Vasta-aineista lääke koronaan?
Vasta-aineista lääke koronaan?
Ajankohtaista

Vasta-aineista lääke koronaan?

Kun ihminen saa koronavirusinfektion, veren B-lymfosyytit heräävät ja alkavat tuottaa vasta-aineita virukselle. Sama reaktio saadaan aikaan myös rokotteilla.

Lääketutkijat ympäri maailman tutkivat nyt ihmisen puolustusjärjestelmän tuottamia vasta-aineita, joista toivotaan apua vaikean koronavirustaudin ehkäisyssä ja hoidossa. Noin sata mahdollista lääkeainetta on edennyt tai etenemässä kliinisiin tutkimuksiin.

– Vasta-ainelääkkeet eivät ole vielä rutiinikäytössä koronavirustaudin hoidossa, mutta useita on laajoissa faasin III tutkimuksissa, ja parille on jo myönnetty hätäkäyttölupa Yhdysvalloissa, kertoo molekyyligenetiikan dosentti Päivi Saavalainen Helsingin yliopistosta.

Paras suoja taudin alkuvaiheessa

Ensimmäisten tulosten perusteella biologisesti tuotetut vasta-aineet voivat vähentää elimistön viruskuormaa ja lieventää oireita, kun ne annostellaan infektion alkuvaiheessa.

– Todennäköisesti vasta-aineista ei ole apua enää taudin myöhemmässä vaiheessa. Silloin itse virustartunta on jo selätetty ja oireet johtuvat ilmeisesti elimistön oman immuunipuolustuksen ylireagoinnista, Saavalainen kuvailee.

Jos lääkkeet todetaan hyödyllisiksi, niitä saavat todennäköisesti ensin potilaat, joita ei voida rokottaa, joiden oma immuunipuolustus on heikentynyt ja joilla on suuri riski saada vakava tautimuoto.

Kaikille koronapotilaille kalliita biologisia lääkkeitä ei edes kannattaisi antaa, koska rokotteilla saadaan aikaan vielä tehokkaampi suoja tautia vastaan.

Lähde: Apteekkari.fi

Apteekkilehti

Puolueetonta, asiallista ja luotettavaa tietoa terveydestä, lääkkeistä, lääkehoidoista ja hyvinvoinnista.