Skip to main content
Mihin ja milloin joditabletteja tarvitaan?
Mihin ja milloin joditabletteja tarvitaan?
Oikea-aikaisesti otettuna joditabletti estää säteilyvaaratilanteessa radioaktiivisen jodin kertymisen kilpirauhaseen. Joditabletteja voi olla kotona osana perusvarautumista, mutta niitä kuuluu käyttää vain viranomaisen kehotuksesta.
Apteekki palvelee

Mihin ja milloin joditabletteja tarvitaan?

Joditabletteja otetaan vain viranomaisten kehotuksesta eikä koskaan varmuuden vuoksi.

Jodi on kilpirauhasen toiminnan kannalta välttämätön ravintoaine, joka ylläpitää elimistön kasvua ja kehitystä. Radioaktiivinen jodi on haitallinen aine, jota voi vakavassa ydinonnettomuudessa vapautua ilmaan sekä kulkeutua hengityksen mukana keuhkoihin ja kerääntyä kilpirauhaseen.

– Säteilyannos voi aiheuttaa kilpirauhasen syöpää tai vajaatoimintaa, mutta niiden kehittymiseen menee useita vuosikymmeniä, selvittää viestintäfarmaseutti Taru Vanhala Apteekkariliitosta.

Joditabletteja otetaan vain viranomaisten kehotuksesta, sillä liian aikaisin tai myöhään otettuna suojavaikutus heikkenee. Viranomaiset suosittelevat, että joditabletteja on kotona ja työpaikoilla osana perusvarautumista.

Jodin yliannostus on vaarallista, joten varmuuden vuoksi joditabletteja ei saa ottaa.

Oikea-aikaisesti otettu joditabletti kyllästää kilpirauhasen tavallisella ei-radioaktiivisella jodilla ja estää radioaktiivisen jodin kertymisen kilpirauhaseen. Apteekeissa myytävät Jodix-tabletit sisältävät kaliumjodidia lähes tuhatkertaisen määrän verrattuna ihmisen päivittäiseen jodintarpeeseen. Jodin yliannostus on vaarallista, joten varmuuden vuoksi joditabletteja ei saa ottaa.

Tärkeitä lapsille ja raskaana oleville

Joditablettien ottaminen säteilyvaaratilanteessa on erityisen tärkeää lapsille ja raskaana oleville naisille, sillä lasten ja sikiön kilpirauhaset ovat herkempiä säteilylle kuin aikuisten. Etenkin ikäihmisille jodin hyödyt ovat pienet, koska mahdollinen kilpirauhassairaus ilmenee vasta hyvin pitkän ajan kuluttua.

Joditabletteja ei suositella henkilöille, joilla on jodiyliherkkyys, kilpirauhasen toimintahäiriö tai muu kilpirauhassairaus. Niillä voi myös olla yhteisvaikutuksia esimerkiksi kaliumia säästävien nesteenpoistolääkkeiden kanssa. Oman lääkityksen yhteensopivuus jodin kanssa kannattaa selvittää apteekista.

– Joditabletista on tullut virheellisesti jonkinlainen henkiin jäämisen symboli säteilyvaarassa. Se suojaa kuitenkin vain elimistön yhtä pientä osaa eli kilpirauhasta eikä vähennä muuta altistusta, Vanhala painottaa.

Ukrainan sota on nostanut joditablettien kysyntää apteekeissa. Apteekkariliitto rauhoittelee, ettei Suomessa ole akuuttia tarvetta joditablettien hankkimiselle eikä varsinkaan niiden hamstraukselle. Tablettien saatavuusongelma apteekeissa on ollut tilapäistä. Lisäksi Huoltovarmuuskeskuksella on varmuusvarastoissaan runsaasti joditabletteja, jos niitä Suomessa tarvittaisiin.

Lähteenä myös Säteilyturvakeskus STUK