Vain tilapäiseen käyttöön
Vain tilapäiseen käyttöön

Vain tilapäiseen käyttöön

Itsehoitolääkkeiden haittavaikutusten riski kasvaa, jos niitä käyttää ohjeiden vastaisesti tai samaan aikaan yhteensopimattomien lääkehoitojen kanssa. Kysy käytöstä apteekissa ja lue käyttöohjeet.

No, näitä voi napsia vaikka joka päivä. Ei ole mitään vaaraa, sillä nehän ovat ihan vapaasti ostettavissa. Apteekissa myytävät itsehoitolääkkeet mielletään usein harmittomiksi, mikä ei pidä paikkaansa.

– Ne sisältävät samoja vaikuttavia lääkeaineita kuin reseptilääkkeet, ja osa niistä on yhtä vahvoja. Niiden aiheuttamat riskit ovat samoja ja korostuvat iän myötä. Helpoimmin haittavaikutuksia voi tulla kipulääkkeiden ja flunssanuhaan käytettävien nenäsumutteiden kohdalla, kertoo lääkealan asiantuntijalääkäri Pirkko Paakkari Duodecimista.

Tärkein ohje itsehoitolääkkeiden käytössä on Paakkarin mukaan käyttää niitä vain tilapäisesti ja satunnaisesti. Jos niihin joutuu turvautumaan useita päiviä peräkkäin, on syytä selvittää vaivan tai kivun syy.

Tarkkana tulehduskipulääkkeiden kanssa

Myydyimpien itsehoitolääkkeiden joukkoon kuuluvat tulehduskipulääkkeet, joista tunnetuimpia ovat ibuprofeeni, ketoprofeeni ja asetyylisalisyylihappo eli aspiiriini. Jälkimmäistä ei nykyään enää suositella kivun hoitoon vaan pieninä annoksina ehkäisemään verisuonten tukoksia.

Jatkuvasti käytettyinä tulehduskipulääkkeet ärsyttävät mahasuolikanavaa ja voivat aiheuttaa suolistossa anemiaan johtavaa oireetonta tihkuverenvuotoa. Pahimmillaan tulehduskipulääkkeiden pitkäaikainen syönti voi johtaa mahahaavaan.

”Helpoimmin haittavaikutuksia voi tulla kipulääkkeistä ja flunssanuhaan käytettävistä nenäsumutteista.”
- Pirkko Paakkari, Lääkealan asiantuntija, Duodecim

Paakkari kertoo myös, että tulehduskipulääkkeet voivat heikentää munuaisten toimintaa ja aiheuttaa niiden turvotusta. Käyttö nestehukan yhteydessä voi johtaa äkilliseen munuaisten vajaatoimintaan esimerkiksi voimakkaan ripulin, rajun pitkäkestoisen urheilun jälkeen tai nesteenpoistolääkkeitä käytettäessä.

Osalla astmapotilaista tulehduskipulääkkeet voivat pahentaa astmaa, mikä johtuu niiden yhteisestä vaikutusmekanismista.

Samoin kortisoni- ja verenohennuslääkkeitä käyttävien sekä tulehduksellisia suolistosairauksia ja sydänsairauksia sairastavien pitää olla tarkkana tulehduskipulääkkeiden kanssa. Sydämen vajaatoiminnassa jatkuva tulehduskipulääkitys voi kerryttää nestettä elimistöön ja sen seurauksena turvottaa, nostaa verenpainetta ja pahentaa vaivaa. Lisäksi säännöllinen tulehduskipulääkitys voi heikentää useimpien verenpainelääkkeiden tehoa.

– Useita tulehduskipulääkkeitä ei pidä käyttää samanaikaisesti eikä flunssalääkkeiden kanssa, koska niissä on usein myös särkylääkettä. Kaikki tulehduskipulääkkeet vaikuttavat samalla tavalla, joten eri valmisteiden yhdistäminen moninkertaistaa annoksen ja haittojen riskin, Paakkari ohjeistaa.

Parasetamoli sopii useimmille

Yllä mainituista syistä parasetamolia suositellaan kipulääkkeeksi muun muassa herkkävatsaisille, sydänvaivoista kärsiville, astmaatikoille ja verenohennuslääkkeitä käyttäville, kuten myös lapsille ja raskaana oleville.

Sen vaikutusmekanismia ei täysin tunneta, mutta se vaikuttaa eri tavalla kuin tulehduskipulääkkeet. Se ei vähennä tulehdusta, jonka takia tulehduskipulääkkeille tyypilliset haitat ovat harvinaisempia.

Tietämättömyys ja väärät valinnat voivat johtaa vaaratilanteisiin.

– Parasetamolin mahasiedettävyys on parempi. Tosin tutkimusten mukaan isojen annosten jatkuvassa käytössä voi tulla samoja suolisto-ongelmia kuin tulehduskipulääkkeillä. Yliannoksena parasetamoli voi aiheuttaa jopa hengenvaarallisen maksavaurion, Paakkari muistuttaa.

