Skip to main content
Matkalla Euroopassa
Matkalla Euroopassa

Matkalla Euroopassa

Bonjour! Guten Tag! Buenos dias! Tere päevast! Jos matkailet Euroopan unionin jäsenmaissa, voit turvallisin mielin poiketa asioimaan paikallisissa apteekeissa ja hakea sieltä tarvittaessa täydennystä lääketarpeisiisi.

Koronavuosien jälkeen suomalaisten matkajalkaa vipattaa kovasti ja reissuun pitäisi päästä. Lomavaatteiden ja mukavien kenkien ynnä muiden tarpeellisten lisäksi on ensisijaisen tärkeää ottaa mukaan matkalla tarvittavat resepti- ja itsehoitolääkkeet.

Jos käytät säännöllisesti reseptilääkkeitä, muista pakata niitä mukaan alkuperäisissä pakkauksissaan matkan keston ajaksi ja varmuuden vuoksi kahdeksi viikoksi yli tarpeen, jos jostain syystä et pääsekään heti kotiin. Pakkaa reseptilääkkeet aina käsimatkatavaroihin, jotta ne eivät joudu hukkaan, jos matkalaukku jää jonnekin seikkailemaan eikä saavu kohteeseen samaan aikaan.

Mutta mitä jos lääkkeet sittenkin loppuvat kesken loman aikana eikä niitä ilman voi olla?

Jos liikut EU-alueella, voit luottavaisin mielin marssia paikalliseen apteekkiin eli farmaciaan, pharmacieen, farmaatsiaan, apotekiin tai millä nimellä sitä kulloisessakin maassa kutsutaan. Apteekkariliiton mukaan EU-maissa on yhteensä 154 000 apteekkia. Niiden toimintaan voi luottaa, lääkkeet ovat aitoja ja neuvontaa antavat pitkälle koulutetut farmasian ammattilaiset aivan kuten meillä Suomessa. Niistä ostettuja lääkkeitä voi turvallisesti ostaa ja käyttää, kunhan seuraa ohjeita.

Sähköinen resepti laajenee muihin EU-maihin

Suomalaisten apteekkiasiointi EU-alueella on viime vuosina helpottunut merkittävästi, sillä suomalaisella sähköisellä reseptillä saa jo lääkkeitä useista muista Euroopan maista. Sillä voi tällä hetkellä ostaa lääkkeitä kaikista Viron ja Kroatian apteekeista sekä osasta Portugalin, Puolan ja Espanjan apteekeista. Lisää maita on tulossa mukaan vaiheittain.

Huomioi, ettei OmaKanta-palvelusta tulostettu paperinen yhteenveto reseptilääkkeistä käy ulkomaisiin apteekkeihin. Jos tiedät jo etukäteen, että haluat ostaa reseptilääkkeitä toisessa EU- tai Eta-maassa, pyydä lääkäriltäsi lääkemääräys ulkomailla ostoa varten. Potilasohjeen sijasta lääkäri tulostaa englanninkielisen lääkemääräyksen, jota käytetään paperisen reseptin tapaan. Sillä ei voi ostaa lääkkeitä Suomesta eikä sitä voi itse tulostaa OmaKannasta. Ota paikalliseen apteekkiin mukaasi passi tai henkilökortti.

Jos haluat ostaa reseptilääkkeitä EU- tai Eta-maiden ulkopuolella, esimerkiksi Isossa-Britanniassa, tarvitset yleensä paikallisen terveydenhuollon ammattilaisen antaman lääkemääräyksen.

Samaa lääkettä ei välttämättä saatavilla

EU-maat tunnustavat toisissa jäsenmaissa annetut reseptit. Apteekki voi kieltäytyä toimittamasta reseptiä, jos se epäilee reseptin aitoutta tai asianmukaisuutta. Apteekki toimittaa lääkkeet oman maan lainsäädäntönsä mukaisesti.

Huomaathan, että ulkomailla lääkevaihto voidaan suorittaa eri periaattein kuin Suomessa. Jos ostat reseptilääkkeen ulkomailta, on mahdollista, että saamasi lääke on erilaista kuin Suomessa toimitettu lääke.

