Skip to main content
Itsehoitolääkkeitä vain tarpeeseen
Itsehoitolääkkeitä vain tarpeeseen

Itsehoitolääkkeitä vain tarpeeseen

Kun asiakas etsii apteekin hyllyltä apua vatsavaivoihin, farmaseutti kysäisee, millaisia oireet ovat ja selvittää, mistä ne johtuvat. Jos käy ilmi, että vaiva johtuu ehkä toisesta lääkkeestä, voidaan pohtia, onko oire hoidettavissa itsehoidolla vai onko syytä varata aika lääkärille.

– Ihminen ei välttämättä osaa yhdistää oireitaan esimerkiksi toisesta lääkkeestä aiheutuvaan haittaan. Tieto on apteekin tärkein lääke, toteaa Suomen Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Henna Kyllönen.

Tyypillisin vaaraa aiheuttava, harmittomana pidetty itsehoitolääke on kipulääke. Fimea on ulkomaalaisiin väestötutkimuksiin perustuen arvioinut, että särkylääkkeet aiheuttaisivat Suomessa vuosittain 200–300 kuolemaa.

Gastrokirurgian päivystyksessä työskentelevä kirurgi Ville Väyrynen toteaa Apteekkari-lehden artikkelissa näin:

”Tulehduskipulääke ei provosoi verenvuotoa, mutta se estää limakalvoja suojaavan mekanismin toiminnan. Tuhoutunut limakalvo on alttiimpi vatsahappojen aiheuttamille vaurioille ja verenvuoto tulee sitä kautta.”

Ruotsissa parasetamoli palautettiin kaupoista takaisin apteekkiin myrkytyskuolemien takia. Suomessa keskustellaan nyt nikotiinikorvaushoitotuotteista, joiden vapautuminen kauppoihin nosti myynnin 3–4 kertaiseksi. Kaupoissa korvaushoitotuotteita ostava ei saa tukea riippuvuutta aiheuttavasta nikotiinista irti pääsyyn.

Lääkkeiden liikakäyttöön houkuttelu on Suomessa lailla kielletty, ja apteekki pyrkii myös vähentämään tarpeetonta, turhaa ja haitallista lääkkeiden käyttöä.

– Meillä on myös velvollisuus olla yhteydessä lääkkeen määrääjään tai tehdä huoli-ilmoitus, jos vaikuttaa siltä, että lääkkeen käyttö ei ole hallittua tai siihen liittyy väärinkäytön riski, Kyllönen kertoo.

Hän nostaa esille huolen siitä, että suhtautuminen itsehoitolääkkeisiin on turhan kevyt. Ihmisillä on vääristyneitä ajatuksia itsehoitolääkkeiden turvallisuudesta, eikä haittoja tunneta riittävästi.

– Jos ei ole käytössä säännöllistä lääkitystä, satunnainen itsehoitolääkkeen käyttö pakkauksen ohjeen mukaisesti on useimmiten täysin turvallista. Yhteisvaikutusten, lääkkeen liiallisen käytön tai tarvittavan muun hoidon viivästymisen riskin takia neuvonta on kuitenkin olennaista. Osa itsehoitolääkkeistä vaatii lain mukaan niin sanotun farmaseuttisen väliintulon, eli asiakkaan kanssa on käytävä läpi tietyt asiat, jotta lääke voidaan myydä apteekista.

Särkylääkkeiden lisäksi esimerkiksi lääkevoiteita, kuten kortisonivoiteita, käytetään tiedon puutteen takia turhan huoletta vaivaan kuin vaivaan.

Kyllösellä on tärkeä neuvo terveyspulmien kohdalla: Älä jää yksin! Soita terveysneuvontaan tai käväise apteekissa kysymässä apua. Myös Terveyskirjasto- ja Terveyskylä-verkkosivustoilla on runsaasti luotettavaa tietoa lääkehoidosta.