Skip to main content
Matinkylän uusi apteekkari löytyi läheltä
Matinkylän uusi apteekkari löytyi läheltä
Pasi Palmroosin mukaan apteekki haluaa auttaa ihmisiä, vaalia heidän terveyttään ja tuoda helpostusta heidän elämäänsä.

Matinkylän uusi apteekkari löytyi läheltä

Pasi Palmroosin työmatka lyheni 1,5 tunnista muutamaan minuuttiin, kun hän aloitti Suomen suurimpiin yksityisapteekkeihin kuuluvan Matinkylän Apteekin apteekkarina Espoossa.

Espoossa sijaitseva Iso Omena lukeutuu Suomen vilkkaimpiin kauppakeskuksiin; se houkuttelee vuosittain 14,7 miljoonaa kävijää. Ensimmäisessä kerroksessa jo pitkään toiminut Matinkylän Apteekki sai viime marraskuun alussa uudeksi apteekkarikseen Pasi Palmroosin.

Alun perin helsinkiläinen mies tuntee alueen läpikotaisin, sillä hän on asunut perheineen viereisellä Olarin alueella jo parikymmentä vuotta. Aiemmin Palmroos toimi 13 vuoden ajan apteekkarina Lahdessa Holman Apteekissa.

– Olisin voinut viihtyä Lahdessa koko lopun työurani, koska siellä on osaavaa henkilökuntaa ja hyvä liikepaikka Prisman yhteydessä. Tartuin kuitenkin mahdollisuuteen päästä kehittämään isoa kauppakeskusapteekkia pääkaupunkiseudulla. Olen koko ajan käynyt Espoosta käsin töissä monta kertaa viikossa, joten auton mittariin on tullut 55 000 kilometriä vuodessa. Nyt työmatka lyheni alle kilometriin, hän kertoo.

Palmroosin hoitoon siirtyi myös Haukilahden sivuapteekki Haukilahden ostoskeskuksessa.

Hyvä pohja uudistuksille

Paikan vaihto merkitsi Palmroosille hyppyä kokoluokkaa isompaan apteekkiin. Matinkylän Apteekki toimittaa vuosittain noin 300 000 reseptiä, kun suomalainen apteekki toimittaa niitä keskimäärin 60–70 000 kappaletta vuodessa.

Haastatteluhetkellä kokemusta uudesta apteekista on kertynyt vasta muutamien viikkojen ajalta. Tutustuminen ja oman kädenjäljen jättäminen vievät oman aikansa.

– Pikkuhiljaa aion kehittää apteekkia ja etenkin digitaalisia palveluita. Asiakastiloja on tarkoitus remontoida ja toimintoja modernisoida esimerkiksi lääkevarastorobotin avulla. Täällä on hyvä pohja, jota uudistuksissa voidaan hyödyntää. Asiakaspalvelu on aina ollut täällä erinomaista, Palmroos jatkaa.

Jos sittenkin apteekkiin töihin?

Palmroos kiinnostui farmasiasta lukiossa, kun vierailulla kävi entisiä oppilaita kertomassa alan opinnoistaan ja töistään. Jo sitä ennen luonnontieteet olivat kuuluneet lempiaineisiin. Nuorukainen pääsi Helsingin yliopistoon lukemaan farmasiaa ja valmistui proviisoriksi vuonna 1991.

Ensimmäinen vakituinen työpaikka löytyi pienestä lääkeyrityksestä kipugeelin myynnin parista. Siellä vierähti kahdeksan vuotta.

– Jossain vaiheessa tulin aatoksiin, pitäisikö apteekkipuolta sittenkin kokeilla. Olin joskus vannonut, etten ikinä mene apteekkiin töihin. Onneksi nuoruuden näkemyksiään saa muuttaa, Palmroos naurahtaa.

