Skip to main content
Onhan loma-apteekkisi kunnossa?
Onhan loma-apteekkisi kunnossa?
– Matka-apteekin kokoamisessa on mietittävä, minkä tyyppinen loma on kyseessä ja minkä ikäisiä seurueeseen kuuluu. Myös mukaan tulevat kotieläimet on huomioitava, painottaa farmaseutti Sanna Virta.
Apteekki palvelee

Onhan loma-apteekkisi kunnossa?

Ennen kuin lähdet mökille, vesille, asuntovaunureissulle tai vaikkapa patikkaretkelle luontoon, käy läpi matka-apteekkisi tai ensiapulaukkusi sisältö ja täydennä sitä tarvittaessa.

Ykkösasia on ottaa lomalle mukaan henkilökohtaiset reseptilääkkeet ja tarkistaa reseptien voimassaolo, jotta saa tarvittaessa lääkkeitä lisää apteekista matkan varrella.

– Perusvalikoimaan on hyvä pakata särkylääkkeitä, kuumemittari, ripuli-, ummetus- ja närästyslääkkeitä sekä lääkehiiltä. Korona-aikana käsidesi ja maskit ovat itsestäänselvyyksiä, jos aikoo liikkua yleisillä paikoilla, neuvoo farmaseutti Sanna Virta Savonlinnan Uudesta apteekista.

Ensiapulaukkuun kuuluvat pienten haavereiden varalta haavasidostarvikkeet, kuten laastarit, haavataitokset, desinfiointiaine ja ideaaliside. Monikäyttöinen keittosuolaliuos sopii sekä puhdistukseen että esimerkiksi silmän huuhteluun.
Patikointia suunnittelevia Virta neuvoo varaamaan mukaan rakkolaastareita ja pikakylmäpakkauksia ensiavuksi vammatilanteisiin. Nesteytysporetableteilla saa palautettua neste- ja suolatasapainon kovan rasituksen tai ripulin jälkeen. Niille on käyttöä myös kaikilla liikaa aurinkoa ahnehtineilla lomalaisilla.

Muista aurinkosuoja

Jotta lomalainen voi nauttia auringonpaisteesta turvallisesti, iho on suojattava auringonsuojatuotteella, jossa on tarpeeksi korkea suojakerroin. Pikkulapset saavat parhaan suojan vaatetuksesta.

– On hyvä huomioida, että useat lääkkeet, kuten nesteenpoistolääkkeet ja aknen hoitoon käytettävä tetrasykliiniantibiootti, herkistävät auringonvalolle. Niitä käytettäessä iho täytyy suojata erityisen hyvin, sillä se palaa normaalia herkemmin, Virta muistuttaa.

Jos iho kärähtää, punotusta voi lievittää kortisonivoiteella. Sama aine sopii myös hyttysten puremien hoitoon.

Punkkeja esiintyy jo lähes kaikkialla Suomessa. Parhaan suojan niiden levittämiltä borrelioosilta ja puutiaisaivokuumeelta tarjoaa vaatetus, mutta myös hyönteis- ja punkkikarkotteista voi olla apua.

– Ihoon kiinnittyneen punkin saa kätevästi irti punkkilassolla. Irrotuskohdan voi puhdistaa desinfiointiaineella ja laittaa mahdollisesti ärtyneelle iholle antibiootti- tai kortisonivoidetta. Mikäli puremakohtaan nousee punainen rinkula kahden viikon sisällä, on mentävä lääkäriin.

Virta neuvoo täydentämään loma-apteekkia vielä kyytableteilla, joista saa ensiavun kyyn puremaan ennen lähtöä lääkäriin. Sama valmiste käy avuksi ampiaisen piston aiheuttamiin voimakkaisiin allergisiin reaktioihin.