Skip to main content
Täikausi kestää syksystä kevääseen
Täikausi kestää syksystä kevääseen
– Koko perhettä ei tarvitse hoitaa täisampoolla, jos oireita ei ole. Tärkeää on tarkastaa jokaisen perheenjäsenen pää päivittäin, sanoo farmaseutti Milli Sairio Pakilan apteekista.
Apteekki palvelee

Täikausi kestää syksystä kevääseen

Syksyn edetessä päätäit ja kihomadot alkavat liikkua lasten keskuudessa. Niistä pääsee eroon apteekin itsehoitotuotteilla ja hyvillä neuvoilla.

Voi ei, päiväkodista tuli viesti, että lapsilla on tavattu päätäitä.

Terveyskirjaston mukaan päätäi on 2–3 millimetrin pituinen, läpikuultava siivetön hyönteinen, joka asustaa tukassa, enimmäkseen korvien takana ja niskassa. Täin munia, saivareita, näkee toisinaan kulmakarvoissa ja silmäripsissä.

Päätäi puree hiuspohjaan, ja puremat aiheuttavat kutinaa. Pistemäiset jäljet punoittavat selvästi. Raapiessa päänahkaan tulee helposti bakteeri-infektio.

– Ensimmäiseksi pitää tarkistaa, onko omalla lapsella täitä. Apteekista saa tiheäpiikkisiä täikampoja, joilla käydään lapsen hiukset huolellisesti läpi. Jos täitä löytyy, hiukset käsitellään täisampoolla. Jos niitä ei ole, täisampookäsittely ei ole välttämätön. Riittää, kun pään tarkastaa päivittäin, ohjeistaa farmaseutti Milli Sairio Pakilan apteekista.

Perinteinen mutta nykyisin ehkä harvemmin käytetty täisampoo sisältää permetriini-torjunta-ainetta. Lääkkeettömän vaihtoehdon tarjoavat sampoot, jotka eivät sisällä torjunta-aineita vaan joissa tehoaineena on esimerkiksi silikoniyhdiste, dimetikoni. Se tukahduttaa täit estämällä veden haihtumisen niiden elimistöstä.

Sampoo levitetään huolellisesti kaikkialle kuiviin hiuksiin. Sen annetaan vaikuttaa 15 minuuttia, jonka jälkeen se huuhdellaan pois.

Jos täitä ei ole eikä niitä haluta, saatavilla on myös tartuntoja ehkäiseviä sampoita. Ne tekevät hiukselle suojaavan pinnan, joka estää täin tarttumista.

Kihomatotartunnassa koko perhe käsittelyyn

Kihomatoja esiintyy tavallisimmin 3–10-vuotiailla lapsilla, jotka pesevät huonosti käsiään ja koskettelevat toistensa tavaroita.

Noin sentin mittainen valkea mato kiusaa ihmisiä kaikkialla maailmassa; kymmenesosalla kaikista ihmisistä on kihomato suolessaan. Lemmikit eivät kuulu madon tuojiin tai siitä kärsiviin.

Vähäinen kihomatoinfektio ei aiheuta oireita. Kun matoja on runsaasti, oireena on peräaukon kutina.

– Apteekista saa ilman reseptiä Pyrvin-nimistä lääkettä, joka otetaan kerta-annoksena painokilojen mukaan heti, kun kihomatotartunta on todettu. Myös muun perheen on otettava matolääkettä. Käsittely pitää uusia 14 vuorokauden kuluttua, koska aine ei tapa munia. Ne saattavat kuoriutua ensimmäisen hoitokerran jälkeen, joten uusintakäsittely on tarpeellinen, Sairio kertoo.