Skip to main content
Maaseutukylä vaihtui kaupungin vilskeeseen
Maaseutukylä vaihtui kaupungin vilskeeseen
– Meille on helppo piipahtaa, sillä Ilmaisia pysäköinti­paikkoja löytyy apteekin edestä, vinkkaa apteekkari Pia Kandén.

Maaseutukylä vaihtui kaupungin vilskeeseen

Pia Kandén palasi yli 20 vuoden jälkeen Varsinais-Suomesta Hämeeseen, kun hän siirtyi Alastarolta Hämeenlinnaan Apteekki Tavastilan apteekkariksi.

Moni kanta-asiakas huomasi, kun uudet iloisesti hymyilevät kasvot ilmestyivät Apteekki Tavastilan palvelutiskin taakse marraskuussa 2022. Pia Kandén otti nopeasti haltuun paikkansa talon tuoreena apteekkarina.

– Kävin muutaman kerran etukäteen tutustumassa paikkaan, mutta emme olleet edellisen apteekkarin kanssa päivääkään yhtä aikaa töissä. Näin toimitaan yleensä apteekkikaupassa. Vaihtoon liittyy valtavasti paperityötä, kun kaikki sopimukset lääketukkujen, tavarantoimittajien, työterveyden, vuokranantajan ja monen muun tahon kanssa pitää siirtää uuden omistajan nimiin, hän kertoo.

Suomessa apteekkarilla on kerrallaan lupa yhteen apteekkiin ja sen mahdolliseen sivuapteekkiin. Kandénin edellisen apteekin, Loimaan 3. Apteekin eli Alastaron Apteekin, luovutus uudelle apteekkarille toteutunee juhannuksen tienoilla. Apteekkiluvista päättävän Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean apteekkihakuun, apteekkarin valintaprosessiin ja valitusaikaan kuluu aikaa useita kuukausia, joten apteekkarit joutuvat väliajan hoitamaan kahta apteekkia.

Viime marraskuusta lähtien Alastaron Apteekki on toiminut apteekinhoitajan ja muun henkilökunnan voimin. Apteekkari on pistäytynyt paikalle muutamaksi päiväksi kuukaudessa.

Proviisori, joka ei aikonut apteekkariksi

Forssasta kotoisin oleva Kandén tykkäsi koulussa matematiikasta, kemiasta ja biologiasta. Lukion opinto-ohjauksessa esiin tullut farmaseutin työ tuntui niin kiinnostavalta, että hän hakeutui kesätöihin paikalliseen apteekkiin. Tuotteiden hyllytyksen ja muiden avustavien tehtävien lomassa ehti vilkuilla, mitä farmasian ammattilaiset työkseen tekevät.

Kandén valmistui farmaseutiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1995, työskenteli jonkin aikaa apteekissa, hakeutui sitten takaisin opiskelemaan ja sai proviisorin paperit vuonna 1999.

Ensimmäinen vakituinen työpaikka löytyi Loimaalta apteekista, jossa Kandén viihtyi 17 vuotta ensin proviisorina ja myöhemmin johtavana proviisorina.

– Ei minulla ollut haaveita apteekkariksi ryhtymisestä, mutta työnantajani kannusti kouluttautumaan lisää työn ohessa. Suoritin kolmessa vuodessa johtamisen erikoisammattitutkinnon ja proviisoreille suunnatut apteekkifarmasian erikoistumisopinnot. Ajattelin, että no miksei sitten apteekkariksi…

”Läsnäolon merkitystä asiakasta palveltaessa ei voi liikaa korostaa. Asiakkaan kuuntelu ja empatia ovat tärkeitä. ”

Pian lisäopintojensa jälkeen vuonna 2017 Kandén haki ja sai apteekkiluvan Alastaron Apteekkiin ja sen alaisuudessa toimivaan Köyliön sivuapteekkiin. Viisi vuotta myöhemmin hämeenlinnalaisen Apteekki Tavastilan apteekkilupa tuli hakuun ja käynnisti ison elämänmuutoksen.

