Älä kärsi allergiaoireista turhaan
Älä kärsi allergiaoireista turhaan

Älä kärsi allergiaoireista turhaan

Itsehoitolääkkeet auttavat useimpia, ja hankalissa oireissa helpotusta voi saada siedätyshoidosta.

Kun lumi sulaa ja luonto herää keväällä eloon, monella alkavat tukalat oltavat. Silmät kutisevat ja kirvelevät, nenä vuotaa ja aivastuttaa.

Suomalaisista noin joka viides kärsii siitepölyallergiasta. Kevätkesällä oireita aiheuttavat lehtipuut, keskikesällä heinäkasvit ja loppukesällä pujo.

Asiantuntija Kaisa Toikko Allergia-, Iho- ja Astmaliitosta korostaa, että siitepölyallergian oireiden kanssa ei kannata sinnitellä turhaan.

- Ei tarvitse sinnitellä, eikä se ole järkevääkään. Allergialääkkeet helpottavat useimpien oloa. Lisäksi hoitamaton allerginen nuha voi pitkään jatkuessaan altistaa astman puhkeamiselle, hän kertoo.

Ilmaston lämpeneminen todennäköisesti pidentää siitepölykausia tulevaisuudessa. Ajankohtaisen siitepölytilanteen voi tarkistaa verkosta, osoitteesta www.norkko.fi.

Siitepölyallergian oikea hoito

Siitepölyallergian oikea hoito valitaan aina oireiden mukaan. Apteekin ammattilaiset auttavat mielellään sopivan valmisteen valinnassa.

Jos kärsit lähinnä silmäoireista, allergiaoireiden hoitoon tarkoitetut silmätipat voivat riittää hoidoksi. Jos puolestaan kärsit allergisesta nuhasta, kortisonipohjaiset nenäsuihkeet helpottavat yleensä tehokkaasti oireita.

- Jos on kovasti monenlaisia oireita, antihistamiinitabletit ovat hyvä valinta. Monesti tarvitaan näitä kaikkia, sekä paikallishoitoja että antihistamiinitabletteja, Toikko kuvailee.

Apteekeissa on saatavilla laaja valikoima erilaisia antihistamiinivalmisteita. Jos yksi lääke ei tunnu tehoavan, kannattaa kokeilla toista vaikuttavaa ainetta.

Moni karttaa antihistamiineja

Moni karttaa antihistamiineja, koska pelkää niiden väsyttävää vaikutusta. Uuden polven antihistamiineista on kuitenkin harvoin mitään haittaa. Hoitamaton allergia väsyttää usein enemmän.

Myös kortisonia sisältäviä nenäsuihkeita voi Kaisa Toikon mukaan käyttää huoletta.

- Suihkeista imeytyy paikallisesti nenän limakalvolle hyvin pieniä määriä kortisonia. Nenäsuihkeita uskaltaa ihan turvallisesti käyttää läpi siitepölykauden, hän vakuuttaa.

Moni saa allergiaoireisiin helpotusta myös nenähuuhtelukannun avulla. Sillä huuhdotaan epäpuhtaudet ja eritteet nenästä pois, jonka jälkeen nenäsuihkekin vaikuttaa paremmin.

Nenää avaavia flunssasuihkeita kannattaa kuitenkin välttää allergiaoireiden hoidossa. Niiden pitkäaikainen käyttö voi pahentaa nenän tukkoisuutta entisestään.

Jos oireet eivät helpotu?

Lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos siitepölyallergian oireet eivät helpotu itsehoitolääkkeillä.

Myös yskä ja hengenahdistus edellyttävät lääkärin tutkimuksia, sillä oireilija saattaa tarvita astmalääkityksen ainakin siitepölykauden ajaksi.

- Lääkäriin kannattaa hakeutua myös silloin, jos oireet jatkuvat siitepölykauden jälkeen. Silloin olisi hyvä selvittää, mistä oireet oikein johtuvat, Toikko sanoo.

Jos tavalliset allergialääkkeet eivät helpota oireita riittävästi, voidaan harkita siitepölyallergian siedätyshoitoa. Sekä heinä- että koivuallergian hoitoon on nykyisin saatavilla siedätyshoitotabletti, joka otetaan päivittäin kotona.

Siedätyshoitoarvioon voi hakeutua lääkärin lähetteellä perusterveydenhuollosta tai työterveyshuollosta. Hoito aloitetaan pääsääntöisesti syksyllä, joten arvioon kannattaa hakeutua hyvissä ajoin loppukesästä.

Flunssaa vai allergiaa?

Flunssan ja siitepölyallergian oireita ei ole aina helppo erottaa. Jos et ole varma, että oireet johtuvat allergiasta, lievistäkin oireista tulisi hakeutua koronatestiin.

Siitepölyallergia aiheuttaa tyypillisesti nenä- ja silmäoireita. Nenä voi vuotaa, kutista tai tuntua tukkoiselta. Silmät punoittavat, kutisevat, kirvelevät ja vetistävät. Atoopikolla voi esiintyä iho-oireita ja astmaatikolla astmaoireiden pahenemista, kuten hengenahdistusta.

Kuume tai lihassäryt eivät kuulu allergian oireisiin. Myöskään kurkkukipu ei ole tyypillinen allergiaoire, vaikka osa kokeekin kurkun kuivuutta ja karheutta.

Nenän ja silmien kutina puolestaan kertoo yleensä allergiasta, ei flunssasta.

 

Apteekkilehti

Puolueetonta, asiallista ja luotettavaa tietoa terveydestä, lääkkeistä, lääkehoidoista ja hyvinvoinnista.