Ulkomailta et voi ostaa huumausaineita ja PKV-lääkkeitä, jotka on määrätty valmisteen nimellä ja vaativat alkuperäisen lääkemääräyksen (PKV-luokka PA tai ZA) tai PKV-lääkkeitä, jotka on määrätty vaikuttavalla aineella. Et myöskään voi ostaa apteekissa valmistettavia lääkkeitä tai yhdistelmäpakkauksia eli pakkauksia, jotka sisältävät useita eri valmisteita ja potilaskohtaisia erityislupavalmisteita.

Jos kävit EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä lääkärissä, voit ostaa lääkkeitä Suomessa niissä kirjoitetulla kirjallisella lääkemääräyksellä, jos lääkkeellä on Suomessa myyntilupa. Voit ostaa lääkkeitä myös Virossa, Kroatiassa, Portugalissa, Puolassa tai Espanjassa määrätyllä sähköisellä reseptillä. Muussa kuin EU- tai Eta-maassa tai Sveitsissä kirjoitetulla lääkemääräyksellä ei voi ostaa lääkkeitä Suomessa.

Takaisin kotiin

Kun palaat Euroopan-reissulta kotimaahan, voit tuoda ostamasi reseptilääkkeet mukanasi ja hakea niistä Kela-korvausta jälkikäteen. Säilytä lääkkeisiin liittyvät dokumentit, kuitit ja suojapakkaukset. Tietoja voidaan tarvita, kun selvitetään, voitko saada korvausta lääkeostosta.

Lähteet: kanta.fi, THL 

kartta eu

Pakkaa mukaan matka-apteekkiin

  • Omat säännöllisesti käytettävät reseptilääkkeet
  • Ripulilääke
  • Särkylääke
  • Antiseptinen haavapuhdiste
  • Laastareita ja rakkolaastareita
  • Käsidesi
  • Aurinkosuoja

EU-maat päättävät apteekkiasioista kansallisesti

Euroopan unionin jäsenmaat voivat itse päättää omasta apteekkijärjestelmästään. Suomen malli, jossa apteekin voi omistaa vain proviisorin koulutuksen saanut henkilö, on yleisesti käytössä Euroopassa (ks. kartta).

Proviisoriomisteinen apteekkijärjestelmä takaa parhaiten sen, että apteekkitoimintaa ohjaavat ensisijaisesti ammatilliset eivätkä taloudelliset intressit. Apteekkijärjestelmä, jossa apteekin voi omistaa kuka tahansa, johtaa helpommin omistajan ja apteekista ammatillisessa vastuussa olevan proviisorin välisiin intressiristiriitoihin.

Useimmat EU-maat ovat myös asettaneet väestölliset ja/tai maantieteelliset kriteerit uusien apteekkien perustamiselle ja sijoittumiselle. EU-lainsäädännön mukaan nekin ovat hyväksyttäviä, jos ne eivät ole kohtuuttoman rajoittavia ja jos niiden tarkoituksena on taata kattava lääkejakelu ja varmistaa sen laatu.

Jäsenmaat voivat itsenäisesti päättää myös lääkkeiden myyntiä koskevista rajoituksista. Esimerkiksi noin puolet EU-maista on rajoittanut ilman reseptiä myytävien itsehoitolääkkeiden myynnin muun muassa lääketurvallisuussyistä vain apteekeille.

Joissakin EU-maissa apteekkitoiminnan sääntelyä on viime vuosina vähennetty. Syynä on useimmiten ollut tyytymättömyys lääkkeiden saatavuuteen. Ruotsissa ja Norjassa haluttiin lisätä apteekkikilpailua. Muutokset johtivat kuitenkin apteekkien omistuksen keskittymiseen muutamille suurille ulkomaisille toimijoille. Norjassa Phoenix, Celesio ja Boots omistavat liki 90 prosenttia apteekeista, Ruotsissa valtiollinen Apoteket, Apotek Hjärtat ja Oriola-KD hallitsevat kolmea neljästä apteekista.

Lähde: Apteekkariliitto