Viro uudisti apteekkijärjestelmänsä
Viro uudisti apteekkijärjestelmänsä
Ajankohtaista

Viro uudisti apteekkijärjestelmänsä

Viron apteekkiuudistus astui voimaan huhtikuun alussa viiden vuoden siirtymäajan jälkeen. Se kieltää lääketukkujen apteekkiomistuksen. Vähintään 51 prosenttia apteekista pitää olla proviisorin omistuksessa, ja proviisorin tulee toimia ainakin yhden omistamansa apteekin johtajana. Yksi proviisori saa omistaa yhteensä neljä apteekkia.

Syyt uudistukselle juontavat juurensa 1990-luvulle, jolloin uudestaan itsenäistynyt maa yksityisti valtion omistamia apteekkeja. Ensimmäinen lääkelaki vuodelta 1996 poisti apteekkien omistusrajoitukset. Maassa oli voimakas tahto siirtyä kohti mahdollisimman vapaita markkinoita neuvostovuosien jälkeen. Vuonna 2000 ensimmäiset ketjut olivat jo näkyvillä. Siitä eteenpäin ne laajentuivat parhaille liikepaikoille ja ottivat apteekkitoiminnan haltuunsa.

Apteekkiuudistuksen tarkoituksena on vähentää lääketukkujen vaikutusvaltaa, purkaa vertikaalisen integraation aiheuttamaa eturistiriitaa, lisätä kilpailua tukkumarkkinoilla ja kasvattaa proviisoreiden vastuuta apteekkipalveluista. Itsenäisten ja ammattietiikkaa noudattavien proviisoreiden johtamien apteekkien toivotaan siirtyvän kohti potilaskeskeisempää apteekkitoimintaa.

Mallia Suomesta Ruotsin ja Norjan sijaan

Viron apteekkariliiton pääproviisori Kaidi Sarvi sanoo, että uudistuksessa on kyse lääkealan eettisyydestä ja apteekkipalveluiden kehittämisestä. Hänen mukaansa Viron apteekeissa oli aiemmin enemmän kyse lääkkeiden myynnistä kuin potilaiden terveyden hoitamisesta.

Proviisoriyhdistyksen Karin Alamaa-Aas puolestaan katsoo, että Virossa oli viimeinen hetki tehdä uudistuksia, ennen kuin maa on Ruotsin ja Norjan tiellä. Suomen malli, jossa omistukselle ja asemoinnille on asetettu rajoituksia, on uudistuksen tukijoiden mielestä parempi vaihtoehto.

– Proviisoreiden omistamissa apteekeissa palvelut ovat parempia, ja palvelu on enemmän terveydenhoitoa kuin lääkesupermarketteja.

Uudistuksen jälkeen Virossa jatkaa toimintaansa 468 apteekkia. Sen yhteydessä sulkeutui 25 apteekkia lähinnä Tallinnassa ja Tartossa.

Lähteet: apteekkariliitto.fi, Viron lääkevirasto

Apteekkilehti

Puolueetonta, asiallista ja luotettavaa tietoa terveydestä, lääkkeistä, lääkehoidoista ja hyvinvoinnista.