Skip to main content
Lähimmät terveydenhuollon ammattilaiset löytyvät apteekista
Lähimmät terveydenhuollon ammattilaiset löytyvät apteekista
Apteekki palvelee

Lähimmät terveydenhuollon ammattilaiset löytyvät apteekista

Apteekki toimii matalan kynnyksen terveydenhuollon ensipisteenä, josta saa monipuolisia palveluita. Noin 60 miljoonaa asiakaskäyntiä vuosittain tekee siitä Suomen käytetyimmän terveydenhuollon lähipalvelun.

Lähes jokaisesta kunnasta löytyy vähintään yksi apteekki, ja usein apteekki sijaitsee lähempänä kuin lähin terveysasema. Viime vuoden lopussa Suomessa oli yhteensä 822 apteekkitoimipistettä, joissa työskentelee apteekkarit mukaan lukien noin 8 600 farmasian ammattilaista.

Hyvät neuvot ovat tunnetusti kullanarvoisia; apteekissa ne ovat täysin ilmaisia eikä sinne tarvitse varata aikaa. Asiakkaat saavat lääkeneuvontaa, opastusta lääkkeiden ja muiden apteekissa myytävien tuotteiden käytössä sekä neuvontaa monenlaisissa terveyttä koskevissa kysymyksissä. Farmasian ammattilaiset ohjaavat tarvittaessa lääkäriin.

Apteekin antama neuvonta tukee, motivoi ja sitouttaa lääkehoitoon. Se varmistaa, että asiakas tietää, mihin tarkoitukseen lääkettä käyttää, osaa käyttää lääkettään oikein ja turvallisesti sekä tuntee lääkkeen tavallisimmat haittavaikutukset. Monesta apteekista löytyy myös suomalaisten kansansairauksiin, tupakasta vieroittautumiseen sekä liikuntaan perehtyneitä farmaseutteja ja proviisoreja.

Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että maailmassa jopa puolet lääkehoidoista ei toteudu lääkärin tarkoittamalla tavalla. Apteekin neuvontatyöllä on siis suuri merkitys hoidon onnistumisen kannalta. Apteekki tarjoaa palveluina muun muassa myös lääkehoidon arviointia, lääkityksen tarkastusta ja lääkkeiden koneellista annosjakelua. Se ottaa vastaan lääkejätteet ja toimittaa ne hävitettäväksi asianmukaisella tavalla.

Työ säästää liki miljardi euroa vuodessa

Työ apteekissa hyödyttää koko yhteiskuntaa taloudellisesti. Neuvonta ja lääkehoidon onnistumista tukevat palvelut keventävät merkittävästi muun terveydenhuollon kuormitusta. Apteekkariliiton mukaan neuvonta säästää muun terveydenhuollon kuluja valtavan summan, liki miljardi euroa vuodessa.

Sote-uudistuksen myötä apteekkeja voitaisiin hyödyntää nykyistä enemmän terveydenhuollossa. Jo nyt joistain apteekeista löytyy terveyspiste, joissa sairaanhoitaja antaa rokotuksia sekä tekee mittauksia ja pienimuotoisia hoitotoimenpiteitä. Esimerkiksi viime talvena nämä terveyspisteet kevensivät julkisen terveydenhuollon paineita koronarokotusten antamisessa. Jatkossa farmaseutit ja proviisorit voisivat kouluttautua esimerkiksi influenssarokotusten antajiksi.