Skip to main content
Farmaseutit saivat oikeuden antaa rokotuksia
Farmaseutit saivat oikeuden antaa rokotuksia
Ajankohtaista

Farmaseutit saivat oikeuden antaa rokotuksia

Tavoitteena on helpottaa terveydenhuollon resurssipulaa sekä edistää apteekkien kehittymistä matalan kynnyksen terveyspisteiksi.

Aiempaa useammat terveydenhuollon ammattilaiset saavat nyt antaa rokotuksia.

Tähän saakka rokotuksia ovat saaneet antaa vain lääkärit sekä rokotuskoulutuksen saaneet sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja kätilöt. Toukokuun alussa tuli voimaan uusi asetus, jonka mukaan yli 18-vuotiaille rokotuksia saavat antaa myös farmaseutit, proviisorit, hammaslääkärit, lähi- ja perushoitajat sekä laboratoriohoitajat.

Tavoitteena on helpottaa terveydenhuollon resurssipulaa sekä kausirokotusten, kuten influenssa- ja koronarokotusten, ruuhkia.

– Rokotusoikeudet laajenevat myös apteekkien ammattilaisille, mikä osaltaan mahdollistaa apteekkien kehittymistä yhä enemmän matalan kynnyksen terveyspisteiksi, toteaa sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa.

Uudistus mahdollistaa esimerkiksi sen, että ulkomaanmatkalle suuntaava asiakas voi ostaa apteekista samalla kertaa hepatiittirokotteen ja rokotuspalvelun. Rokotteen voi siis saada käsivarteen helposti samalla kertaa, kun sen ostaa apteekista, eikä erillistä käyntiä terveydenhuollossa tarvita.

Yliopisto järjestää lisäkoulutusta

Rokotusoikeus edellyttää farmaseuteilta ja proviisoreilta lisäkoulutuksen suorittamista.

Itä-Suomen yliopisto on jo kertonut järjestävänsä apteekkien henkilökunnalle rokotusosaamisen täydennyskoulutuksen yhdessä ammattikorkeakoulujen kanssa.

– Apteekkihenkilökunnalle suunnattu rokotuspalveluiden koulutus on verkko-opetusta ja sisältää yhden lähipäivän, jossa harjoitellaan rokottamista. Samalla kehitämme uutta kliinisen farmasian osaamisaluetta Suomeen ja uusia toimenkuvia farmasian ammattilaisille, kertoo koulutusta koordinoiva lääkealan suunnittelija Juha Marjala Itä-Suomen yliopiston tiedotteessa.

Rokotusoikeus edellyttää proviisoreilta ja farmaseuteilta lisäkoulutuksen suorittamista.

Rokottaminen ei ole jatkossakaan varsinaisesti apteekin toimintaa, vaikka se voi tapahtua apteekin tiloissa. Rokottamista varten on oltava tai perustettava erillinen terveyspalveluyritys, kuten apteekin Terveyspiste.

Tällä hetkellä apteekin Terveyspisteitä on Suomessa noin 30. Ne tarjoavat matalan kynnyksen sairaanhoitajan palveluja, kuten rokotuksia, mittauksia ja pienimuotoisia hoitotoimenpiteitä. Joistakin apteekeista on siis tähänkin saakka voinut saada rokotuksen, mutta sen on antanut sairaanhoitaja, ei farmaseutti tai proviisori.

Lähteet: Stm.fi, Uef.fi, Apteekkari.fi