Töitä ihmisten parissa
Töitä ihmisten parissa
Mäntsälän Kotoapteekin apteekkari Vesa Kujala on tehnyt pitkän uran proviisorina niin lääketeollisuudessa kuin alan järjestökentässä. Työ apteekkarina oli nuoruuden haaveen täyttymys, sillä vihdoin hän pääsi työhön, jota tehdään konkreettisesti ihmisten parissa.

Töitä ihmisten parissa

Kun Mäntsälän Kotoapteekin apteekkari Vesa Kujala pääsi nuorena abiturienttina kotikylänsä Alahärmän apteekkiin harjoittelijaksi, huomasi hän alan olevan monipuolinen ja ihmisläheinen.

– Vaikka uralla on tullut tehtyä töitä niin lääketeollisuudessa kuin järjestötyössäkin, koko ajan on ollut kaipuu ihmisten pariin. Sehän tässä apteekkarin työssä on parasta, kohdata ihmisiä ja auttaa heitä omalla ammattitaidolla, Kujala sanoo.

Mäntsälän Kotoapteekki on uusi apteekki. Apteekkari Vesa Kujala sai apteekkiluvan saadessaan tuplahaasteen – piti vuosikymmenten jälkeen oppia apteekkityö uudestaan ja piti luoda kokonaan uusi apteekki, jota ei aiemmin ollut olemassa.

- Mielenkiintoista hommaa. Paljon työtä ja haasteita, mutta palkitsevaa. Pikkuhiljaa tämä on käynnistynyt ja se kaikkein tärkein, palaute asiakkailta, on ollut hyvää ja kannustavaa, nyt jo kymmenkunta farmasian alan osaajaa työllistävän apteekin apteekkari toteaa.

Monipuolista työtä proviisorina

Vesa Kujala on kotoisin Pohjanmaalta, Alahärmästä. Vielä lukiovuosina hänelle ei ollut selvää, mille uralle suuntaisi. Sattumoisin abi-keväänä paikallisesta apteekista avautui harjoittelupaikka, jossa apteekkari antoi nuorelle miehelle yllättävän paljon erilaisia tehtäviä ja vastuuta.

- Pussitin mm. pääsärkypulveria ja pääsin muutoinkin näkemään läheltä, millaista ja kuinka monipuolista apteekkityö on. Mielikuvissani olin ajatellut sen olevan vain tiskin takana seisomista, mutta todellisuus osoittautuikin paljon mielenkiintoisemmaksi. En myöskään tiennyt, että proviisoreita työskentelee apteekin lisäksi lääketeollisuudessa, tukkukaupassa ja myös virkamiehinä ja tutkijoina, Vesa muistelee.

Niinpä hän sitten haki opiskelemaan farmasiaa proviisorilinjalle, mutta ovet eivät heti auenneet. Sen sijaan paikka löytyi teknilliseltä alalta lukemasta teknillistä fysiikkaa ja matematiikkaa.

- Hyvin nopeasti ala alkoi kuitenkin tuntua aika teoreettiselta, kaipasin työhön ihmisten pariin. Kun sitten hain uudestaan farmasian puolelle ja pääsin, oli vaihto sinne itsestään selvää.

Valmistumisensa jälkeen Vesa toimi pari vuotta Kallion apteekin proviisorina ja siirtyi sieltä lääketehdas MSD:n palvelukseen. Siellä vierähtikin seuraavat parikymmentä vuotta.

On erittäin palkitsevaa huomata saaneensa auttaa asiakasta hänen ongelmassaan. Sitä varten me täällä olemme, ja sitä varten me tätä työtä teemme.

- Työnkuvaani kuului asiantuntija- ja esimiestehtäviä. Olin lääketutkimuksessa, markkinoinnissa ja vastasin lääketehtaan lääkekorvaus- ja viestintäasioista. Käytännössä varmistin, että lääkkeillämme on kela-korvaus. Vastasin myös erilaisista kehitysprojekteista. Veimme muun muassa Lean-ajattelua terveydenhuoltoon. Panostimme hoitoon sitoutumiseen ja kehitimme erilaisia malleja, joilla terveydenhoidon henkilöstö pystyy motivoimaan potilasta lääkehoitoon. Erityisen tärkeää tämä on esimerkiksi korkean kolesterolin hoidossa, jossa potilaalla ei ole oireita, mutta hän silti tarvitsee pitkäaikaisen lääkityksen ennaltaehkäisemään vakavien liitännäissairauksien puhkeamista.

Lääketeollisuudesta Kujalan urapolku kulki Apteekkariliittoon, jossa hän toimi pari vuotta farmaseuttisena johtajana.