Närästyslääkettä vain lyhytaikaisesti

Itsehoitotuotehyllyltä eniten haettuihin lääkkeisiin kuuluvat myös närästyslääkkeet, jotka vähentävät hapon eritystä sekä poistavat närästystä ja mahahaavaoireita. Ne ovat perusterveellä ihmisellä turvallisia satunnaisesti käytettynä.

– Närästysoireita tulee hoitaa vain tilapäisesti ja lyhytaikaisesti. Jos oireet jatkuvat, pitää mennä lääkäriin ja selvittää, mistä ne johtuvat. Pitkäaikaiseen käyttöön on liitetty osteoporoosin, bakteeri- ja turistiripulin, infektioiden ja munuaisten vajaatoiminnan riskejä, Paakkari luettelee.

Pahimmillaan närästysoireiden pitkäaikainen hoito lääkkeillä estää havaitsemasta vatsasyöpää.

Nenäsumutteeseen voi jäädä koukkuun

Flunssan kurimuksessa moni hakee helpotusta nenän tukkoisuuteen nenäsumutteista. Paakkari neuvoo käyttämään niitä vain pahimpien oireiden ajan ja öisin, jotta pystyy nukkumaan.

– Jos nenän limakalvoja supistavia suihkeita käyttää useita päiviä, saa aikaan entistä tukkoisemman nenän ja vaurioittaa nenän limakalvoja. Pitkään käytettynä sumutteet ylläpitävät ongelmaa. Kun lääkkeen vaikutus loppuu, nenän limakalvot turpoavat entistä enemmän, hän kertoo.

Ohje ei päde allergisen nuhan kortisonisumutteisiin, joita pitää käyttää säännöllisesti oireiden aikana.

Särkylääke voi aiheuttaa päänsärkyä

Särkylääkkeen pitkäkestoinen säännöllinen voi aiheuttaa särkylääkepäänsärkyä. Siihen voi liittyä pahoinvointia, ärtymystä ja univaikeuksia

Lääkkeet aiheuttavat särkylääkepäänsärkyä, sillä ne muuttavat aivoissa kipua välittävän hermojärjestelmän toimintaa. Tämä puolestaan johtaa kivun lievittämiseen tarvittavan lääkeannoksen koon kasvuun lääkkeen käytön jatkuessa – eli ikävään särkykierteeseen. Heti kun lääkkeen vaikutus lakkaa, päänsärky alkaa.

Ainoa keino kierteen katkaisemiseen on vieroittua lääkkeestä. Lääkkeen voi lopettaa kerralla tai vähitellen lääkeannosta pienentäen kahden tai kolmen viikon aikana. Vaikeimmat tapaukset vaativat jopa sairaalahoitoa.

Lähde: Duodecim

Itsehoitolääkkeet

  • lääkevalmisteita, joiden ostamiseen ei tarvita lääkemääräystä
  • tutkittuja ja yleensä pitkään käytössä olleita peruslääkkeitä, joilla on harvoin yllätyksellisiä haittoja
  • ostettavissa vain apteekista nikotiinikorvausvalmisteita lukuun ottamatta.

Lähde: Lääketeollisuus ry

Jos epäröit, kysy rohkeasti neuvoa

Pää menee helposti pyörälle, kun silmäilee apteekin laajaa itsehoitotuotteiden valikoimaa. Tietämättömyys ja väärät valinnat voivat johtaa vaaratilanteisiin.

Apteekkariliitto teki syksyllä 2021 kyselyn, johon vastasi yli 300 avoapteekeissa työskentelevää farmaseuttia, proviisoria ja apteekkaria. Heistä 81 prosenttia kertoi törmäävänsä joka viikko tilanteisiin, joissa asiakas on ostamassa vaivaansa väärää itsehoitotuotetta.

Esiin nousseissa tapauksissa esimerkiksi yskän- tai kipulääkettä aiottiin ostaa närästykseen tai tulehduskipugeeliä rintakivun tai rakkulaisen palovamman hoitoon. Kipulääkettä sisältävää kuumajuomaa käytettiin virkistämään aamulla ja iltateenä – jopa vieraille. Hiivatulehduksen hoitoon tarkoitetulla lääkkeellä yritettiin hoitaa virtsatietulehdusta, koska vaivat ovat vähän ”samalla osastolla”.

Asiakkaat vertailivat virheellisesti eri vaikuttavaa ainetta sisältävien lääkkeiden vahvuuksia. Parasetamolia pidettiin usein tehokkaampana kuin ibuprofeenia, koska sen vahvuus itsehoitovalmisteissa on suurempi. Vastaavasti ketoprofeenia pidettiin mietona kipulääkkeenä, koska lääkeaineen vahvuus on vain 25 milligrammaa.

Avoimissa vastauksissa korostuivat virheellisen tiedon ja ostopäätöksen lähteinä internet, tuttavat ja houkuttelevat mainokset.

Apteekkilehti

Puolueetonta, asiallista ja luotettavaa tietoa terveydestä, lääkkeistä, lääkehoidoista ja hyvinvoinnista.