Aivan viime vuosituhannen lopulla mies siirtyi proviisoriksi Yliopiston Apteekkiin viideksi vuodeksi ja sen jälkeen isoon yksityisapteekkiin Vantaalle. Oman apteekkiluvan Palmroos sai vuonna 2009 Lahden Holman Apteekkiin, jonka hän perusti täysin alusta alkaen.

Tavoitteena ylittää asiakkaiden odotukset

– Olen unelma-ammatissani apteekkarina. Tässä työssä yhdistyvät asiakaslähtöisyys, lääkeoppi, lääkeneuvonta ja kaupallinen puoli, mikä sopii minulle hyvin. Saan tehdä töitä fiksujen ammattilaisten kanssa ja palvella monenkirjavaa asiakaskuntaa. Pyrin tekemään sen mahdollisimman hyvin, jotta asiakkaat ovat vähintään tyytyväisiä tai että heidän odotuksensa ylittyvät, Palmroos sanoo.

Apteekkari määrittelee tehtäväkseen luoda hyvät puitteet ja toimintaedellytykset henkilökunnalle, mikä puolestaan heijastuu toimivaan asiakaspalveluun. Asiakkaita palvelee reilut 30 osaavaa työntekijää.

”Pikkuhiljaa aion kehittää apteekkia ja etenkin digitaalisia palveluita.”

Palmroos arvostaa työssään itsenäisyyttä ja vapautta. Niiden vastapainona hän kantaa apteekkarina vastuuta apteekkiluvan mukaisesta toiminnasta asiakkaille, henkilökunnalle ja viranomaisille.

– Apteekilla on merkittävä rooli terveydenhuollossa, vaikkei aina edes huomata, miten paljon meillä on tonttia hoidettavana. Teemme valtavasti hiljaista työtä taustalla. Monissa tutkimuksissa on todettu, miten paljon apteekki vähentää julkisen terveydenhuollon taakkaa. Ihmiset saavat nopeasti apua apteekista ilman, että heidän tarvitsee mennä lääkäriin ja kysyä jotain perusasiaa.

Etukenossa mukana yhteiskunnan kehityksessä

Kaikkien farmasian ammattilaisten – ja kansalaisten – tapaan apteekkari odottaa mielenkiinnolla hyvinvointialueiden aloitusta ja sote-uudistuksen vaikutuksia terveydenhuoltoon.

– Apteekin rooli ei jatkossa ainakaan pienene. Se voi pikemminkin laajentua, jos meidän resurssejamme ja mahdollisuuksiamme osataan hyödyntää. Tiedostamme oman yhteiskuntavastuumme ja roolimme osana terveydenhuoltoa. Haluamme auttaa ihmisiä, vaalia heidän terveyttään ja tuoda helpotusta heidän elämäänsä, Palmroos toteaa.

Nykyisen apteekkijärjestelmän isoksi plussaksi Palmroos nostaa kasvollisen omistajuuden. Apteekkari vastaa henkilökohtaisella omaisuudellaan apteekkinsa toiminnasta ja maksaa verot Suomeen eikä vie tuloja jollekin veroparatiisisaarelle ulkomaille.

– Suomalaisen järjestelmän yksi hienoimpia piirteitä on se, että ihmiset voivat luottaa apteekkeihin. He tietävät, mitä saavat ja millä hinnalla. Lääkkeiden saatavuus on hyvällä mallilla. Lisäksi apteekit kehittävät jatkuvasti uusia palveluita ja ovat siellä, missä asiakkaat ovat, ja avoinna silloin, kun asiakkaat palvelua haluavat. Apteekit ovat mukana yhteiskunnan kehityksessä ja mielellään vähän etukenossa.

”Apteekilla on merkittävä rooli terveydenhuollossa, vaikkei aina edes huomata, miten paljon meillä on tonttia hoidettavana.”

1400 pasi palmroos 2

Pasi Palmroos halusi päästä kehittämään isoa kauppakeskusapteekkia pääkaupunkiseudulla. Siihen Espoon Isossa Omenassa sijaitseva Matinkylän Apteekki tarjoaa loistavat mahdollisuudet.