”On etuoikeus tehdä merkityksellistä työtä”
”On etuoikeus tehdä merkityksellistä työtä”

”On etuoikeus tehdä merkityksellistä työtä”

Porvoolaisen Näsin Apteekin apteekkari Kirsi Paulamäelle on sydämen asia edistää asiakkaiden terveyttä ja hyvinvointia monipuolisilla palveluilla.

Jos apteekkari Kirsi Paulamäki saisi päättää, hän istuttaisi kaikki terveydenhuollon toimijat saman pöydän ääreen keskustelemaan kansalaisten lääkehoidon kehittämisestä ja apteekkien mahdollisuuksista auttaa siinä.

– Näemme apteekissa etenkin vanhusten kohdalla paljon lääkehoitoketjuja, joihin emme pysty puuttumaan. Joskus oikein kylmää, ettei kukaan ota asiasta koppia. Huono lääkehoito maksaa valtavasti, ja pahimmillaan siitä kärsii potilaan terveys. Kaikki haluavat, että asiakas tulee terveydenhuollossa hyvin hoidetuksi. Maali on yhteinen, mutta nyt sitä ei oikein nähdä, hän sanoo.

Paulamäellä on vuosikymmenien kokemus proviisorina ja apteekkarina. Hän tuntee alan läpikotaisin ja tietää, mitä potentiaalia apteekilla on tukea muuta terveydenhuoltoa.

– Apteekkilaisten kovan luokan moniosaamista pitäisi hyödyntää paljon nykyistä enemmän. Haluaisin lisätä ja kehittää vuoropuhelua lääkäreiden, terveydenhuollon järjestelmien ja apteekkien välillä. Olisi myös hyvä saada kanava, jota kautta apteekki pystyisi aktiivisemmin keskustelemaan lääkäreiden kanssa hoidoista ja viestimään siitä, mitä näemme. Lääkärit tapaavat asiakkaita nykyään hyvin harvoin.

Myös reseptien rajoitettu uusimisoikeus apteekissa olisi hänen mielestään perusteltua.

Sattumalta alalle

Askolasta Porvoon naapurista kotoisin oleva Paulamäki ajautui farmasian alalle sattuman kautta. Vuonna 1978 – omien sanojensa mukaan dinosaurusten aikaan ennen nettiä – tuore ylioppilas huomasi jatko-opintojen hakuoppaasta, että proviisorin koulutus kestää vain 4,5 vuotta ja puoli vuotta harjoittelua. Paperit saisi nopeasti käteen, mikä sopi rationaaliselle nuorelle naiselle.'

Ovet Helsingin yliopistoon aukesivat toisella hakukerralla. Välivuosi kului alaan tutustuen harjoittelijana helsinkiläisessä apteekissa. Samassa paikassa Paulamäki jatkoi osa-aikaisesti koko opiskeluaikansa, kunnes valmistui vuonna 1984.

– Sitten tuli tunne, että voisin tehdä jotain muutakin. Hyppäsin tukkukaupan puolelle hammashoitotuotteiden myyntiedustajaksi ja kiersin Kaakkois-Suomea hammaslääkäreiden luona. Etenin jossain vaiheessa myyntipäälliköksi. Työ oli erilaista kuin apteekissa ja opetti valtavasti, mutta muutaman vuoden kuluttua veri alkoi taas vetää apteekin puolelle.

Paulamäki siirtyi toiseen tukkukauppaan, jossa hän markkinoi tuotteita apteekeille, suunnitteli apteekkikalusteita ja teki jakelusopimuksia päämiesten kanssa. Ajatus paluusta töihin apteekkiin kutkutti takaraivossa niin paljon, että hän alkoi tehdä iltavuoroja apteekissa päivätyön ohessa ja päätyi lopulta lähes 13 vuodeksi proviisoriksi Porvooseen.

i on etuoikeus 2

Vuorossa kolmas oma apteekki

Vuonna 2008 Paulamäki sai Oulunsalosta ensimmäisen oman apteekkinsa. Kuuden vuoden kuluttua hän palasi Etelä-Suomeen ja aloitti apteekkarina Tikkurilassa. Näsin Apteekkiin hän siirtyi tammikuussa 2019.