- Käytännössä työ oli virkamiestyyppistä työtä ja yhteiskuntavaikuttamista. Haastavaa ja tärkeää työtä, mutta pikkuhiljaa vanha kaipuuni tehdä konkreettista työtä ihmisten parissa nosti jälleen päätään. Olin jo ehtinyt ajatella, että urapolkuni on suunnilleen tässä. Pikkuhiljaa kuitenkin aloin ajattelemaan, miksen vielä ehtisi luoda yhden uuden uran, hän kertoo.

Oma apteekki avautui Mäntsälään

Niinpä tuleva apteekkari hakeutui takaisin lähtöruutuun, töihin apteekin proviisoriksi. Paikka löytyi Lauttasaaresta, sinne oltiin juuri silloin perustamassa uutta apteekkia.

- Oli olo, että tiedän aika paljon kaikesta, mutta itse apteekkityöstä kokemus oli aika ohut ja vieläpä sieltä parinkymmenen vuoden takaa. Työ Lauttiksen apteekissa oli opettavaa ja samalla sain olla mukana aloittamassa ja luomassa uutta apteekkia Lauttiksen apteekkarin Risto Holman ja hänen henkilökuntansa kanssa. Opin nykyapteekin käytännöt, joka oli aivan välttämätön oppi omaa apteekkariuraa ajatellen.

Apteekkitoiminta on Suomessa luvanvaraista. Viranomainen vaatii, että tuoretta apteekkikokemusta pitää apteekkariksi siirtyvällä proviisorilla olla vähintään vuosi.

- Itse ehdin hankkia tuota vaadittua tuoretta kokemusta puolitoista vuotta, kun sain apteekkiluvan uuteen, perustettavaan apteekkiin Mäntsälään. Lauttasaaren kokemuksesta oli hyötyä, sillä uutta apteekkia perustettaessa toimin monissa eri tehtävissä, niin tavaranpurkajana, apteekin suunnittelijana, hyllyttäjänä ja tein kaikkia arkisia töitä, mitä apteekin pyörittämiseen tarvitaan.

Pikkuhiljaa ajattelin, miksen vielä ehtisi luoda yhden uuden uran.

Vesan apteekki sijaitsee Mäntsälän Citymarketin yhteydessä. Alun kiireet alkavat pikkuhiljaa helpottamaan, ja toiminta on asettunut raiteilleen.

- Toki tekemistä on paljon. Olemme pieni apteekki, ja täällä apteekkarin on taivuttava moneen. Osallistun edelleen paljon myös asiakaspalvelutyöhön, ja haluan sitä myös tehdä. Muita tehtäviäni ovat mm. monien viranomaisvelvoitteiden hoitaminen, henkilöstöhallinto sekä tietysti apteekin toiminnan jatkuva kehittäminen ja yhteydenpito sidosryhmiin.

- Suurin juttu tässä on kuitenkin se, että nyt teen töitä ihmisten parissa. On erittäin palkitsevaa huomata saaneensa auttaa asiakasta hänen ongelmassaan. Sitä varten me täällä olemme, ja sitä varten me tätä työtä teemme.

Palautetta tarvitaan

Vesa Kujala painottaa suomalaisessa apteekissa olevan erittäin korkeasti koulutettu henkilöstö, jotka ovat terveydenhuollon ammattilaisia. Apteekista saa ilmaisia neuvoja ja hoito-ohjeita sekä luotettavan arvion siitä, milloin ongelman kanssa on mentävä lääkärin vastaanotolle.

- Toivoisinkin apteekkien ja terveydenhuollon lähentyvän toisiaan tulevaisuudessa vieläkin enemmän. Paljon jo teemme yhteistyötä, mutta aina toimintoja tulee kehittää ja pohtia, mitä voisimme tehdä paremmin, apteekkari painottaa.

Hän myös korostaa palautteen tärkeyttä. Palautetta odotetaan paitsi asiakkailta, myös henkilökunnalta.

- En odota vain positiivista palautetta, vaikka toki sitäkin on kiva saada. Myös negatiivinen palaute on arvokasta, sillä se on avain uuden oppimiseen. Suhtaudumme kaikkeen palautteeseen vakavasti ja pyrimme sen pohjalta pohtimaan, kuinka voimme tehdä asioita paremmin.

vesa kujala 2

Mäntsälän Kotoapteekin apteekkari Vesa Kujala on tehnyt pitkän uran proviisorina niin lääketeollisuudessa kuin alan järjestökentässä. Työ apteekkarina oli nuoruuden haaveen täyttymys, sillä vihdoin hän pääsi työhön, jota tehdään konkreettisesti ihmisten parissa.

Apteekkilehti

Puolueetonta, asiallista ja luotettavaa tietoa terveydestä, lääkkeistä, lääkehoidoista ja hyvinvoinnista.