

Toisen polven apteekkari sujahti alalle lähes vahingossa
Helsinkiläisen Malmin apteekin uusi apteekkari Meri Kauhanen ei ensin halunnut alalle, joka lopulta valitsi hänet.
Ei ikinä missään tapauksessa. Kun Meri Kauhanen nuorena ylioppilaana mietti tulevaisuuden ammattiaan, yksi asia oli varma: ei ainakaan apteekkiin. Se oli nähty niin läheltä, koska isä toimi apteekkarina Oulussa ja äiti viereisessä kunnassa Haukiputaalla.
Tytär haaveili kansainvälisestä urasta ja lähti lukemaan kauppatieteitä Turkuun. Jossain vaiheessa kesätyöpestit vanhempien apteekeissa saivat kiinnostuksen heräämään ja mielen muuttumaan.
– Kävi niin, että loppupeleissä ala valitsi minut. Huomasin, että apteekki on kiva paikka. Tein siellä kaikenlaisia takahommia, kuten tavaroiden purkua ja hoidin asioita. En tiedä, oliko se veri vai mikä minut tänne veti, Kauhanen naurahtaa.
Nuori nainen jätti loppusuoralla olevat kaupalliset opintonsa hetkeksi sivuun ja hakeutui opiskelemaan farmasiaa Helsingin yliopistoon. Vuonna 1999 takataskussa olivat sekä kauppatieteen maisterin että farmaseutin tutkintotodistukset. Opinnot jatkuivat proviisorin tutkintoon vuonna 2002.
– Päivääkään en ole tehnyt ekonomin töitä, eikä se ole kaduttanut. Olen oppinut, ettei ikinä kannata sanoa ’ei ikinä’. Kun nuoret miettivät tulevaa ammattiaan, sanon aina, että minä olin 25-vuotias, kun vasta tajusin, miksi isona haluan.
Reppukaupalla osaamista ja kokemusta
Meri Kauhanen, nyt 50, on vauhdikas käänteissään, minkä osoittaa hänen pitkä ansioluettelonsa. Siinä on listattuna proviisorin pestejä kahdeksassa apteekissa sekä työrupeamat koulutusproviisorina apteekkiketjussa, Lääketietokeskuksessa ja lääketukkukaupassa.
Pisin aika apteekin ulkopuolella kesti kuusi vuotta. Sitten toimistotyö alkoi maistua liian paperilta; ulospäin suuntautunut nainen halusi enemmän ihmisten pariin.
– Opin tuona aikana paljon lääkehuollosta kokonaisuudessaan: miten lääke liikkuu ja mitä vastuita siihen liittyy. Tiedän, mitä lääketeollisuudessa, viranomaispuolella ja tukkukaupassa tapahtuu. Kaikki tämä auttaa minua nykyisessä työssäni apteekkarina. Ymmärrän esimerkiksi problematiikkaa saatavuushäiriöiden yhteydessä, hän kertoo.
Olen aika vauhdikas ja teen paljon töitä asiakaspalvelussa. Apteekkarina olen täällä asiakkaitamme varten.
Työkokemus karttui pääosin pääkaupunkiseudun apteekeissa mutta myös Oulussa. Mahtuupa mukaan myös apteekinhoitajan työ pienessä apteekissa Korpilahdella Keski-Suomessa, jossa Meri piipahti apteekkarivaihdoksen yhteydessä.
– Olin sitä ennen hakenut apteekkia ympäri Suomea, mutta kun olin erossa perheestä kolme kuukautta, tuli sellainen tunne, etten olekaan valmis lähtemään kovin kauas. Jokaisesta apteekista olen saanut reppuuni erittäin paljon tietoa siitä, miten asioita kannattaa tehdä ja miten ei.
Omassa apteekissa heti toimeksi
Apteekkiluvan kanssa kävi lopulta paremmin kuin hyvin. Kauhanen sai itselleen Helsingistä Malmin apteekin, jossa hän aloitti apteekkarina viime elokuun lopussa. Ylä-Malmin torilla sijaitsevalla kivijalka-apteekilla on takanaan pitkä historia, sillä se täyttää ensi vuonna jo sata vuotta.
– Sain ensimmäiseksi apteekikseni kohtuullisen ison toimipisteen. Olen ollut paljon samankokoisissa yksiköissä töissä, joten työ tuntui heti tutulta. Apteekissa on upea, sitoutunut ja erittäin ammattitaitoinen henkilökunta. Minun on siis ollut helppo tulla tänne.
Henkilökuntaan kuuluu neljä vakituista farmaseuttia, proviisori, kolme teknistä työntekijää ja kolme tuntityöläistä.
– Täällä on hyvä meininki. Sekä henkilökunta että asiakkaat ovat ottaneet minut ihanasti vastaan. Olen aika vauhdikas ja teen paljon töitä asiakaspalvelussa. Apteekkarina olen täällä asiakkaitamme varten.
Tuore apteekkari laittoi heti toimeksi. Toimipiste sai uudet ulkoteippaukset ja sisätilat paremman valaistuksen ja hyllyjärjestyksen. Sosiaalinen media valjastettiin aktiiviseen markkinointiin ja tiedotukseen. Tämän vuoden tehtävälistalla on lisätä palveluiden monikanavaisuutta perustamalla verkkokauppa ja sen yhteyteen noutolokerikko. Myös tulevien satavuotisjuhlien suunnittelu käynnistyy.
Jaksaa, jaksaa painaa pitkää päivää
Uuden apteekkarin on yllättänyt erilaisiin sopimuksiin ja muihin paperitöihin sekä uuden tietojärjestelmän omaksumiseen uppoava aika ja kuormittavuus. Sen sijaan viranomaisten sääntely ja velvoitteet apteekkitoiminnalle eivät tulleet yllätyksenä vaan olivat hyvin tiedossa.
– Teen edelleen pitkää päivää. Senkin jälkeen, kun en ole fyysisesti paikalla, olen pään sisällä apteekissa ja mietin koko ajan sen asioita. Nyt aikaa ei enää kulu vaihdokseen liittyviin järjestelyihin vaan pystyn jo katsomaan eteenpäin. Oman työn merkitys apteekissa korostuu myös sen takia, että aloittelevalla apteekkarilla on aikamoiset velat niskassa.
Työtä tasapainottavat perhe ja kolme lasta, joista yksi on jo muuttanut omilleen. Vapaa-aika kuluu kotona yhdessä touhuten, ulkoillen ja kokkaillen. Kevään koittaessa Meri hyppää pyöränsä selkään ja taittaa 20 kilometrin työmatkan pyöräillen. Kuntoilu ja ulkoilu hoituvat samalla kätevästi.
– Olen intohimoinen pyöräilijä. Syksyllä harrastus jäi vähemmälle. Heti, kun työt ja kelit sallivat, aion pyöräillä töihin ja takaisin monta kertaa viikossa. Se on vaan niin parasta.
- Täällä on hyvä meininki. Sekä henkilökunta että asiakkaat ovat ottaneet minut ihanasti vastaan, Meri Kauhanen sanoo.