Pakolaisvirrat haastavat lääkehuoltoa Euroopassa
Venäjän hyökkäyksen synnyttämät pakolaisvirrat tuovat uusia haasteita Euroopan lääkehuollolle. Eurooppalainen lääketeollisuus lähettää lääkkeitä ja humanitaarista apua suoraan kriisialueelle.
Lääketeollisuus tekee EU:ssa tiivistä yhteistyötä viranomaisten, avustusjärjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa turvatakseen lääkkeiden saatavuuden Ukrainassa sekä sen lähialueilla, joihin suuret pakolaisvirrat suuntautuvat.
Lääketeollisuuden eurooppalaisen kattojärjestön (EFPIA) jäsenyritykset ovat lahjoittaneet tähän mennessä yli viisi miljoonaa annosta lääkkeitä sekä yli 55 miljoonaa euroa taloudellista tukea kansalaisjärjestöille.
Suomessa Lääketeollisuus ry arvioi, että Ukrainan lähialueilla tarvitaan yhä enemmän lääkkeitä ja rokotteita niin tilapäisiin kuin kroonisiinkin sairauksiin. Mediassa on kerrottu kriisialueen lääkepulasta ja siitä, miten kuljetusten pommittaminen estää lääkkeiden jakelun osissa Ukrainaa.
Mittavat pakolaisvirrat haastavat lääkehuoltoa Euroopassa muillakin tavoin. Ukrainasta pakenevilla voi olla erilaisia tarpeita kuin vastaanottavien maiden potilailla. Esimerkiksi tuberkuloosi, polio ja HIV ovat paljon yleisempiä Ukrainassa kuin EU-maissa.
Ei lääkkeitä omin päin kriisialueelle
Ukrainan lääkepula on herättänyt huolta monissa suomalaisissa. Yksityishenkilöt ovat keränneet innokkaasti lääkepaketteja kriisialueelle ukrainalaisten auttamiseksi.
Kuitenkin esimerkiksi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ja sisäministeriö suosittelevat tekemään rahalahjoituksia tunnetuille avustusjärjestöille, jotka kykenevät arvioimaan avun tarvetta paikan päällä ja toimittamaan avun perille keskitetysti.