ei kiitos Norjan mallille
Jarkko Hirvasniemi on työnsä puolesta mielenkiinnolla seurannut viime vuosien ajoittain vilkasta keskustelua Suomen apteekkijärjestelmästä ja halusta purkaa sääntelyä. Hän kannattaa lämpimästi nykymallin säilyttämistä.
– Farmaseuttiystäviäni on ollut apteekissa töissä Norjassa, jossa systeemi on vapaampi. He ovat kertoneet, miten siellä kaupallisuus menee asiakkaiden hoidon edelle ja kauppaa käydään eurot silmissä kiiluen. Asiakkaiden neuvonta on selvästi heikompaa. Lisäksi myynnissä on tuotteita, joiden takana farmasian alan ammattilaiset ei pysty seisomaan, kuten ravintolisiä, joiden tehosta ei löydy näyttöä.
Suomalainen apteekki ei ole Hirvasniemen mielestä voittoa hakeva yritys vaan tärkeä osa terveydenhuoltoa. Se on ensipiste, josta asiakas saa nopeasti apua ja neuvoja.
– Toki aina kehitettävää löytyy. Toivon, etteivät apteekit täälläkään mene liikaa kaupallisuuteen.