– Ympyrä sulkeutui, kun palasin Porvooseen. Kun olin proviisorina Porvoon Uudessa Apteekissa, nykyinen Näsin Apteekki toimi sen sivuapteekkina ennen itsenäistymistään, eli se oli tuttu talo.

Apteekkari laittoi tuulemaan ja uudisti tilat lattiasta kattoon. Valoisassa apteekissa on hyödynnetty digitaalisuutta näyttötauluissa ja hintalapuissa. Persoonallisuutta ja ilmettä tuovat Porvoota esittävät isot Niko Laurilan valokuvat palvelutiskeissä.

”Apteekkilaisten kovan luokan moniosaamista pitäisi hyödyntää paljon nykyistä enemmän.”

– Uutta ja erikoista apteekissa on äänisuihkujärjestelmä reseptilääkkeiden odotuspaikkojen päällä. Kaiuttimista tulee hiljaista musiikkia, joka vie huomion siitä, mitä reseptitiskeissä puhutaan. Olemme myös parantaneet kuulorajoitteisten palvelukokemusta asentamalla tiskeihin induktiosilmukat, Paulamäki kertoo.

Noutolokerot sekä videoapteekki- ja kuljetuspalvelut tulivat vauhdilla käyttöön koronan myötä.

– Idearikkaasta ja luovasta työyhteisöstä kumpuaa koko ajan uusia kehitysideoita ja ajatuksia. On etuoikeus saada tehdä merkityksellistä työtä osaavien ihmisten kanssa. Apteekkari ei tee työtä ja palvele asiakkaita yksin vaan hyvän henkilökunnan kanssa.

Liikunta tekee hyvää asiakkaille

Asiakkaiden terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on Paulamäelle sydämen asia, ja siihen on panostettu. Apteekki tarjoaa asiakkaille liikunta- ja elintapaneuvontaa sekä järjestää erilaisia teema- ja tapahtumapäiviä. Käytössä on myös InBody-laite kehonkoostumuksen mittaukseen.

Noin 1,5 vuoden ajan apteekki on tukenut paikallisen yrittäjän kehittämää, etenkin ikääntyneille tarkoitettua TuoliFysio®-ryhmäliikuntaa, joka yhdistää osia perinteisestä tuolijumpasta, pilateksesta ja joogasta. Korona siirsi tehotreenin nettiin, jossa Näsin Apteekki tarjoaa joka maanantai maksuttoman live-tunnin (www.tuolifysio.fi).

– On ollut ilahduttavaa on nähdä, miten paljon tällainen sponsorointi poikii hyvää, ja kuulla asiakkailta, kuinka ihanaa jumppa heistä on. Ehkä jokainen apteekkari voisi miettiä, pystyykö omalla paikkakunnallaan olemaan mukana jossain sellaisessa, joka sopii apteekin toimintaan ja liittyy asiakkaiden hyvinvointiin.

Kolmannessa apteekissaan Paulamäki ymmärtää vihdoin huolehtia myös omasta jaksamisestaan ja osaa hallita työaikaansa. Ympäripyöreät työpäivät ovat jääneet taakse.

– Minulla on nyt vapaa-aikaa aiempaa enemmän. Iso osa siitä kuluu Asikkalassa mökillä, jonka isolla pihamaalla riittää puuhaa. Viime kesänä innostuin SUP-lautailusta ja tänä talvena avantouinnista. Viimeistään mökkitielle kääntyessä mieli rauhoittuu ja työasiat unohtuvat.

i on etuoikeus 3

Apteekkilehti

Puolueetonta, asiallista ja luotettavaa tietoa terveydestä, lääkkeistä, lääkehoidoista ja hyvinvoinnista.