Skip to main content
Farmaseutti Hanna-Mari Rahkonen
Farmaseutti Hanna-Mari Rahkonen
Kuvateksti: Farmaseutti Hanna-Mari Rahkonen Imatrankosken apteekista suosittelee pakkaamaan lemmikin matka-apteekkiin ainakin punkkikarkotetta ja -pihdit, suolaliuosta, pumpulia, sidetaitoksia ja tukisidettä.
Apteekki palvelee

Lemmikkiä vaanii vaara puskassa ja pihalla

Ulkona liikkuvat kissat ja koirat altistuvat kesällä punkeille, käärmeille, bakteereille ja pienille loukkaantumisille. Omistaja säästyy monelta murheelta ja nopeuttaa tarvittavaa hoitoa, kun varautuu ongelmiin ennakolta.

Isoimman riesan ulkoileville lemmikeille aiheuttavat punkit eli puutiaiset, joita tavataan koko maassa aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Paras keino niiden torjunnassa on ennakointi punkkikarkotteella.

– Apteekissa on saatavilla punkkipantoja ja niskaan laitettavia valeluliuoksia ilman reseptiä. Suun kautta annettavat tabletit vaativat eläinlääkärin reseptin, selvittää farmaseutti Hanna-Mari Rahkonen Imatrankosken apteekista.

Osa valmisteista karkottaa ja tappaa punkkeja, toiset taas tappavat vasta, kun punkki on jo ehtinyt puraista. Rahkonen suosittelee karkottavaa valmistetta, sillä se ehkäisee paremmin punkin levittämiä tauteja.

Moni kissanomistaja arastelee punkkipannan käyttöä. Saatavilla on nyt turvamekanismilla varustettu panta, joka napsahtaa poikki, jos kissa jää siitä jonnekin kiinni.

– Vaikka karkotetta käyttää, lemmikin turkki pitää tarkistaa joka päivä. Jos punkkeja löytyy, ne poistetaan punkkipihdeillä tai -raudalla. Punkkia ei pidä puristaa takaosasta, koska silloin esimerkiksi borreliabakteeri voi siirtyä siitä lemmikkiin.

Kyytabletti vain lääkärin ohjeella

Nykysuositusten mukaan käärmeenpuremissa lemmikille ei saa antaa kyytabletteja, vaan pitää ottaa heti yhteyttä eläinlääkäriin. Eläin on pidettävä paikoillaan, jottei myrkky pääse leviämään elimistöön.

– Kyytabletteja annetaan vain eläinlääkärin luvalla, jos lemmikillä on hengitysvaikeuksia aiheuttavaa turvotusta pään alueella. Lääke saattaa peittää tai pahentaa myrkyn aiheuttamia oireita, Rahkonen neuvoo.

Lemmikin kesäripuli paranee usein itsestään. Eläimelle kannattaa tarjota normaalin muonan sijaan jotain helposti sulavaa, kuten keitettyä riisiä tai vähärasvaista lihaa tai kalaa, sekä huolehtia riittävästä juomisesta. Paranemista voi yrittää nopeuttaa lemmikeille tarkoitetuilla maitohappobakteereilla sekä neste- ja suolatasapainon säilyttämiseen kehitetyllä lisäravinneseoksella. Jos ripuli ei mene ohi muutamassa päivässä, on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Ihohaavat Rahkonen ohjeistaa huuhtelemaan vedellä tai apteekin suolaliuoksella. Desinfiointiaineita suositellaan vain erittäin likaisille haavoille, koska ne hidastavat haavaa parantavien tulehdussolujen toimintaa.