Lääkkeet mukaan matkalle – mitä pitää muistaa?
Kun matkustat ulkomaille, pakkaa lääkkeet käsimatkatavaroihin ja ota mukaan tuloste resepteistä.
Suunnitteletko kesälomalla reissua ulkomaille? Matkailija voi yleensä kuljettaa mukanaan resepti- ja itsehoitolääkkeet, joita matkalla tarvitsee.
Jos käytät säännöllisesti reseptilääkkeitä, ennen lähtöä kannattaa varmistaa, että lääkkeitä on riittävästi matkaa varten. Mukaan kannattaa ottaa ylimääräisiä lääkkeitä noin viikoksi, jotta ne eivät lopu heti kesken, jos kotiinpaluu jostakin syystä viivästyy.
Kun matkustat ulkomaille, kuljeta lääkkeet alkuperäisissä pakkauksissaan ja pakkaa ne käsimatkatavaraan. Lisäksi mukaan tulisi ottaa lääkärin tulostama potilasohje tai resepteistä kertova yhteenvetotuloste, jonka voit tulostaa itse Omakanta-palvelusta. Tarvittaessa saat yhteenvetotulosteen myös apteekista.
Tulosteen avulla voit tarvittaessa todistaa, että sinulla on oikeus kuljettaa henkilökohtaisia lääkkeitä mukanasi. Matkailija voi kuljettaa vain lääkkeitä, jotka on määrätty juuri hänelle.
Hanki ennen matkaa Schengen-todistus apteekista, jos matkustat Schengen-maahan ja tarvitset mukaasi keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä, kuten vahvoja kipulääkkeitä. Eri maissa voi olla erilaisia rajoituksia, mitä lääkkeitä ja kuinka paljon maahan saa tuoda. Nämä säännöt kannattaakin selvittää etukäteen esimerkiksi kohdemaan tulliviranomaisilta.
Sähköinen resepti kelpaa jo monissa EU-maissa
Jos suunnittelet pitempää matkaa, lääkkeitä voi olla tarve ostaa myös kohdemaan apteekista.
Suomalainen sähköinen resepti alkaa vaiheittain käydä myös muissa EU-maissa. Virossa ja Kroatiassa palvelun piirissä ovat jo kaikki apteekit, Puolassa ja Espanjassa lähes kaikki apteekit ja Portugalissa osa apteekeista. Näissä maissa saat ostettua sinulle Suomessa määrätyt lääkkeet näyttämällä passia tai henkilökorttia apteekissa.
Jos aiot hankkia reseptilääkkeitä jostain muusta EU- tai Eta-maasta, pyydä etukäteen lääkäriltäsi paperinen lääkemääräys ulkomailla ostoa varten. Euroopan ulkopuolella tarvitset yleensä paikallisen lääkärin kirjoittaman reseptin.
Jos ostat ulkomailta itsehoitolääkkeitä ja haluaisit tuoda niitä mukanasi kotiin, sinun kannattaa varmistaa, onko kyseinen lääke reseptivapaa myös Suomessa. Osa ulkomailla itsehoidossa myytävistä lääkkeistä luokitellaan Suomessa reseptilääkkeeksi, jolloin niiden tuontiin tarvitaan resepti.
Lähteet: Kanta.fi, EU-terveydenhoito.fi, Tulli.fi