Skip to main content
Biologinen maski voisi suojata koronatartunnalta
Biologinen maski voisi suojata koronatartunnalta
Ajankohtaista

Biologinen maski voisi suojata koronatartunnalta

Helsingin yliopistossa on kehitetty molekyyli, jota voidaan ehkä käyttää biologisena maskina koronavirusta vastaan. Soluviljely- ja eläintutkimusten mukaan molekyyli suojaa koronatartunnalta ainakin kahdeksan tunnin ajan jopa suuren altistumisriskin tilanteissa. 

Nenään annosteltava molekyyli sitoutuu koronavirukseen ja tekee siitä infektiokyvyttömän. 

– Estovaikutus on kohdennettu tarkasti tiettyyn alueeseen koronaviruksen piikkiproteiinissa, kertoo tutkijatohtori Anna Mäkelä Helsingin yliopiston virologian laitokselta. 

Kohta, johon molekyyli sitoutuu, on kaikissa tunnetuissa SARS-koronaviruksissa identtinen. Se onkin Mäkelän mukaan koronavirusten ”akilleen kantapää”, niiden toiminnalle välttämätön kohta, johon ei tyypillisesti tule mutaatioita. 

– Olemme pystyneet neutraloimaan kaikki testaamamme koronavirusvariantit tällä molekyylillä. On syytä olettaa, että se tehoaa myös mahdollisiin tuleviin SARS-koronaviruksiin. 

Eläinkokeissa molekyyli esti infektion etenemisen hiirillä vielä neljä tuntia altistumisen jälkeen. On siis mahdollista, että nenäsuihke torjuisi tartunnan vielä sen jälkeen, kun virus on jo päässyt nenän limakalvoille.

Ei korvaa rokotetta

Anna Mäkelä ei ryhdy vielä arvioimaan, milloin koronalta suojaava suihke voisi olla yleisesti saatavilla. Tuotteen kehityspolku on kuitenkin nopeampi kuin lääkkeillä, jos se saadaan rekisteröityä lääkinnälliseksi laitteeksi. 

Erityisesti suihke olisi hyödyksi immuunipuutteisille ihmisille, jotka eivät voi terveyssyistä ottaa rokotetta tai saa siitä riittävää vastetta. Myös rokotetut saisivat suihkeesta lisäsuojaa. 

– Tämä ei ole rokotteiden korvike, mutta se voisi olla hyvä lisä taistelussa virusta vastaan, Mäkelä kiteyttää.

Lähde: Apteekkari.fi