– Olimme mieheni kanssa haaveilleet muuttavamme jossain vaiheessa lähemmäs Forssaa, jossa asuu sukulaisia. Meillä on mökki Asikkalassa, ja olimme aina ajomatkan varrella ihailleet Hämeenlinnaa. Olemme viihtyneet täällä todella hyvin, ja mökkimatkakin puolittui, Kandén kertoo.

Hyvä palvelu on keino erottautua

Apteekki Tavastila sijaitsee Eteläkadulla katutasossa Kauppakeskus Tavastilassa, joka pienen hiljaiselon jälkeen on saanut tiloihinsa uutta eloa ja vilskettä. Kandénin edeltäjä remontoi apteekin tilat muutama vuosi sitten; valoisassa ja esteettömässä tilassa on helppo asioida.

Apteekissa työskentelee kymmenen vakituista työntekijää, joiden osaamista ja ammattitaitoa Kandén kehuu.

– Minut on otettu hyvin vastaan. Yritän parhaani mukaan luoda henkilökunnalle hyvät puitteet työskennellä, sillä heidän hyvinvointinsa heijastuu asiakkaille asti. Haluan, että täällä vallitsee avoin ja positiivinen tunnelma, mikä on myös toteutunut.

Apteekkarin löytää usein asiakaspalvelutiskin takaa. Kun apteekkeja on vieri vieressä, joukosta pitää erottautua. Apteekki Tavastia tekee sen panostamalla erinomaiseen asiakaspalveluun.

– Tärkein tehtävämme on neuvoa asiakkaita lääkkeiden oikeaan ja turvalliseen käyttöön. Läsnäolon merkitystä asiakasta palveltaessa ei voi liikaa korostaa; asiakkaan kuuntelu ja empatia ovat tärkeitä. Myös hymy on meidän valttikorttimme. On hienoa, kun pystyy ylittämään asiakkaan odotukset!

”Haluan, että apteekissani vallitsee avoin ja positiivinen tunnelma.”

Muiksi apteekkinsa vahvuuksiksi Kandén nostaa nopean asioinnin ja lääkkeiden hyvän saatavuuden. Ilmaisia pysäköintipaikkoja löytyy apteekin edestä, joten paikalle voi vaivatta piipahtaa.

Apteekki Tavastia panostaa vahvasti myös annosjakelupalveluun, joka on hyvin suosittua kotihoidossa ja hoitokodeissa. Siinä apteekki toimittaa asiakkaalle koneellisesti jaetut lääkkeet kahden viikon välein valmiiksi pussitettuina sekä varustettuna tiedolla ottoajasta ja lääkkeistä. Kandénin mukaan palvelun suosio kasvaa myös yksityishenkilöiden keskuudessa.

Jotta hyvää palvelua on tarjolla jatkossakin, tavoitteena on ylläpitää ja syventää henkilökunnan ammattitaitoa. Suunnitteilla on ensi syksyksi ja talveksi pitkäkestoista lääkehoidon arviointikoulutusta muutamalle farmaseutille.

Kiirettä on pitänyt

Viimeisen reilun puolen vuoden ajan apteekkarin kalenteri on huutanut punaista. Tehtävää on riittänyt: uuden apteekin haltuunotto, vanhan apteekin hoitaminen etänä, muutto toiselle paikkakunnalle, erilaisen apteekkijärjestelmän opettelu ja presidenttiys loimaalaisessa Lions-naisklubissa. Vähitellen alkaa jo helpottaa.

– Vapaa-ajalla pyrin kävelemään, pyöräilemään sekä harrastamaan joogaa ja pilatesta. Kesällä mökkeilemme ja marjastamme. Seuraamme myös poikamme koripallopelejä ja tyttäremme balettiharrastusta – siellä työasiat unohtuvat.

pia kanden

Pia Kandén korostaa apteekin antamaa neuvontaa lääkkeiden oikeaan ja turvalliseen käyttöön.