

Maailman ensimmäinen rokote
Korkea kuume nousee päänsäryn saattelemana. Muutaman vuorokauden kuluttua suuhun ilmestyy punoittavia näppylöitä, jotka leviävät kasvoille ja lopulta koko vartalolle. Viimeisessä vaiheessa näppylät vaihtuvat rakkuloiksi, joista erittyy sameaa märkää. Jos selvisit, sairaus saattoi rumien rokonarpien lisäksi aiheuttaa sokeutta, kuuroutta tai munuaisvaurioita.
Tuhansia vuosia ihmiskuntaa koetteli kuvatunlainen sairaus nimeltään isorokko. Muutamien vuosien välein isorokkoepidemiat tappoivat jopa kolmasosan väestöstä. Vastaavaa tautia ei maailmassa enää ole, sillä isorokko on ensimmäinen virustauti, joka on onnistuttu hävittämään kokonaan rokotteiden avulla.
Rokonistutuksesta rokotuksiin
Jo ennen ajanlaskun alkua Aasiassa pyrittiin ehkäisemään isorokkoa tartuttamalla tauti keinotekoisesti. Rokkoruvesta tehtyä pulveria hierottiin ihoviiltoihin, jolloin potilas sairastui yleensä lievempään tautiin, minkä jälkeen hänelle oli kehittynyt immuniteetti. Tätä tyyliä kutsuttiin rokonistutukseksi. Tapa ei kuitenkaan ollut täysin turvallinen, sillä osa käsittelyn saaneista menehtyi. Isorokko myös levisi rokonistutuksen saaneista muihin henkilöihin aiheuttaen uusia epidemioita. Jotain tehokkaampaa täytyi siis keksiä.
Vastaus ihmiskunnan vitsaukseen löytyi karjaeläimistä. Isorokolle samansukuista virusta esiintyy karjassa, ja tällöin tautia kutsutaan lehmärokoksi. Vaikka virusten olemassaolosta ei tiedetty mitään vielä 1700-luvulla, osa maallikoista oli huomannut sairastetun lehmärokon suojaavan isorokolta.
Lapsi koekaniina
Huhut lehmärokon tuomasta suojasta kantautuivat englantilaisen maalaislääkäri Edward Jennerin korviin 1700-luvun loppupuolella. Jenner oli aina ollut innostunut luonnon tutkimisesta ja ollut mukana useissa tutkimusprojekteissa. Hän ottikin asiakseen todistaa lehmänrokon suojaavan tehon.
Toukokuussa 1796 Jenner rokotti karjatytön kädestä otettua lehmärokkoeritettä kahdeksanvuotiaaseen poikaan nimeltä James Phipps. Pistoskohtaan nousi paise ja Phipps voi muutamien päivien ajan huonosti. Lievät oireet kuitenkin hiipuivat viikossa. Seuraavassa vaiheessa täytyi todistaa lehmänrokon suojaava vaikutus isorokkoa vastaan, joten Jenner tartutti poikaan tuoreen isorokkorakkulan eritettä. Normaalisti erite olisi aiheuttanut vakavia oireita, mutta nyt poika säilyi täysin terveenä.
Hyvien tulosten seurauksena Jenner alkoi rokottaa sarjoittain ihmisiä, ja tulos oli aina sama. Lehmärokkotartunta suoja isorokolta. Hän julkaisi tutkimuksensa teoksessa "An Inquiry into the Causes and Effects of the Variolae Vaccinae". Jennerin rokote isorokkoa vastaan on maailman ensimmäinen rokote.
Maailman terveysjärjestö WHO julisti isorokon hävitetyksi vuonna 1980.
Tiesitkö?
Jennerin keksinnöstä juontaa juurensa myös englanninkielinen sana rokotteelle (vaccine). Latinan sana vacca tarkoittaa lehmää, ja vaccine-sanan voisi kääntää vapaasti ”lehmiltä”. Nykyinen sana on siis nimetty ensimmäisen rokotteen ainesosan mukaisesti.