Skip to main content
Ibuprofeeni halutaan takaisin apteekkeihin Norjassa
Ibuprofeeni halutaan takaisin apteekkeihin Norjassa
Ajankohtaista

Ibuprofeeni halutaan takaisin apteekkeihin Norjassa

Norjan Farmasialiitto ehdottaa yhdessä Norjan Hammaslääkäriliiton ja yleislääkäreiden liiton kanssa, että ibuprofeeni poistetaan kauppojen valikoimasta. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat kirjelmöineet huolestaan Norjan lääkevirastolle.

– Kokemuksemme mukaan väestöllä ei ole ymmärrystä apteekin ulkopuolella myytävien kipulääkkeiden eroista. Parasetamoli ja ibuprofeeni rinnastetaan toisiinsa, eikä moni tiedä, että ibuprofeenilla on merkittävästi enemmän yhteisvaikutuksia ja haittavaikutuksia kuin parasetamolilla, kirjoittavat liittojen puheenjohtajat.

Ammattiliitot jakavat huolen itsehoitolääkkeinä myytävien kipulääkkeiden lisääntyvästä käytöstä erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa.

– Ibuprofeenia ei tulisi olla saatavilla ilman ammattilaisten antamaa neuvontaa ja arviota siitä, mikä kipulääke on paras vaihtoehto kullekin potilaalle, ne kirjoittavat.

Reseptittömien lääkkeiden myynti apteekkien ulkopuolella on ollut Norjassa mahdollista vuodesta 2003 lähtien. Apteekkien ulkopuolella myytävien lääkkeiden listalla ovat esimerkiksi ibuprofeeni ja parasetamoli, nikotiinikorvausvalmisteita, avaavaa nenäsumutetta sekä allergialääkkeitä.

Aiheesta uutisoi Farmatid-lehti.