Skip to main content
Lihavuus voi muuttaa lääkkeiden vaikutuksia
Lihavuus voi muuttaa lääkkeiden vaikutuksia
Lihavuus ja maksan rasvoittuminen saattavat heikentää joidenkin lääkeaineiden tehoa.
Ajankohtaista

Lihavuus voi muuttaa lääkkeiden vaikutuksia

Itä-Suomen yliopiston tutkimus antaa uutta tietoa siitä, miten lihavuus ja maksan rasvoittuminen voivat muuttaa lääkkeiden vaikutuksia elimistössä. 

Lihavilla henkilöillä rasvaa kertyy usein myös maksaan. Noin 40 prosentille lihavista henkilöistä kehittyy alkoholiin liittymätön rasvamaksatauti, joka voi johtaa rasvamaksatulehdukseen, maksan vajaatoimintaan tai maksasolusyöpään. 

Tutkimuksessa rasvamaksapotilaiden kudosnäytteistä selvitettiin kuljetinproteiinien ilmentymistä, jotka kuljettavat lääkeaineita ja sappihappoja maksasoluihin ja niistä ulos.

– Lihavuudessa ja rasvamaksassa sellaisten kuljetinproteiinien ilmentyminen yleensä laskee, jotka ottavat lääkeaineita ja sappihappoja sisään maksasoluihin. Näitä aineita poistavien kuljetinproteiinien ilmentyminen puolestaan lisääntyy, kertoo farmasian tohtori, tutkija Melina Malinen

Muutokset kuljetinproteiinien toiminnassa voivat heikentää sellaisten lääkkeiden tehoa, joiden vaikutuspaikka on maksassa. Lisäksi lääkkeiden yhteisvaikutusten riski voi kasvaa. 

Malisen mukaan lihavuuden ja maksan rasvoittumisen vaikutuksista lääkeaineiden tehoon ja turvallisuuteen tarvittaisiin lisää tutkimustietoa.

– Tarvitsemme aiheesta lisää tietoa, jotta lääkkeiden muuntunut käsittely elimistössä voitaisiin ottaa paremmin huomioon potilaiden hoidossa, Malinen kiteyttää.

Lähde: Apteekkari.fi