”Suomessa on maailman parhaat apteekit”
Apteekkari Santero Morri Salon Vanhasta Apteekista uskoo tiiviimmän yhteistyön muun terveydenhuollon kanssa parantavan asiakaspalvelua entisestään.
Nimi kuvaa hyvin Salon Vanhaa Apteekkia. Kaupungin vanhimpana edelleen toiminnassa olevana yrityksenä se on ollut mukana edistämässä seudun asukkaiden terveyttä jo vuodesta 1849 lähtien. Santero Morri toimii kunnioitettavaan ikään ehtineen apteekin 13. apteekkarina. Hän otti apteekin ja siihen kuuluvan Kuusjoen sivuapteekin vastaan syksyllä 2022.
– Salo tuntuu oikein mukavalta kaupungilta, ja salolaiset vaikuttavat iloisilta ja optimistisilta ihmisiltä. Apteekkarina on hienoa elää mukana kaupungin sykkeessä, Morri sanoo.
Vanha Apteekki sijaitsee torin läheisyydessä keskeisellä paikalla viihtyisässä Kauppakeskus Plazassa. Yli 50 000 asukkaan kaupungissa riittää vilskettä.
Laajaa kokemusta lääketukusta ja -teollisuudesta
Morri varttui Helsingissä ja seurasi läheltä proviisori-isänsä työtä lääkealan tukkukaupassa. Lisäksi moni perhetuttu työskenteli apteekkarina.
– Lääkkeet ja apteekkityö vaikuttivat mielenkiintoiselta maailmalta, jossa pystyy yhdistämään tieteen ja liiketalouden. Miksipä en seuraisi isän jalanjälkiä, hän muistelee ajatelleensa.
Nuorukainen pääsi opiskelemaan proviisoriksi Helsingin yliopistoon ja valmistui vuonna 2005. Jo opiskeluaikoina hän työskenteli ensin Yliopiston Apteekissa ja sen jälkeen myyntiproviisorina lääketukku Oriolassa, jossa myi ravintolisiä ja lääkinnällisiä laitteita apteekeille. Kuudessa vuodessa Morri eteni tuotepäälliköksi, asiakaspalvelupäälliköksi ja vastuunalaiseksi johtajaksi.
Sitten silmiin osui Orion Pharman rekryilmoitus business development managerin tehtävästä. Se herätti kiinnostuksen ja johti lopulta uuteen työpaikkaan lääketeollisuuden palveluksessa vuonna 2007. Morri kiersi maailmaa, etsi uusia tuotteita yhtiön valikoimaan, verkostoitui kansainvälisesti ja neuvotteli kaupallisia sopimuksia seitsemän vuoden ajan.
Seuraavaksi urapolku vei kahteen opiskelukavereiden perustamaan lääkealan startup-yritykseen 1,5 vuodeksi, kunnes apteekkarin työ alkoi vetää puoleensa.
Valkeakosken kautta Saloon apteekkariksi
Jotta proviisori voi saada apteekkiluvan ja ryhtyä apteekkariksi, hänellä täytyy olla kokemusta apteekkityöstä. Morri pestautui Keravan 1. Apteekkiin vuonna 2016. Vaikka aiemmasta apteekkiajasta oli kulunut pitkälti toistakymmentä vuotta, mies solahti sujuvasti takaisin tiskin taakse asiakkaita palvelemaan.
Usean haun jälkeen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea myönsi Morrille ensimmäisen apteekkiluvan Valkeakosken 3. Apteekkiin, jonka hän perusti täysin tyhjästä, palkkasi työntekijät ja avasi joulukuussa 2019. Sieltä matka jatkui muutaman vuoden kuluttua Salon Vanhaan Apteekkiin.
Apteekin ja lääkärin välistä vuoropuhelua pitäisi olla paljon enemmän kuin mitä sitä tällä hetkellä on.
– Halusin lähemmäs Espoota, jossa perheemme asuu, ja vähän isompaan apteekkiin. Toisin kuin Valkeakoskella, tulin tänne valmiiseen apteekkiin, jossa on jo hieno yhteen hitsautunut henkilökunta.
Apteekkari on pikku hiljaa hionut Vanhan Apteekin toimintaprosesseja ja suunnitellut kehitystoimenpiteitä. Uutta on esimerkiksi reseptin pikauusinta yhteistyössä yläkerrassa sijaitsevan Lääkärikeskus Mehiläisen kanssa. Asiakas saa odottaessaan uuden reseptin, kun yleensä apteekin lääkärille lähettämä uusimispyyntö voi viedä jopa viikon.
Verkkokauppa avautuu tulevaisuudessa, ja muutakin uutta on tulossa, mutta niistä on Morrin mukaan vielä liian aikaista puhua.
– Tavoitteena on kasvaa ja palkata lisää henkilökuntaa. Haluamme palvella asiakkaita entistä paremmin ja ottaa huomioon heidän toiveitaan tuotevalikoimissamme mahdollisimman hyvin. Joustavuus ja henkilökohtainen palvelu ovat kilpailuvalttejamme.
Apteekki on lisännyt yhteistyötä hoitokotien kanssa, jonne se toimittaa lääkkeiden annosjakelupalvelua.
Lisää vuorovaikutusta lääkärien kanssa
Espoosta päivittäin autolla tai junalla töihin Saloon matkaavan apteekkarin löytää usein palvelutiskistä asiakkaita palvelemasta. Tapa jäi pienemmästä apteekista, jossa oli vähemmän henkilökuntaa.
– Kun asiakas tulee apteekkiin, hänellä on yleensä joku tarve. On hienoa palvella häntä niin, että vaivaan löytyy apu. Kun aikoinaan siirryin lääketeollisuudesta apteekkiin, yllätyin, miten monenlaisia käytännön asioita apteekkari joutuu tekemään. Täällä minä välillä korjaan jotain ruuvimeisseli kädessä, siivoan tai kannan jätesäkkejä, hän naurahtaa.
Apteekkari vastaa yrityksensä arjen toimivuuden lisäksi henkilökohtaisesti alueensa lääkehuollosta ja –turvallisuudesta.
– Suomessa on maailman parhaat apteekit. Niistä saa tärkeitä asiantuntijapalveluita, ja lääkkeiden saatavuus on hyvällä tasolla, mikä perustuu siihen, että apteekkiyrittäjä omalla riskillään varastoi niitä apteekissa. Jos apteekkeja olisi enemmän, ne olisivat pienempiä kioskeja, jotka eivät pystyisi palvelemaan yhtä hyvin eivätkä tarjoamaan samanlaista lääkkeiden saatavuutta ja yhtä laajoja aukioloaikoja. Vain tarpeeksi iso apteekkiyksikkö pystyy tekemään sen.
Apteekkijärjestelmä kaipaa Morrin mukaan korkeintaan pientä hienosäätöä.
– Yhteistyötä ja tiedonkulkua muun terveydenhuollon kanssa voisi tiivistää. Se takaisi asiakkaille mahdollisimman hyvän lääkityksen, josta haittavaikutukset, liikalääkitykset ja päällekkäiset lääkitykset havaittaisiin entistä paremmin. Apteekin ja lääkärin välistä vuoropuhelua pitäisi olla paljon enemmän kuin mitä sitä tällä hetkellä on.
Työn ulkopuolella apteekkari Santero Morri viihtyy perheen seurassa liikkuen ja mökkeillen. Suosikkilajeihin kuuluvat golf, sulkapallo, padel, murtomaahiihto ja lumilautailu.