Äiti, naamassani on finni!
Hyvillä ihonhoitotuotteilla nuoren iho pysyy kunnossa, vaikka hormonitoiminta lisääntyy. Apteekista saa turvalliset ja käytännölliset neuvot myös nuoren ihon hoitoon.
Teini-ikäiset alkavat yleensä kiinnostua ihonhoidosta, kun ensimmäiset finnit ilmestyvät kasvoihin. Mikä avuksi taltuttamaan näppylöitä? Puristelu on ehdottomasti huonoin keino, sillä se voi jättää ihoon ikuisia arpia.
Suihkusaippuat on tarkoitettu vain vartalon pesuun, sillä ne ovat usein liian voimakkaita kasvojen iholle ja kuivattavat sen pintaa. Sopiva puhdistusaine tai pesuneste on hyvä valita oman ihotyypin mukaan; yksi vaatii tehokkaampaa puhdistusta, toinen pärjää miedommalla.
Jos ihossa on epäpuhtauksia, esimerkiksi geelimäinen ACO Spotless Deep Cleansing Daily Face Wash tai vaahtoava Sebamed Cleansing Foam toimivat hyvin puhdistustuotteina. Normaalille iholle riittää kevyempi puhdistusmaito, kuten ACO Soft & Soothing Cleansing Lotion.
Puhdistuksen jälkeen iho pyyhitään kasvovedellä kostutetulla vanulapulla. Kasvovesi palauttaa ihon oman pH-tasapainon ja edistää kosteusvoiteen imeytymistä. Yksi monista apteekista löytyvistä kasvovesistä on ACO Face Refreshing Toner.
Epäpuhtaan ihon kosteuttavaksi päivävoiteeksi suositellaan geelimäistä voidetta, joka jättää ihon mattapintaiseksi. Hyviksi havaittuja ovat esimerkiksi ACO Spotless Mattifying Moisturiser Daily Face Cream ja Sebamed Moisturizing Care Gel. Yötä vasten iholle voi sivellä vielä kosteuttavampaa voidetta. Hoitoa voi täydentää laittamalla finnien päälle paikallishoitotuotteita, jotka sisältävät hoitavina ainesosina salisyyli- tai glykolihappoa ja kuivattavat finnejä. Suosittu tuote on esimerkiksi ACO Spotless Spot Treatment Overnight.
Normaali-ihoiselle sopii vaikkapa Cerave Facial Moisturising Lotion -hoitovoide.
Akneen ei liian kuivattavia aineita
Entä jos näppylät äityvät akneksi?
Terveyskirjaston mukaan lähes 80 prosentilla ihmisistä on aknea jossain elämänvaiheessa. Se on yleisintä murrosiän loppupuolella, tytöillä tavallisesti 14–17-vuotiaana ja pojilla hiukan vanhempana. Vajaalla viidenneksellä oireet jatkuvat aikuisiässä, ja pienellä osalla vielä yli 40-vuotiaanakin. Murrosiän akne on yleisempi pojilla kuin tytöillä.
Akneen on usein perinnöllinen taipumus. Ulkoiset tekijät, kuten hygienia, rasvaiset voiteet ja kuuma ympäristö, voivat lisätä akneoireita. Ruokavalion vaikutus akneen vaikuttaa tutkimustiedon nojalla vähäiseltä.
Samat apteekkikosmetiikkasarjojen tuotteet sopivat myös akneihon hoitoon. Tärkeää on välttää liian voimakkaita tuotteita, sillä ne kuivattavat ihon pintaa ja kiihdyttävät talineritystä entisestään.
Mikäli akne ei taltu paikallishoidolla itsehoitotuottein ja apteekin ohjein, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Ihon rauhoittuminen voi vaatia antibioottikuurin tai voimakkaampia salisyyli- tai glykolihappovoiteita.
Juttuun on haastateltu asiantuntijana kosmetologi Tuija Mäkelää Apteekki Tavastilasta Hämeenlinnassa
Ryppyvoiteille alaikäraja?
Sosiaalinen media on saanut esiteinit ja teinit ympäri maailmaa innostumaan ihonhoidosta ennennäkemättömällä tavalla. Tiktokissa vaikuttajat villitsevät videoilla nuoria – jopa lapsia – kuorimaan ihoaan voimakkailla aineilla ja käyttämään aikuisille tarkoitettuja ihon vanhenemista estäviä anti-aging-tuotteita.
Ihon liiallinen hoito nuorella iällä voi olla haitallista. Anti-aging -tuotteet sisältävät usein voimakkaita tehoaineita, kuten retinolia ja kirkastavaa C-vitamiinia, jotka voivat vaurioittaa vielä herkässä kasvuvaiheessa olevaa ihoa.
Esimerkiksi Ruotsin johtava apteekkiketju Apotek Hjärtat rajoitti viime keväänä sellaisten tuotteiden myyntiä, jotka sisältävät AHA- ja BHA-happoja, A- ja C-vitamiinia tai kuorinta-aineita. Ostajan pitää olla vähintään 15-vuotias tai hänellä pitää olla vanhempiensa lupa tai ihon terveyteen liittyvä syy tuotteiden käyttöön.