

Apteekista saa neuvoja lääkkeen oikeaan käyttöön
Jos lääkettä käyttää tai säilyttää väärin, sen teho voi heikentyä tai haitat voivat lisääntyä.
Tyhjään vatsaan vai ruoan kanssa? Aamulla vai illalla? Murskattuna vai kokonaisena? Jääkaapissa vai huoneenlämmössä?
Kun asiakas ostaa lääkettä apteekista, farmaseutti neuvoo lääkkeen käytössä ja siinä, kuinka se tulee kotona säilyttää.
– Tärkein tavoitteemme apteekissa on, että jokainen osaisi käyttää lääkettään oikein. Jos lääkehoidosta herää jotain kysyttävää, apteekista voi aina tulla kysymään neuvoa, korostaa farmaseutti Anna Pakilan apteekista Helsingistä.
Jotkut lääkkeet tulisi ottaa tyhjään vatsaan, eli vähintään kaksi tuntia ruokailun jälkeen ja tuntia ennen seuraavaa ruokailua. Ruoka lisää vatsahappojen eritystä, mikä voi heikentää tai estää näiden lääkkeiden imeytymistä. Tyhjään vatsaan otettavia lääkkeitä ovat esimerkiksi penisilliinit, happosalpaajat, tietyt rautavalmisteet ja kilpirauhaslääke tyroksiini.
Osa lääkkeistä kannattaa sen sijaan ottaa ruokailun yhteydessä, sillä ne voivat aiheuttaa tyhjässä vatsassa limakalvojen ärsytystä. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi useimmat antibiootit sekä tulehduskipulääkkeet.
Osa lääkkeistä voi häiritä unta
Sillä, otetaanko lääke aamulla vai illalla, ei yleensä ole merkitystä. Lääkekuurit ja pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitetut lääkkeet tulisi kuitenkin ottaa joka päivä samaan aikaan.
– Jotkut aivoja aktivoivat lääkkeet tulisi ottaa aamulla, koska ne voivat muuten haitata yöunta. Tällaisia ovat esimerkiksi ahdistus- ja masennuslääke essitalopraami sekä Alzheimer-lääke donepetsiili, farmaseutti Anna Pakilan apteekista kertoo.
Osa kolesterolilääkkeistä puolestaan suositellaan otettavaksi illalla. Huonoa LDL-kolesterolia syntyy elimistössä eniten yöllä, joten lääke tehoaa parhaiten, kun sen ottaa illalla ennen nukkumaanmenoa.
Jos lääkkeessä on jakoura, sen voi turvallisesti puolittaa jakouraa pitkin. Muiden tablettien ja kapselien puolittamisesta tai murskaamisesta kannattaa aina ensin kysyä apteekista tai lääkäriltä.
– Puolittaminen tai murskaaminen voi vapauttaa lääkeaineen tabletista liian aikaisin, jolloin imeytyminen jää heikommaksi tai haitat lisääntyvät. Depot- ja enterotableteissa tämä riski on vielä suurempi, joten niitä ei tulisi koskaan puolittaa omin päin.
Useimmat lääkkeet voi säilyttää huoneenlämmössä, mutta osa niistä vaatii säilytystä jääkaapissa. Farmaseutti mainitsee tästäkin asiakkaalle apteekissa, jotta lääkehoito onnistuu varmasti kotona.