Skip to main content
Onhan kotimaan matkan reissuapteekki kunnossa?
Onhan kotimaan matkan reissuapteekki kunnossa?

Onhan kotimaan matkan reissuapteekki kunnossa?

Suomen apteekkiverkosto on laaja, mutta ihan joka niemestä, notkosta tai saarelmasta terveydenhuollon ensipistettä ei löydy. Kesän viikonloppu- tai lomareissuille kannattaa kurvata apteekin kautta ja laittaa matka-apteekki kuntoon.

Omat lääkkeet

Kaikkein tärkeintä on muistaa ottaa mukaan riittävästi – koko reissun ajaksi ja vähän ylikin – omia säännöllisesti käytettäviä reseptilääkkeitä. Näin välttyy perillä ikävältä yllätykseltä.

Pistokset ja puremat

Varaa mukaan hydrokortisonivoidetta, joka lievittää hyönteisten pistosten ja puremien aiheuttamaa ärsytystä ja kutinaa.

Varaudu myös punkkeihin, sillä niitä esiintyy lähes koko maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Varmista, että matkatavaroista löytyy punkkipihdit niiden poistoon. Suojaudu punkkeja vastaan vaatetuksella ja tee punkkitarkastus iltaisin.

Varaa mukaan myös kyypakkaus, josta saa ensiapua käärmeenpuremaan sekä mehiläisen tai ampiaisen pistoon. Muista, että kyynpuremassa täytyy aina kääntyä lääkärin puoleen.

Aurinkosuoja

Kysy apteekista opastusta oikeanlaisiin aurinkotuotteisiin eri-ikäisille ja eri ihotyyppejä varten. Lapsia suojaa parhaiten vaatetus ja fysikaalinen suoja paljaalla iholla. Lue aiheesta lisää tämän lehden sivuilta 28–29.

Vatsavaivat

Huolehdi hyvästä käsihygieniasta, sillä pöpöt leviävät helposti käsien välityksellä. Kuljeta mukana – edelleen koronankin vuoksi – pientä käsidesipulloa, jos pesumahdollisuutta ei ole. Varaa mukaan ripulilääkettä, jos tauti kuitenkin iskee.

Matkapahoinvoinnin oireita voi lievittää apteekista saatavalla matkapahoinvointilääkkeellä ja ottaa se jo ennen automatkaa, jos tietää kärsivänsä vaivasta.

Myös närästyslääke voi olla tarpeen. Maitohappobakteerit ennen reissua ja reissun aikana tasapainottavat suoliston ja vatsan toimintaa. Näin voi ehkäistä ruokailusta, vatsapöpöstä tai muista vatsavaivoista johtuvia ongelmia.

Haavat ja hiertymät

Pienet haavat kuuluvat kesään, ja niitä varten on reissuapteekista hyvä löytyä laastareita ja sidetarvikkeita. Yleensä puhdas vesi riittää haavan puhdistukseen. Jos sitä ei ole, voi käyttää antiseptista haavapuhdistetta ja suojata haavan laastarilla.

Etenkin vaellusreissuille kannattaa pakata mukaan myös rakkolaastaria. Sille tulee käyttöä, jos kengät hiertävät ihoa kuumuudessa ilkeästi.

!!! Matkalla voi tulla tarvetta myös särky- ja kuumelääkkeelle sekä antihistamiinille allergiaoireisiin, joten nappaa myös ne mukaan apteekin hyllyltä.